Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Powitanie

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich browarników.Dzisiaj zalogowałem się po raz pierwszy.Chciałbym warzyc własne piwo proszę o pomoc.

zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkam w mieście gdzie tradycje warzenia były znane już XVII wieku.Miasteczko także o tradycji górniczej,(do niedawna były tu czynne kopalnie) ,a to szło w parze z piwem.Górnik po szychcie musiał się napić piwa.W czasach kiedy brakowało piwa początek lat 80,ludzie tutaj robili podpiwki.tzw.ciemne piwko,ale temu daleko do piwa które wy warzycie.

Trzy lata temu byłem na Słowacji i Słowak poczęstował mnie piwkiem z własnej roboty.Nigdy nie zapomnę tej pianki i tego smaku,a gęste było jak śmietana.

Aż tu niedawno przez przypadek posłuchałem audycji Waisa i tak trafiłem tutaj.Zafacynowało mnie opowiadanie tego pana z Chorzowa i to jak opowiadał o swoim piwie.

Jestem pasjonatem jeżeli chodzi i kuchnie staropolską i proste kuchnie świata,a teraz chciałbym warzyc własne piwo.

zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Ten pan z Chorzowa to nasz formułowy kolega Wena :)

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. A potem szybko coś uwarz, będziesz zachwycony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam sie Jejski:)

Ale to pozytywna ocena.Wiecej takich ofiar.

Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy te zestawy Proponowane przez Brewamator są oke'y?

Czy dwa fermentory rzeczywiscie usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca.

 

zibi----------------------------

 

browar Czerwony Potok

burzliwa:----

cicha: ----

butelki: czekaja na zalanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jednym tanku fermentujesz piwo, drugi by się zdał co do niego przelejesz na cichą femrentację -też bez kurka. Później dodajesz cukie lub coś innego do refermentacji (by nagazować) więc przelewasz do tanka z kurkiem, wymieszasz cukry z piwem i do flaszek przez kurek.

Dobrze mieć dwa tanki bez kurka oraz z kurkiem do rozlewu czy do filtracji.

Jeśli kity to i ponoś cichej nie trzeba robić, więc dwa tanki starczą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy dwa fermentory rzeczywiście usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca.

Burzliwa we fer. z kranikiem, przelewasz na cichą do fer. bez kranika na cichą i z powrotem do fer. z kranikiem gdzie wcześniej wlewasz roztwór np. glukozy do refermentacji w butelkach i rozlewasz do butelek. Żadnego babrania się w nasypywanie glukozy do butelek i równo nagazowane piwo we wszystkich butelkach. Co do sprzętu przed zakupem poczytaj tutaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie nawiedzenie.To cheć kosztowania tego co najlepsze na tej ziemi.

Dobra kuchnia ,dobre piwo i góry.

 

zibi bibi

 

browar Czerwony Potok

burzliwa:----

cicha: ----

butelki: czekaja na zalanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...