Skocz do zawartości

Czekoladowe- do weryfikacji


swistu1221

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako że dopiero zaczynam z browarnictwem domowym, i od razu chce spróbować z jakąś własną recepturą prosił bym was sprawdzenie.

Zależy mi na piwie czekoladowym, czytając parę tematów skleiłem coś takiego.

 

Warka 23l

 

Słody:

Pilznerski 2kg

monachijski I 2kg

Carahell 1 kg

Carafa II 0,4 kg

Caraaroma 0,3 kg

 

Chmiel:

Perle 30g

 

Dodatki:

Laktoza 500g

Odtłuszczone kakao DecoMorreno 100g

2 laski wanilii

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie:

30' w 65°C (słody jasne)

20' w 72°C (do negatywnej próby jodowej)

Dodanie słodów ciemnych

10' w 72°C

Podgrzanie do 78°C

 

Gotowanie 60':

Perle: 20g 60'

10g 20'

Laktoza 500g 10'

 

Dodatkowo na cichą mam zamiar dodać jedna-dwie laski wanilii, i kakao. Czy może kakao dodać na ostatnie 10' gotowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście sądzę, że:

Niepotrzebnie dajesz jeszcze laktozę - ona spowoduje, że przy tym zacieraniu piwo będzie po prostu bardzo pełne, bardzo słodkie, a goryczka 30 g Perle tego nie zrównoważy.

100 g kakao to za mało. Ja daję całą paczkę odtłuszoczonego z lidla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. To zakupie to Lidlowskie, a jak się zwie to kakao?

I mam jedno pytanie. W jednym wątku czytałem że po dodaniu kakaa piwo nie odfermentowalo tak jak należy, temu się zastanawiam czy dać kakao dopiero na cichą czy może nie przejmować sie za bardzo i już w trakcie gotowania je dodać. A co do laktozy to zależy mi właśnie na bardziej mlecznej czekoladzie, więc może obniżę ilość laktozy do 250g i dodam więcej chmielu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to po prostu kakao.

 

Nie miałem problemów z odfermentowaniem, robiłem coś takiego:

Back in Black - bardzo ładnie wyczuwalna czekolada i kawa

Starlight - jeszcze fermentuje.

 

Co istotne, ja na początku i tak odpuściłbym sobie laktozę. Nie uzyskasz dzięki temu mlecznej czekolady, po prostu podbijesz słodkość tego piwa. A i tak będzie pełne z racji zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.