Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Chłodnica przeciwbieżna

Recommended Posts

Zbudowalem dzisiaj chodnice przeplywowa, przyda mi sie to zwlaszcza gdy sie przeniose na warzenie 40 L (wkrotce!:)). Moja stara chlodnica zanuzeniowa jest za krotka na 40L.

W jez. angielskim nazywa sie to "Counterflow Wort Chiller", czyli "chlodnica przeplywowa w przeciwnych kierunkach". Chodzi tu o to, ze brzeczka przeplywa w miedzianej rurce w jedna strone, a woda otaczajaca ta rurke przeplywa w srodku gumowego weza w przeciwnym kierunku. Chlodnica jest dugosci 12 m, chociasz kupilem rurke i waz dlugosci 15m, niestety najtrudniejsza czesc budowy tej chlodnicy bylo wciskanie rurki miedzianej w srodek weza gumowego i po 12m sie poddalem. Nawet wlewanie oleju z oliwek w srodel weza nie pomoglo wystarczajaco :)

balllocks016.th.jpg

balllocks017.th.jpg

balllocks018.th.jpg

balllocks019.th.jpg

balllocks019.th.jpg

balllocks021.th.jpg

balllocks022.th.jpg

balllocks023.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Prawdę mówiąc i ja się nosze z zamiarem budowy chłodnicy przeciwbieżnej, ale zrealiowanej nieco inaczej, za pomocą rur miedzianych fi 15 mm i fi 28 o długosci 1m. Wiem ze długości rur nie są imponujące, ale na działce dysponuje wodą ze studni o tem. 12°C wraz z możliwością zwrócenia wody do studni.

Materiały wszystkie są, tylko zmobilizować się nie mogę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lubię tych chłodnic z dwóch względów: trudna dezynfekcja, i to, że chłodzą na raz tylko małą część brzeczki; a reszta siedzi gorąca w kotle i produkuje DMS.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Prawdę mówiąc i ja się nosze z zamiarem budowy chłodnicy przeciwbieżnej, ale zrealiowanej nieco inaczej, za pomocą rur miedzianych fi 15 mm i fi 28 o długosci 1m. Wiem ze długości rur nie są imponujące, ale na działce dysponuje wodą ze studni o tem. 12°C wraz z możliwością zwrócenia wody do studni.

Materiały wszystkie są, tylko zmobilizować się nie mogę :)

To po polsku sie nazywa "chlodnica przeciwbiezna"? Musz zmienic tytul watka :)

 

Bielok, rurka 1m to chyba troche za krutka. Zwykle takie chlodnice robi sie dlugosci co najmniej 30', czli 10 m. Chodzi o to, ze brzeczka ci sie schladza z temp. gotowania do temp. pokojowej podczas jednego przeplywu, tj. po gotowaniu po prostu splywasz brzeczke prosto do fermentatora, i odrazu dodajesz drozdze.

 

PS. Niestety nie moge zmienic tytulu watku, wiec prosze Moderatora/Admina o zmiane tytulu na "Chłodnica przeciwbieżna" :)

 

elroy: gotowe

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

coder, zawsze można brzeczkę w kotle utrzymywać w stanie wrzenia. DMS jest non stop odparowywany. Problematyczne może być chmielenie aromatyczne, ale odpowiednie dobranie czasu to kwestia wprawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie lubię tych chłodnic z dwóch względów: trudna dezynfekcja, i to, że chłodzą na raz tylko małą część brzeczki; a reszta siedzi gorąca w kotle i produkuje DMS.

Ja popieram Codera obiekcje. Koszt takiej chłodnicy nie jest duży i praktycznie każdy może ją zrobić jednak nie są popularne. Coś jest na rzeczy. By zwiększyć wydajność chłodzenia chyba wolał bym zrobić zanurzeniowa w formie jedna w drugiej z 20m rury

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody, czas itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody, czas itp.

A dlaczego mniejsze zużycie? Praw fizyki nie oszukasz. Czas? Może trochę mniejszy, ale nie sądze żeby to były jakies wielkie różnice.

 

 

 

Według moich testów, aby schłodzić 20 litrów brzeczki, potrzeba 20 litrów zimnej wody. I to jest logiczne, ciepło musi przejść do takiej samej ilości wody zimnej. Woda zimna nie przyjmie więcej ciepła niż jest w brzeczce. Inaczej mówiąc, nie zagotujesz wody zimnej przepływająca przez chłodnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie zrobilem test, zagotowalem 10L wody i schlodzenie zajelo dokladnie 10 min. Czyli na 20L brzeczki potrzebujesz 20 min, 40L=40 min. Temp przy wyjsciu 12,5°C czyli za niska :) Moze zmniejsze przeplyw wody, albo moze doleje troche wrzacej warki dla podniesienia temp? To ostatnie rozwiazanie by tez znacznie przyspieszylo cala operacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody' date=' czas itp.[/quote']

A dlaczego mniejsze zużycie? Praw fizyki nie oszukasz. Czas? Może trochę mniejszy, ale nie sądze żeby to były jakies wielkie różnice.

