Jump to content
nms007

Gotowanie / wrzenie brzeczki - tylko 99°C ?

Recommended Posts

Korzystając z okazji "Długiego weekendu" popełniłem dwie kolejne warki.

No i (jeszcze jako amator :P ) mam kilka pytań odnośnie gotowania brzeczki.

 

A mianowicie: używam taboretu gazowego oraz gara ze stali nierdzewnej z grubym dnem (ok. 40l - zdjęcia tutaj: http://www.piwo.org/...ge__tab__images), ale w obydwu przypadkach nie udało mi się osiągnąć temperatury gotowania wyższej niż 99°C (a kogo bym nie zapytał/przeczytał, to gotowanie podobno ma się odbywać w ponad 100°C :|).

 

Czy mam spodziewać się jakichś efektów ubocznych z tego tytułu, czy po prostu zapomnieć o tym i na przyszłość po prostu się tym nie przejmować :D ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słowa amatora - zapomnij ;)

 

Możesz spróbować z przykrywką, ale nie całkiem zasłoniętą. Alternatywnie z całkiem zasłoniętą, ale co jakiś czas odkrywaj całkowicie, żeby DMSy i inne świństwa mogły odparować. No i te 2 L na 20 by pasowało odparować podczas gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widać, że wrze? Jak widać to znaczy, że wrze. I nie chodzi o gejzer tylko o to, żeby ruch na powierzchni było widać. Zabawa z przykrywką jest ryzykowna, bo jak wykipi to się można nie pozbierać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli brzeczka paruje to spokojnie taka temperatura wystarczy. W ogóle nigdy mi przez myśl nie przeszło, by mierzyć temp, gdy brzeczka już wrzała. Skoro optycznie się gotuje, to ufam prawom natury :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie udało mi się osiągnąć temperatury gotowania wyższej niż 99°C (a kogo bym nie zapytał/przeczytał, to gotowanie podobno ma się odbywać w ponad 100°C

 

Wszystko jest w porządku :)

http://www.bryk.pl/teksty/fizyka/procesy_termodynamiczne/13093-zmiany_temperatury_topnienia_i_wrzenia_ze_zmian%C4%85_ci%C5%9Bnienia.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj panowie fizyka się kłania, temperatura wrzenia cieczy zależy od ciśnienia atmosferycznego ;) Jak wiadomo ogólnie ciśnienie atmosferyczne się waha no i tak temp. wrzenia też przez to. Poczytajcie jest dużo opracowań na ten temat. U mnie często też zdarza się że nie ma 100C :) ale jak widać wrzenie i parowanie to nie widzę w tym problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki panowie za uspokojenie ;) A już myślałem, że trzeba będzie wymienić palnik na mocniejszy .

 

Teraz już wiem, że nie ma się czym przejmować, bo brzeczka faktycznie wrze "wizualnie" i to dosyć mocno :lol:.

 

ps. Kolejna pozycja na liście niewiadomych: CHECKED :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
...temperatura wrzenia cieczy zależy od ciśnienia atmosferycznego...

i od składu cieczy (w naszym przypadku zawartości cukrów). Jak widać, że wrze to wrze. Co mają powiedzieć górale, gdyby mierzyli temperaturę wrzenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

99st. C w niczym nie przeszadza.

Na początku mojego piwowarzenia nie miałem możliwości zagotowania i brzeczkę chmieliłem w 94-95 st C. DMSu nie było, a piwa wyszły nawet dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co mają powiedzieć górale, gdyby mierzyli temperaturę wrzenia?

U mnie wrze przy 94-96°C, w zależności od pogody (a dokładniej do stanu barometru), ale się nie załamuję :P, ważne że "bulba".

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie jeden termometr (elektroniczny bagnetowy) podczas wrzenia brzeczki pokazuje 100,5 - 100,9°C , drugi z IKEA nie przekroczył 99°C (niestety dokładność 1°C). W każdej innej temperaturze pokazują tą samą różnicę wskazań, zatem przyjąłem że obydwa lekko przekłamują. Mieszkam około 80 metrów n.p.m.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...