Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • elroy

      Aktualizacja!   08.09.2017

      Strona w trakcie prac aktualizacyjnych. Wiele modułów może nie działać jeszcze poprawnie, podobnie jak z niektórymi tłumaczeniami. 
      Błędy, sugestie, pomoc w temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/24536-nowa-wersja-piwoorg-sugestie-problemy-błędy/
      Proszę koniecznie użyć opcji: oznacz jako przeczytane (w prawej części forum, na górze i dole strony)  
Makaron

Środki czyszczące - soda kalcynowana.

Rekomendowane odpowiedzi

Już wielokrotnie rozmawialiśmy na temat środków sterylizujących, wybór jest całkiem szeroki. Ale nikt nie poruszył sprawy czyszczenia.

Coder wspomiał o krecie, BNP o sodzie oczyszczonej. Ja natomiast mam zamiar napisać swoje uwagi na temat sody kalcynowanej. Nie mam pojęcia pod jaką nazwą jest sprzedawana w Polsce, ale w UK sprzedają ją jako soda crystals. Bardzo ciekawy sposób na szybkie doczyszczenie brudu i kamienia na fermentorach, garnakach i kegach. Łatwe w użyciu, nie posiada mocnego zapachu. Moim zdaniem łatwy w użyciu wystarczy gorąca woda i gąbka. Tani, bo za 1kg zapłaciłem 1 funt. Czy ktoś się zetknął z tym środkiem w Polsce?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To nic innego jak bezwodny węglan sodu. Ma prawie takie same właściwości co wodorowęglan sodu czyli soda oczyszczona.

Można go otrzymac poprzez wyprazanie sody oczyszczonej w garnku lub piekarniku ale mym zdaniem nie ma to sensu.

2 NaHCO3 ? Na2CO3 + H2O + CO2

 

W czyszczeniu i odkażaniu i tak biorą udział jony OH-

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Makaron

 

Nie, no to logiczne :)

 

Czy ktoś się zetknął z tym środkiem w Polsce?
Po co wyprażać sode oczyszczoną, jak można coś kupić po prostu w sklepie gotowe?

Nie wiem czy to złośliwie czy nie w stosunku do mej wypowiedzi :)

 

No sam sobie przeczysz, to wiesz gdzie można ją kupić czy nie? w którym sklepie ?

 

Wóde można też kupić w sklepie, piwo także, to po co robić ?

 

Kolego ja tylko wyjaśniłem i opisałem co myślę na temat Na2CO3 ...

 

jak ktoś wykorzysta ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
No sam sobie przeczysz, to wiesz gdzie można ją kupić czy nie? w którym sklepie ?

bnp, ty chyba nie czytasz dokładnie. Makaron nie mieszka w Polsce, więc się pyta czy u nas to coś jest.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
bnp, ty chyba nie czytasz dokładnie. Makaron nie mieszka w Polsce, więc się pyta czy u nas to coś jest.

zdarza mi się :)

 

owszem w każdym sklepie z odczynnikami chemicznymi

zwie się to sodu węglan bezwodny

 

lub w firmach z dodatkami do żywności

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No jakbym nie wiedział gdzie to kupić to bym idiotycznie nie opisywał środka na forum. Co więcej bym nie pisał ile kosztuje.

A poza tym pisząc po co coś uzyskiwać coś w domu miałem na myśli jedną rzecz. Jeśli gotowy środek w sklepie kosztuje 1 funt za kg, to po jakie licho uzyskiwać coś w domu z dużo droższego środka jakim jest spożywcza soda oczyszczona.

No chyba, że kolega chciał się pochwalić wiedzą z zakresu chemii.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

drogi Makaronie, chwalić to ja się mogę ale mojej żonie :)

 

prosta rzecz wystarczy wpisać w allegro sodu węglan i nam wyskakuje twoja upragniona soda

proszę http://www.allegro.pl/search.php?string=w%C4%99glan+sodu&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0

 

cena będzie podobna przy prażeniu sody oczyszczonej

 

jednak jak już wspomniałem właściwości sody kalcynowanej są zbliżone do sody oczyszczonej i usuwanie brudu czy zapachu polega na hydrolizie substancji pod wpływem OH- ( teraz się też chwalę :) , chcę aby ludzie stosując pewne substancje znali mechanizm ich działania) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jednak jak już wspomniałem właściwości sody kalcynowanej są zbliżone do sody oczyszczonej i usuwanie brudu czy zapachu polega na hydrolizie substancji pod wpływem OH- ( teraz się też chwalę :) , chcę aby ludzie stosując pewne substancje znali mechanizm ich działania) :)

To jak czyści wybielinka chlorowa, ona raczej zawiera jony Cl- ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wybielacze posiadają charakter silnie zasadowy, tak więc myją na zasadzie podobnej do NaOH

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O tuż tu kolega się myli.

