Jump to content

Pomoc(Witbier)


karolskra
 Share

Recommended Posts

Zaczynam dopiero zabawę z warzeniem piwa domowego i po przejrzeniu forum widzę że dużą popularność ma Witbier i postarałem się skleić coś takiego. Piwo ma być orzeźwiające i "pomarańczowe". Co o tym myślicie:

 

Propozycja Witbiera:

 

słody:

  • pilzneński – 2,5kg
  • płatki pszenne – 2,4kg
  • płatki owsiane – 0,4 kg
  • mąka pszenna – 0,3kg

zacieranie:

  • 2L wody do kleikowania mąki zagotowanie do 90C i wytrzymanie przez 20minut
  • 15l wody + pszenica i 15 min w50°C+kleik z mąki(2L)
  • + pozostałe słody i 90 min w 68°C
  • 72°C – 10 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min:

  • 15g Sybilla (6,5%) – 60’
  • 10 g kolendry – 15’
  • 10 g skórki ze słodkiej pomarańczy – 15’
  • 10 g kolendry – 5’
  • 10 g skórki ze słodkiej pomarańczy – 5’
  • 15g Sybilla(6,5%) – 5’
  • skórka z 7 pomarańczy – 3’
  • skórka z 5 cytryn – 0'
     
    Drożdże:
  • Brewferm Blanche - 11,5g
     
    Skórkę ze słodkiej pomarańczy zamienić na Curacao ale boje się żeby nie było za gorzkie....
     
    Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Mąka jest niepotrzebna, chmielu max 20gr, blg max 13 chyba, że ma być grand cru. W sobotę warzyłem witka v.3 (mój trzeci) i odpuściłem kleikowanie. Filtracja bez problemu, rurki miedziane kwadraty, izolacja, wysładzanie ciągłe aby papka nie zassała powietrza. Moje witki mają zwykłe ziarno pszenicy śrutowane i owies tak samo. Pachnie jak w parniku u babci...

Link to comment
Share on other sites

Żeby uniknąć problemów z filtracją dodaj 100 g niesłodowanego owsa. Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita - będzie bardzo dobrze :)

Link to comment
Share on other sites

Dobra ale w takim razie jaki poziom chmielu powinien być aby się mój wit załapał na tzw "wita konkursowego" chodzi mi ile chmielu powinienem dać aby było okey?

Celuje tak przed chmieleniem w 25-26L a po gotowaniu w 22L o 11,5-12Blg dam radę uzyskać coś takiego?

Pozdrawiam.

Edited by karolskra
Link to comment
Share on other sites

Nie sprawdzałem dokładnie surowców. Co do chmielu, to wg mnie i tak jest ok, Sybilla nie ma jakiegoś tam niesamowitego aromatu. I na wariacje się załapie, ale do FDP zdążysz go wypić i uwarzyć 2 kolejne :)

Link to comment
Share on other sites

ja bym trochę dłużej pogotował 5-10', gdzieś był temat z testowaniem czasu dodawania skórki i ponoć najlepiej na 7' :D Ja bym rozbił skórę na połowę i część dał na 10', a część na 5'. Ilości chmielu bym nie zmieniał.

Link to comment
Share on other sites

ja bym trochę dłużej pogotował 5-10', gdzieś był temat z testowaniem czasu dodawania skórki i ponoć najlepiej na 7' :D Ja bym rozbił skórę na połowę i część dał na 10', a część na 5'. Ilości chmielu bym nie zmieniał.

Dobra Dziękuję Serdecznie za rady.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Żeby uniknąć problemów z filtracją dodaj 100 g niesłodowanego owsa. Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita - będzie bardzo dobrze :)

a owies śrutowany, czy całe ziarna?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Nie zakładam nowego wątku, wykorzystam obecny.

Fermentacja witbiera, niestety w początkowych dniach przebiegała w temp. 26'C ( Temp. fermentacji drożdzy CBW z info na opakowaniu 16-25'C). Pech chciał, że nie mogłem przenieść fermentora do pomieszczenia z niższą temperaturą, ostatnimi dniami iście piekielnie było. Czy po 5 dniach burzliwiej (czyli praktycznie już po ptakach), da coś przeniesienie teraz fermentora do pomieszczenia z 19'C?

Za wysoka temperatura podczas burzliwej = octan etylu, wiadomo. Póki co w zapachu nie ma właściwie tragedii (co będzie z czasem się okaże), ale chcąc dmuchać na zimne mam zamiar pod koniec burzliwej (czyli na pseudo cichej) dodać trochę amerykańców np. 15g Citry lub 30g skórki pomarańczy i powiedzmy 15g cytryny. Cokolwiek by to pomogło?

Skórki z pomarańczy na cichą do wita sparzyć czy w alkoholu (jak długo) moczyć?

 

Pozdrawiam

Edited by rptu
Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że 26°C to temperatura otoczenia.

Jeśli chodzi o profil piwa, to niestety brak mi doświadczenia, ale obstawiam, że raczej pójdzie w stronę estrów niż rozpuszczalnika.

Z kolei jeśli chodzi o przeniesienie do 19°C to pomysł całkiem niezły - pozwoli to na opadnięcie nadmiarowi drożdży w szybszym czasie niż w temp. 26°C.

Dodać chmielu i przypraw zawsze można. Na pewno nie zaszkodzi (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej sterylności), a efekty może dać ciekawe.

Link to comment
Share on other sites

Piwo wyjdzie owocowe, teraz już nic na to nie poradzisz. Schłodzenie do 19C jest bardzo dobrym pomysłem.

Napisz jak chmieliłeś i czy stosowałeś przyprawy, jeśli tak jakie i w jakich ilościach.

Link to comment
Share on other sites

Napisz jak chmieliłeś i czy stosowałeś przyprawy, jeśli tak jakie i w jakich ilościach.

 

Zasyp i zacieranie podobne jak w przepisie tu: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 , gdzie zamiast płatków pszennych użyłem pszenicy w nieco większej ilości, słód zakwaszający oraz w zacieraniu dodatkowo zastosowałem przerwę białkową.

 

Gotowanie (70 min) wyglądało tak:

 

60' - 25g Sybilla (szyszka)

12' - 6g Kolendra ind. + 12g Curacao + 40g skórka pom. + 20g skórka cytr. + 0,5g Kminek

5' - 12g Citra (granulat)

3' - 6g Kolendra ind. + 12g Curacao + 40g skórka pom. + 20g skórka cytr.

 

Kolendra nie była za dobrze rozgnieciona więc to oraz umiarkowana jej ilość, mogą nie dać właściwego efektu, na cichą można jej trochę sypnąć? Czy tylko skórki lub chmiel?

Link to comment
Share on other sites

Ja już nic nie dodawałabym, dałeś sporo skórek różnych cytrusów, dodatkowo Citrę, więc moim zdaniem wystarczy, inaczej wyjdzie Ci z tego gorzki kompot ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.