Skocz do zawartości

Czy WES robi ekstrakt z kukurydzy?


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

(z wyjątkiem WES'a - który robi to tak jak być powinno wg. mnie)

Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy.

 

Zaczynam sie powaznie zastanawiać, czy WES suche ekstrakty robi ze słody jęczmiennego a czy nie z kukurydzy. :rolleyes: I tak wogóle, co robi z kukurydzy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieliśmy podobną dyskusje na temat jakości ekstraktów słodowych w UK. Jakoś nikt nie chce uwierzyć, by komercyjne duże firmy były tak rozrzutne by produkować ekstrakty tylko ze słodów. Były podejrzenia o dodawanie cukrów, sporej ilości dodatków niesłodowanych (argumenty były takie: czemu ekstrakty tak mocno odfermentowują, i czemu są takie bardzo jasne).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy.

To ziarno mogło znaleźć się w jęczmieniu jeszcze zanim trafił do słodowni. Nie wysnuwałabym na tej podstawie daleko idących wniosków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie aby WES jasno napisał, że nie stosują dodatków do ekstraktów to wszytko było by w 100% jasne. :)

Napisanie jasno gdy się tak robi jest to karalne (wprowadzenie w błąd) jeśli było by na odwrót.

 

CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ray daniels w swojej ksiazce designing great beers przywoluje badania ekstraktow
Fajnie aby WES jasno napisał
CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu?

Autor tej książki NIE badał ekstraktów słodowych WES.

 

WES napisał, np. tutaj:

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=2

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=13

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93'>http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=9

itd., itd, itd.

Wszędzie jest informacja - wyprodukowany w 100% z wysokogatunkowego słodu browarnego, bądż słodów browarnych. W zależności od rodzaju ekstraktu.

Nie wiedzieliście o tym? :rolleyes:

 

Jeżeli będzie wystarczająco duże zapotrzebowanie Piwowarów Domowych na inne surowce do warzenia piwa domowego niż ze słodów, to jesteśmy w stanie podjąć się takiej produkcji. Piwowar Domowy będzie znał skład surowcowy takiego syropu. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli się nie warzy z ekstraktów to trudno się spodziewać szerokiej wiedzy w tym zakresie

To akurat nie jest problem. Na Wyspy też wysyłamy nasze ekstrakty słodowe.

Zastanawiałem się dlaczego, skoro na miejscu są dostępne ekstrakty lokalnych producentów.

Dzięki tej dyskusji, teraz już wiem. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A pod jaką marką sprzedajecie swoje produkty? Bo jeszcze nie spotkałem się z puszkami WES na rynku.

Pod marką WES :beer:

http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html

eee :beer: No niby tak, ale chodziło mi o rynek brytyjski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i tydzień temu na spotkaniu SBC była jeszcze raz dyskusja na temat jakości brew kitów. Jeszcze niedawno temu można było znaleść puszki które zawierały barley sugar (cukier jęczmienny), zapewne przemysłowo uzyskiwany produkt z surowego jęczmienia przy użyciu enzymów przemysłowych. Takie ekstrakty były tylko doprawiane ekstraktami słodowymi z dodatkiem ekstraktów chmielowych i wysyłane na rynek do sklepów piwowarskich w dobrej cenie. No właśnie jeśli ktoś do takiej puszki dorzucił jeszcze kilogram cukru to można domyślać się efektów końcowych w postaci piwa cukrowo-cukrowego :D

Ale podczas spotkania Calum Craigie, przyniósł piwo z zestawu delux (100% ekstraktów słodowych i prawdziwe chmiele) i przefermentował to piwo drożdżami Wyeast 1028 i piwo było naprawdę wyśmienite. Nie miało posmaków typowych dla piw z puszki. Jeśli by się nie przyznał nikt by nie dał rady rozróżnić tego piwa od piwa zacieranego.

Czyli po prostu z puszki też można uwarzyć porządne piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.