Jump to content
Sign in to follow this  
Marek

temperatura refermentacji (leżakowania)

Recommended Posts

witam.

najczęściej piszą żeby przenieść zabutelkowane piwo do chłodnego miejsca. natknąłem się też na informację żeby pamiętać o temperaturze potrzebnej drożdżom do pracy.

więc ma być chłodno czy tak żeby drożdże pracowały? dla mnie chłodno to piwnica o temp. 10 C.

taką temp teraz mam w piwnicy ale zrezygnowałem ze zniesienie tam piw w obawie przed zanikiem fermentacji. teraz moje piwa dojrzewają w temp. około 19 stopni. czy to im nie zaszkodzi? :rolleyes:

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

19 °C nie powinno zaszkodzić żadnemu piwu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od dawna szukam definitywnej odpowiedzi na to pytanie i nie znajduję. W.g. mnie lagery należy przechowywac blisko 0*, a ale ok. 14-16*. Myślę, ze w 10* też będą pracować. Np. w Browarmii widziałem, że piwa leżakują w 8*, nawet pszeniczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba rozdzielić dwie rzeczy refermentację i leżakowanie. IMO refermentację należy poprowadzić w temp. optymalnej dla danego szczepu drożdży. Źródła mówią o kilku dniach, powiedzmy, że nie dłużej niż 2 tygodnie. Potem najlepiej sprawdzić czy piwo się nagazowało, ja tak w każdym razie robię. Później IMO im chłodniej, tym lepiej - wszystkie piwa IMO mogą być leżakowane w 2°C i to zapobiegnie ewentualnemu pogarszaniu się ich smaku. Inna sprawa, że piwa bardzo mocne chyba szybciej będą dojrzewać w 10°C niż w 2°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od dawna szukam definitywnej odpowiedzi na to pytanie i nie znajduję. W.g. mnie lagery należy przechowywac blisko 0*, a ale ok. 14-16*. Myślę, ze w 10* też będą pracować. Np. w Browarmii widziałem, że piwa leżakują w 8*, nawet pszeniczka.

dziesięć stopni w górę przyspiesza starzenie piwa dwukrotnie (piwo w 0C starzeje się 8 razy wolniej niz w 30C - zródła niestety nie znajdę, ale chyba w Brew Strong o Hot Side Aeration). Dlatego chyba najlepiej kiedy się już nagazuje trzymać chłodno. Piwa belgijskie (przecież górniaki) też są "lagerowane" blisko 0 (przynajmniej niekóre) ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za podpowiedzi :) widzę, że temat ciekawy (jak niemal każdy z zakresu piwa) i potrzebny :)

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

 

W butelkach po 2008/2009 m.in: Dubbel, Tripel, Belgian Blonde, Belgian Pale Ale, Dunkelweizen, Munich Helles, Bohemian Pils, Cranberry Ale, Dunkel, Traditional Bock, Premium Bitter, Hefe Weissbier.

No to do lata musisz wszystko wypić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

A jak to sie ma do pilsów ?

np. burzliwa 10°C cicha też , refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

 

W butelkach po 2008/2009 m.in: Dubbel' date=' Tripel, Belgian Blonde, Belgian Pale Ale, Dunkelweizen, Munich Helles, Bohemian Pils, Cranberry Ale, Dunkel, Traditional Bock, Premium Bitter, Hefe Weissbier.[/quote']

No to do lata musisz wszystko wypić :)

Na chrzciny będzie jak znalazł. :D:):D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

A jak to sie ma do pilsów ?

np. burzliwa 10°C cicha też ' date=' refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)[/quote']

Przepraszam,że tak późno odpisuje,dawno mnie nie było.

Oczywiście w przypadku pilsów schodzimy w okolice 0-2°C zresztą po co ja to piszę i tak wiesz... :P:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

A jak to sie ma do pilsów ?

np. burzliwa 10°C cicha też ' date=' refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)[/quote']

Przepraszam,że tak późno odpisuje,dawno mnie nie było.

Oczywiście w przypadku pilsów schodzimy w okolice 0-2°C zresztą po co ja to piszę i tak wiesz... :P:)

Co do refermentacji, także lagerów słyszałem, że należy ją robic w możliwie wysokiej temperaturze. Jedna przesłanka to fakt, ze wtedy szybciej mogą trafić do sprzedaży :) , ale słyszałem tez argument, że w ten sposób zmniejszamy ryzyko zakażenia (bo szybciej zużywany jest cukier?)

 

Zresztą pilsa który wysłałem na WWP gazowałem właśnie w temperaturze pokojowej (czas naglił), sędziowie doszukali się w nim sporo wad, ale owocowości akurat nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja refermentacje dolniaków przeprowadzam w temp. 5 °C . Trwa to trochę dłużej, ale warto. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.