Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

Porter angielski 12 blg wg. zestawi BA

Recommended Posts

Witam

W niedziele mam zamiar uwarzyć piwo na wzór zestawu BA, warka ma miec objetość ok 40 l, zasyp:

- 7200 pilzeński

- 230 karmel ciemny strzegom 700EBC

- 230 barwiący strzegom 1600EBC

 

piwo będę fermentował w dwóch baniakach 18,9 l (będzie wlane po ok 17l- 18l) wiec spodziewam sie że pozostanie mi ok 5l brzeczki. Wymyśliłem że te 5 l mógłbym przeznaczyć na lekkie piwo karmelowe dla kobity mojej, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak zmodyfikować te 5 l brzeczki by bardziej przypominała piwo karmelowe niż portera?

Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc?

 

Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc?

 

Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym.

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Nie musisz zacierać, one nie zawieraja skrobii; wystarczy je "zaparzyć" w gorącej wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.