Jump to content

Czy WES robi ekstrakt z kukurydzy?


jacer
 Share

Recommended Posts

(z wyjątkiem WES'a - który robi to tak jak być powinno wg. mnie)

Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy.

 

Zaczynam sie powaznie zastanawiać, czy WES suche ekstrakty robi ze słody jęczmiennego a czy nie z kukurydzy. :rolleyes: I tak wogóle, co robi z kukurydzy?

Link to comment
Share on other sites

Mieliśmy podobną dyskusje na temat jakości ekstraktów słodowych w UK. Jakoś nikt nie chce uwierzyć, by komercyjne duże firmy były tak rozrzutne by produkować ekstrakty tylko ze słodów. Były podejrzenia o dodawanie cukrów, sporej ilości dodatków niesłodowanych (argumenty były takie: czemu ekstrakty tak mocno odfermentowują, i czemu są takie bardzo jasne).

Link to comment
Share on other sites

Moja prywatna opinia jest taka, że są produkowane ze słodów. Znam te produkty od strony praktycznej od wielu lat i nie wydaje mi się, aby WES robił coś takiego.

Link to comment
Share on other sites

Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy.

To ziarno mogło znaleźć się w jęczmieniu jeszcze zanim trafił do słodowni. Nie wysnuwałabym na tej podstawie daleko idących wniosków.

Link to comment
Share on other sites

juz kiedys pisalem o tym, w ktoryms watku: ray daniels w swojej ksiazce designing great beers przywoluje badania ekstraktow (nie mam teraz pod reką), w ktorych okazalo sie, ze wiekszosc ekstraktow NIE jest robiona tylko ze slodow :-(

Link to comment
Share on other sites

Fajnie aby WES jasno napisał, że nie stosują dodatków do ekstraktów to wszytko było by w 100% jasne. :)

Napisanie jasno gdy się tak robi jest to karalne (wprowadzenie w błąd) jeśli było by na odwrót.

 

CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu?

Link to comment
Share on other sites

ray daniels w swojej ksiazce designing great beers przywoluje badania ekstraktow
Fajnie aby WES jasno napisał
CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu?

Autor tej książki NIE badał ekstraktów słodowych WES.

 

WES napisał, np. tutaj:

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=2

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=13

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93'>http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=9

itd., itd, itd.

Wszędzie jest informacja - wyprodukowany w 100% z wysokogatunkowego słodu browarnego, bądż słodów browarnych. W zależności od rodzaju ekstraktu.

Nie wiedzieliście o tym? :rolleyes:

 

Jeżeli będzie wystarczająco duże zapotrzebowanie Piwowarów Domowych na inne surowce do warzenia piwa domowego niż ze słodów, to jesteśmy w stanie podjąć się takiej produkcji. Piwowar Domowy będzie znał skład surowcowy takiego syropu. :)

Link to comment
Share on other sites

Nie wiedzieliście o tym? :rolleyes:

Jeśli się nie warzy z ekstraktów to trudno się spodziewać szerokiej wiedzy w tym zakresie.

Fajnie rozwiewać mity. Właśnie częściowo temu służy ta dyskusja.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli się nie warzy z ekstraktów to trudno się spodziewać szerokiej wiedzy w tym zakresie

To akurat nie jest problem. Na Wyspy też wysyłamy nasze ekstrakty słodowe.

Zastanawiałem się dlaczego, skoro na miejscu są dostępne ekstrakty lokalnych producentów.

Dzięki tej dyskusji, teraz już wiem. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No i tydzień temu na spotkaniu SBC była jeszcze raz dyskusja na temat jakości brew kitów. Jeszcze niedawno temu można było znaleść puszki które zawierały barley sugar (cukier jęczmienny), zapewne przemysłowo uzyskiwany produkt z surowego jęczmienia przy użyciu enzymów przemysłowych. Takie ekstrakty były tylko doprawiane ekstraktami słodowymi z dodatkiem ekstraktów chmielowych i wysyłane na rynek do sklepów piwowarskich w dobrej cenie. No właśnie jeśli ktoś do takiej puszki dorzucił jeszcze kilogram cukru to można domyślać się efektów końcowych w postaci piwa cukrowo-cukrowego :D

Ale podczas spotkania Calum Craigie, przyniósł piwo z zestawu delux (100% ekstraktów słodowych i prawdziwe chmiele) i przefermentował to piwo drożdżami Wyeast 1028 i piwo było naprawdę wyśmienite. Nie miało posmaków typowych dla piw z puszki. Jeśli by się nie przyznał nikt by nie dał rady rozróżnić tego piwa od piwa zacieranego.

Czyli po prostu z puszki też można uwarzyć porządne piwo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.