Jump to content

Browar Gawra Rawicz


karkan
 Share

Recommended Posts

Hej,

Postanowiłem tutaj zapisywać co aktualnie ciekawego porabiam w swoim browarze domowym. Urodziłem się w Rawiczu mieszkałem tak 26 lat teraz mieszkam jakieś 10km od Rawicza. Skąd nazwa? Niedaleko Rawicza jest stara już teraz opuszczona restauracja o takiej nazwie. Gawra to też zimowe legowisko niedźwiedzi - niedźwiedź jest w godle Rawicza :)

 

Na początek zrobiłem:

#1 Belgian Pale Ale 12 BLG bardzo wszystkim smakowało :) Niestety nie została ani jedna butelka

#2 Georadie Bitter 1,5 kg pierwszy i ostatni raz BrewKit. Smakuje jak woda nie mój typ.

#3 India Pale Ale 14 BLG aktualnie na cichej

 

#4

Dziś byłem u kolegi slotish od którego przywiozłem:

Zestaw:

Monachijski typ II - 1,5 kg

Wiedeński - 1,4 kg

Pilzneński - 0,7 kg

Pszeniczny - 0,45 kg

Karmelowy 150 - 0,15 kg

karmelowy 300 - 0,1 kg

 

Chmielenie:

Iunga 15g 10%ak - 60 min gotowania

Sybilla 30g 6,5%ak - 20 min gotowania

Chinook 20g 11%ak - 1 min

 

Nie wiem co wyjdzie aktualnie sie gotuje ;)

 

 

Jestem tu po to aby sie doskonalić i czerpać od Was wiedzę ;)

Link to comment
Share on other sites

Dziś zlałem do 37 butelek #3 India Pale Ale 14 BLG. Już widzę kilka błędów.

Po filtracji miałem 22 litry brzeczki. Gotowałem zostało mi 17. 5 litrów odparowało :(

Dolałem litr wody. Dziś przed rozlewaniem już nie pamiętałem że dolewałem litr wody. Do refermantacji użyłem 1,5 wody.

Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

 

Nie wspominając o kiepskiej filtracji po cichym chmieleniu ;/

Edited by karkan
Link to comment
Share on other sites

Warka #4 najgorsza jak do tej pory. Przelałem na cichą. Zeszło tylko do 4-5BLG.

Łykłem trochę z menzurki i wyczuwam lekki posmak apteki. Zastanawiam się czy w ogóle zlewać do butelek ;/

Nie wiem czy to infoekcja czy gdzieś popełniłem błąd.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Byłem u rodziców. Tat miał jeszcze jedną butelkę warki #1. Dojrzewała jakieś 2,5 miesiąca. W smaku grosza niż po tygodniu dojrzewania. Taka bez smaku bez kopnięcia bez aromatów które były na początku. Co może być powodem?

 

W warce #3 zauważam to samo. Lepsza tydzień po butelkowaniu niż 3 tygodnie. Bez tych aromatów co na początku.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Z życia browaru :)

Warka #4 wylana dość konkretnie było czuć apteką.

 

Warka #5 Witbier zestaw z twojbrowar.pl

Skład:

Słód Heidelberg 2kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Pszenica 1kg

Płatki Owsiane 0,2kg

Curacao, Kolendra

Chmiel

 

Warka robiona 22.12.2013 roku w związku z moim nagłym wyjazdem na delegację 2 miesięczną długo na cichej i rozlana dopiero 05.02.2014.

Po miesiącu wydawała mi się jakaś dziwna. Jednak się ułożyła i w połowie kwietnia została całkowicie spożyta.

 

Warka #6 English Brown Porter 13 BLG z zestawu twojbrowar.pl

 

Skład:

Słód Pale Ale Pearl 3,5kg

Słód Brown 0,5kg

Słód Crystal 400 0,4kg

Słód Chocolate 0,1kg

Chmiel Fuggles

 

Wykonana 29.12.2013 roku. Podobnie jak warka #5 długo na cichej. Piwko super :)

 

#7 AIPA 16 BLG z twojbrowar.pl

Słód Pale ale 4,8kg

Słód Crystal 150 0,4kg

Słód Aroma 0,2kg

Chmiele:

Bravo 35g

Cascade 60g

Citra 65g

 

Piwko robione 14.04.2014. Coś nakombinowałem brzeczki w fermentorze miałem tylko 16 litrów a BLG wynosiłoe 14 ;/

Dziś rozlałem tą warkę do 24 x 0,33 oraz 16 x 0,5. Po burzliwej pobrałem gęstwę.

 

Warka #8 Pacific Pale Ale 12 BLG zestaw z alepiwo.pl

Skład:

Słód pale ale 3,8kg

Słód karmelowy jasny 0,3kg

Chmiel Topaz granulat 10g

Chmiel Galaxy 50g

 

Aktualnie jeszcze na burzliwej jutro idzie na cichą. Planuję wpakować ja w Kega.

 

Warka #9

Wykonana 02.05.2014. Słody dobrane dzięki koledze Wajcha. Pierwszy raz zadałem gęstwę z poprzednie warki AIPA.

Edited by karkan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.