Skocz do zawartości

Porter angielski 12 blg wg. zestawi BA


bielok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W niedziele mam zamiar uwarzyć piwo na wzór zestawu BA, warka ma miec objetość ok 40 l, zasyp:

- 7200 pilzeński

- 230 karmel ciemny strzegom 700EBC

- 230 barwiący strzegom 1600EBC

 

piwo będę fermentował w dwóch baniakach 18,9 l (będzie wlane po ok 17l- 18l) wiec spodziewam sie że pozostanie mi ok 5l brzeczki. Wymyśliłem że te 5 l mógłbym przeznaczyć na lekkie piwo karmelowe dla kobity mojej, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak zmodyfikować te 5 l brzeczki by bardziej przypominała piwo karmelowe niż portera?

Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc?

 

Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Nie musisz zacierać, one nie zawieraja skrobii; wystarczy je "zaparzyć" w gorącej wodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.