 

 

 

Według moich testów, aby schłodzić 20 litrów brzeczki, potrzeba 20 litrów zimnej wody. I to jest logiczne, ciepło musi przejść do takiej samej ilości wody zimnej. Woda zimna nie przyjmie więcej ciepła niż jest w brzeczce. Inaczej mówiąc, nie zagotujesz wody zimnej przepływająca przez chłodnice.

Dlatego, że w przypadku chłodnicy przeciwbieżnej jest lepsza wymiana ciepła. Wynika to z faktu ciągłego ruchu cieczy w tzw. przepływu turbulentnego. Pamiętaj, że podczas chłodzenia brzeczki w garze chłodnicą zanurzeniową występuje spory gradient temperatury, nie ma ruchu brzeczki po za naturalną konwekcją. Chyba że będziesz przez pół godziny intensywnie mieszał w garze :) Przy chłodzeniu chłodnicą przepływową będzie mniej wody, a jej temperatura będzie wyższa. Ilośc wymienionej energii cieplej ta sama, a zużycie wody mniejsze.

Nie ja to wymyśliłem, po prostu wymienniki typu "rura w rurze" są bardziej efektywne niż wężownice. A najbardziej efektywne są wymienniki płytowe. To właśnie wynika z praw fizyki.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce mi się szukac wzorów i liczyć ale napewno piniżej 20l nie zejdziesz.

 

W zanurzeniowej ważne jest aby zimna woda wpływała od góry. Wtedy tez jest dobra wymiana ciepła.

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zanurzeniowej - woda z własnego poboru, więc zimna, chłodziłem ostatnio 26 l przez około 15 min do 26-27 °C. Ile wody - nie mam pojęcia.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeciwbieżna to nie jest dobry wybór, ja przynajmniej bym sie nie zdecydowal. najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller", czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki, niestety trzeba mieć pompę (ale to i tak chyba tańsze i wygodniejsze niż chłodnica przeciwbieżna. poza tym można wykorzystać lód i sól, by schładzać poniżej temperatury wody, którą mamy w kranie.

 

tutaj wiecej na ten temat:

 

http://www.mrmalty.com/chiller.php

http://www.wortomatic.com/php/articles.php?ID=11

Share this post


Link to post
Share on other sites
najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller", czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki,

Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja widziałem opisaną przez scooby_brew chłodnice w działaniu. Wydaje się bardzo sympatyczna, wiele osób od lat używa tego sposoby chłodzenia i nie miało problemu z zakażeniami. Jeden ze sposobów, ma swoje zalety i wady.

Share this post


Link to post
Share on other sites
najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote']

Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę?

Pompa zasysa brzeczkę przez wylot na dole i tłoczy górą przez rurkę, która na końcu rozdwaja się w kształt poziomej litery S. W ten sposób uzyskuje się efekt whirlpoola.

Share this post


Link to post
Share on other sites
najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote']

Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę?

tu masz instrukcję budowy z bardzo dokladnymi zdjeciami:

 

http://cvillebrewing.com/forum/index.php?topic=468.msg2145

 

i tu jeszcze pare fot:

 

http://www.homebrewtalk.com/f11/whirlpool-chillers-your-thoughts-43827/

 

ja wlasnie sie zbieram do zamowienia chlodnicy u Wesolego, i chyba od razu wejdę z opcję z whirlpoolem (a pompę może sobie kiedyś dokupię). 7 minut chłodzenia mi się podoba :-)

 

edit: wlasnie zauwazylem, ze te chlodnice powyzej chyba sie roznia rozwiazaniem whirlpoola, jedna ma na koncu rozgałęzioną "eskę" a druga poporstu jest wygięta, tak że wypływ cieczy będzie powodował jej mieszanie.

Edited by yemu

Share this post


Link to post
Share on other sites
najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa' date=' ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote'']

Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę?

tu masz instrukcję budowy z bardzo dokladnymi zdjeciami:

 

http://www.aleiens.com/video/immersion-chiller-with-recirc

 

ja wlasnie sie zbieram do zamowienia chlodnicy u Wesolego, i chyba od razu wejdę z opcję z whirlpoolem (a pompę może sobie kiedyś dokupię). 7 minut chłodzenia mi się podoba :-)

To jest wideo z pokazu jak szybko chłodzi. Czy jest to gdzieś ukryte, czy po prostu zły link wrzuciłeś (ten sam co z poprzedniego postu)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To jest wideo z pokazu jak szybko chłodzi. Czy jest to gdzieś ukryte, czy po prostu zły link wrzuciłeś (ten sam co z poprzedniego postu)?

link poprawiony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

W końcu zaskoczyłem jak to działa.

Dobre pytanie, czy można sprawdzić metodę po prostu mieszając sterylną łychą podczas chłodzenia chłodnicą zanurzeniową?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja chłodnica zanurzeniowa schładza ok 25-28 litrów do temp ok 20°C w ciągu 15-20 minut. Zależne to jest oczywiście od temp. wody. Ile wody do tego potrzeba nie mierzyłem. Oczywiście mieszał łychą, aby to wszystko przyspieszyć. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też stosuję chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki dł. 6mb. i do 20stC schodzę w ciągu 40min., a wody ostatnio poszło 160l(warzenie, wysładzanie, chłodzenie i mycie) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...