Jump to content

Proszę o pomoc w recepturze


Warmiński MISIEK
 Share

Recommended Posts

Jako, że ostatni raz mam zamiar robić coś z ekstraktów to chciałbym dodać trochę zacierania.

 

Chciałbym otrzymać piwo dość treściwe, ale nie za słodkie, dobrze chmielone i dość mocno gorzkie. Z kalkulatora wyszło mi ok 40 IBU. Czy tak zrobione piwo będzie dobre? I czy nie za niska temperatura dla tych drożdży?

 

SKŁAD:

Słody:

pilzneński Weyermann - 1,0 kg

karmelowy jasny Carabelge® Weyermann - 0,5 kg

 

EKSTRAKT:

Ekstrakt słodowy WES jasny - 3,4 kg

 

CHMIELE:

Sybilla granulat 100g - 6,5%

Mosaic granulat 50g - 11,1%

 

Drożdże US-05 suche zrehydratyzowane

 

ZACIERANIE:

wrzucone do wody 6 l 64C w worku z tetry

62C - 15'

72C - 45' (do ujemnej próby)

76C - 5'

 

"Filtrowanie" Wrzucenie worka do drugiego gara z wodą 5l 76C na 15'.

 

GOTOWANIE:

rozpuścić 1,7 kg Ekstrakt WES i zagotować

 

60' Sybilla 30 g

20' Sybilla 40 g

5' Sybilla 30 g

 

z kalkulatora wyszło ok 40 IBU (powinno chyba wystarczyć)

 

po 55' dodać 1,7 Ekstrakt WES i zagotować

 

Chłodzenie - Wanna

 

przy 80C 50g Mosaic

 

Dolanie wody do 14 Blg

 

FERMENTACJA:

 

Temperatura zadania drożdży ok 18C i do piwnicy 14 - 15C.

 

Planowana burzliwa:

14 - 15 C - 12 dni (tyle obecnie mam w piwnicy)

przeniesienie do domu na ok 2 dni - 23C - sprawdzanie ballingu. jak nie będzie spadał, to do butelek.

 

Uprzedzając pytania, to w piwnicy niestety nie mogę rozlewać, bo sporo pleśni jest od suszonego chleba :-/

Edited by miesiarz
Link to comment
Share on other sites

Nigdy w zacierałem BIAB . Na youtube jest sporo filmów o takim zacieraniu , albo może ktoś się wypowie kto tak zacierał. Ale myślę że będzie to rozsądniejsze.

 

PS. A jeszcze lepiej to dokup słodów i zrób normalne zacieranie , a ekstrakt sobie zostaw na jakieś mocniejsze piwo :D

Link to comment
Share on other sites

Pierwotnie miałem zamysł właśnie w tetrę to wrzucić. Zobaczę może ktoś się jeszcze wypowie. Ewentualnie po takim zacieraniu w worku jak to potem wysłodzić? Czy wrzucenie go do drugiego garnka z wodą 76C i pomieszanie nim chwilę coś da?

Link to comment
Share on other sites

Zacierałem i wysładałem taką ilość bez problemów technicznych:

http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__20#entry80617

tylko roboty było jak przy normalnym zacieraniu, dlatego stwierdziłem, ze na przyszłość wysładzanie bym sobie już darował.

Link to comment
Share on other sites

Dopiszę jeszcze, że chcę zrobić ok. 20l. Jakiego mniej więcej blg można się spodziewać? W jakie najlepiej było by celować. Bo w sumie zawsze można zrobić więcej lub mniej.

Dla 20litrów, z zacierania 1,5kg słodu powinieneś miec ok 4-5°Blg, a z 3,4kg ekstraku jakieś 12-13blg. Czyli razem ok 16-18°Blg.

A w jakie blg celować to Ci nie odpowiem, bo to zależy co chcesz uzyskać. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz treściwe to zostałbym jednak przy min 16°Blg, może nawet 17°Blg. Wydaje mi sie że 14°Blg może być trochę za mało jak na takie duże IBU, ale to Twoje piwo - jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. :beer:

Link to comment
Share on other sites

Dla tego właśnie założyłem ten temat, żeby posłuchać rad doświadczonych piwowarów. Czyli wychodzi, że jednak nie będę musiał dolewć wody. A czy 14-15C nie będzie za nisko dla US-05 i czy 12 dni w piwnicy + ok 2 dni w domu zdążą przefermentować? Cichej nie bardzo bym chciał robić, ale jeżeli będzie konieczna, to będę mógł spróbować.

Edited by miesiarz
Link to comment
Share on other sites

Ja US-05 (uwodnione i gęstwę) zadaje w 16°C i wstawiam do 14-15°C i dają radę. Brzeczkę oczywiście solidnie napowietrzam. 16-17Blg to sporo jak na suche drożdże, ja mocniejsze piwka robię dopiero na gęstwie, wtedy uwijają się raz-raz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.