Skocz do zawartości

Chadziaj i Trzosek warzą


Willow

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę miałem pracowity dzień. Równocześnie warzyłem #24, jak i rozlewałem #23 podczas zacierania. Plan jest taki, że leci teraz seria SH na tym samym zasypie i schemacie.

 

Warka #24 Chadziajskie Kotwica Admiralicji (NZPA)

 

Zasyp:

 

Pale Ale Maris Otter: 6,0 kg

CaraCrystal Castle Malting: 0,5 kg

 

Zacieranie:

65 °C 3,5h - spowodowane problemem ze szczelnością nalewarki przeciwciśnieniowej, a rozlew robiłem w tym samym czasie

75 °C 15'

 

Filtracja poszła gładko - wysładzałem do "prawie pełnego gara" - nie liczyłem objętości

 

Chmielenie:

-Nelson Sauvin 30 g 60'

-Nelson Sauvin 20 g 15' + mech irlandzki 7 g

-Nelson Sauvin 20 g 0'

-Nelson Sauvin 30 g whirlpool 77 °C 

 

Schłodzone do 20 °C. Zadane ok. 180 mL gęstwy z #23 obudzonej niechmieloną, przegotowaną brzeczką

Wyszło 32 L 12,6 °Brix.

 

Fermentacja startowała w 20 °C, 0 PSI. Teraz jest 24 °C, ~33 PSI. Jutro podnoszę jesscze do 25 °C, zostaje ~33 PSI.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.