 

Wybielacze typu domestos i ace zawierają podchloryn sodu który ma właściwości utleniające podobnie działające jak woda utleniona

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mylę się, że domestos i ace mają charakter silnie zasadowy? Przeczytaj mój post jeszcze raz. Nie napisałem co zawierają wybielacze. Sprawdziłem pH domestosu i taniego wybielacza z Carrefoura. Przy obydwu skończyła mi się skala, oba mają pH>10.

Moim zdaniem właściwości myjące domestosa i wybielaczy wynikają z ich zasadowości, a nie właściwości utleniających.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Darko

No nie chodziło mi o to, że środki te mają odczyn zasadowy tylko że działają na innej zasadzie niż NaOH

 

masz rację podchloryn sodu jest zasadowy bo otrzymuję się przez nasycanie chlorem ługu Cl2 + 2NaOH ??> NaClO + NaCl + H2O

 

Podchloryn sodu rozkłada się z wydzieleniem tlenu który ma silne działanie utleniające.

Dla mnie właściwości myjące i odkażające tych środków polegają na utlenianiu zanieczyszczeń. Na pewno pH tych środków ma wpływ na mycie ale pominięcie działania podchorynu sodu jest błędem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy uważasz, że działanie myjące wynika z działania utleniającego? To jakaś nowa teoria.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"mycie"- to jak mnie uczono usuwanie substancji poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego poprzez wprowadzenie surfaktantu http://pl.wikipedia.org/wiki/Surfaktanty

 

Brud jest emulgowany. Np mycie dłoni mydłem.

 

Można także umyć butelkę po oleju spirytusem i też się umyje. Ale to już będzie rozpuszczanie a nie "mycie"

 

"Myć" można także poprzez reakcje chemiczne np hydrolizę lub utlenianie substancji która przechodzi w formę rozpuszczalną. większość brudu to związki organiczne więc łatwo się utleniają !

 

Spróbuję inaczej. Jeżeli nie wierzysz w utleniające mycie to spróbuj wlać do kibla wodę utlenioną lub inny wybielacz i napisz czy się umył. Lub wytłumacz mi jak się wybiela np firany ? czy to nie będzie utlenianie brudu ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tego co kojarzę, to rozmawiamy o myciu urządzeń browaru, a nie praniu firan. Twoje teoretyzowanie o mydle i spirytusie nie do końca jest na miejscu. Z resztą ani jednym, ani drugim fermentora nie umyjesz.

Tak się składa, ze miałem okazję pracować z profesjonalnymi preparatami do mycia i dezynfekcji. Powiem tak - gdybyś próbował zastosować wysoce utleniający preparat do dezynfekcji (kwas nadoctowy i wspomniany przez Ciebie H2O2) do mycia głównego tanków leżakowych, to nic by z tego nie było.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@darko

 

Poddaję się :)

 

Wybielacze posiadają charakter silnie zasadowy, tak więc myją na zasadzie podobnej do NaOH

Może ktoś inny kiedyś się wypowie :)

 

pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu sody. Dzisiaj kupiłem środek czyszczący oparty na sodzie za 75 pensów za kilogram. Zwróciłem uwagę również, że wiele środków typu zmiękczacze do wody, środki do odkamieniania i wybielaczy "tlenowych" oxyclean (nawet chyba widziałem tani prokukt w Lidlu). Zawierają substancje, które nadawały by się do mycia trudniejszych zabrudzeń w domowych browarach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trochę odgrzeję kotleta. Mam dwa pytanka w związku z tym , że testuję właśnie nowe sposoby mycia butelek.

 

Około pół szklanki Domestosa ( zielony ) rozpuściłem w około 30 litrach ciepłej wody. Butelki zalane do pełna , moczyły się kilka godzin. Efektem byłem zaskoczony , bo butelki wymyły się na prawdę nieźle.

 

I teraz tak.

 

1. Po jakim czasie używacie butelek po myciu domestosem ? Albo jak płukacie je później. Głównie chodzi mi o zapach.

2. Mam wodę ze studni, więc spokojnie mogę jej użyć więcej. Z tym , że nie mam jej podłączonej do żadnego podgrzewacza. Czy mycie w zimnej wodzie ma sens ?

 

Edit : Chyba wrzuciłem zapytanie do innego tematu. Elroy , jeśli możesz to przenieś do http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=953&p=4

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×