Jump to content

Drugie piwo - fermentacja


aniolhc
 Share

Recommended Posts

Cześć czołem.

 

Raczej nie ma się czym martwić ale mnie nurtuje jedno pytanie.

Mianowicie w piątek wstawiłem swoje drugie piwo z ekstraktów z chmieleniem, pszeniczne na drożdżach wb-06. Drożdże uwodnione zadane do brzeczki poniżej 30 stopni. Fermentator wstawiony do piwnicy (17-18 stopni) i ... no właśnie bez rewelacji :). Chodzi o to, że widać oznaki fermentacji ale takie bardzo delikatne nie ma piany zakrywającej całą powierzchnie, nie ma spektakularnej czapy piany. Przy pierwszym piwie było tak samo ale wszystko wyszło.

 

Od czego to zależy, że burzliwa jest burzliwa i efektowna a innym razem takie fifarafa bez emocji?

Link to comment
Share on other sites

Przede wszystkim pszenice fermentuje się w wyższych temperaturach, 20-22° jest dobrze. WB tak mają, raz potrafią fermentować naprawdę burzliwie, a innym razem spokojniej, nie ma powodu do niepokoju. Po prostu nie zaglądaj do wiadra. Nie wygląd, a pomiary są ważne.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

A producent zaleca 18-19 i co teraz? :) W chwili obecnej nie przesniosę go do domu bo nie mam miejsca. Czy poprzez fementację w niższej temp nie otrzymam charakterystycznych cech piwa hefe weizen?

Link to comment
Share on other sites

A producent zaleca 18-19 i co teraz? :) W chwili obecnej nie przesniosę go do domu bo nie mam miejsca. Czy poprzez fementację w niższej temp nie otrzymam charakterystycznych cech piwa hefe weizen?

Otrzymasz wszystko co trzeba. Nie wiem dlaczego Jacenty tak odpowiedział, ale ja postępuję jak kiedyś opisał Wogosz. Zaczynam od 14C i z czasem podnoszę.

Drożdże nienajlesze, ale na początek do ekstraktów mogą być. Zdecydowanie lepsze W3638(Bavarian Wheat) lub W3068(Weihenstephan Weizen)

Im niższa temperatura tym drożdże spokojniej fermentują, to normalne. No i mniej estrów będziesz miał. Co nie znaczy, że banan się nie pojawi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.