Jump to content

Witbier po mojemu


Kubuch
 Share

Recommended Posts

fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego?

Tak :) przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang :) ale przejdzmy do rzeczy :) czy bedzie ok ?

Link to comment
Share on other sites

fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego?

Tak :) przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang :) ale przejdzmy do rzeczy :) czy bedzie ok ?

fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego?

Tak :) przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang :) ale przejdzmy do rzeczy :) czy bedzie ok ?

 

nie robłem witbira jeszcze a jutro robię hefe weizena , więc trochę jestem w temacie na bieżąco. Dla mnie twój przepis wygląda ok, choć nie wiem czy nie za dużo chmieli jak na ten gatunek piwa

Link to comment
Share on other sites

Ponoć słód pszeniczny nie pasuje do Wita, lepiej słód pszeniczny zastąpić minimalnie większa ilością pilzneńskiego, a reszte dołożyć płatków pszenicznych(błyskawicznych najlepiej) z tymi chmielami to chyba celujesz w Imperial Wita niz klasycznego co ? :)

Link to comment
Share on other sites

Jakie masz drożdże? Chmiel SYBILLA idealnie pasuje i tylko 20gr max (!) od początku, Cascade nie nadaje się, chmiel ma być neutralny w smaku i zapachu. Przerwy 52st 15 do 30 min potem 63st 30min (lub więcej) i 72st 30 min (lub więcej) i mash, skórka kandyzowana 100gr i kolendra 45gr do 70 gr w zależności od intensywności smaku. Mam dwa Witusie za sobą i jutro v3.00 mam zamiar uwarzyć wg tego schematu. Poprzednie były na gęstwie Wyeast 3463 a jutro Drożdże Mangrove Jack’s- Belgian Ale Yeast (M27) popracują - prawie jak królik :P . Najlepszym odbiorcą Witbiera jest Żona, dziewczyna, koleżanka, znajoma itp.

Link to comment
Share on other sites

Żle sie wyraziłem . Nie powinien zawierać słodu tak jak w przepisie ino samą pszenicę

A raczej się mówi, że powinien zawierać 50% niesłodowanej pszenicy, a jak część pilzneńskiego zamienisz na słód pszeniczny to co w tym złego ? Ja tak zrobiłem w swoim Witku i jestem zadowolony (zresztą wzorowałem się przepisem z: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_%28coder%29)

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu).

 

Ale jak tak zrobisz, to też nie będzie źle (kwestia filtracji).

 

Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też.

 

Kluczową rolę odgrywają drożdże, mi najlepszy wit wyszedł na Forbidden Fruit.

 

Kwestia chmielenia: nie będzie to klasyczny wit, bo w klasycznym chmiel odgrywa małą rolę. Ale przecież nikt nie broni robić nie klasycznego - Cascade wniesie bardzo dużo fajnych aromatów. Jedyne co bym zrobił to nie dawałbym całej kolendry na 0, a część dał wcześniej, np na 5'.

 

Zacieranie bardzo fajne, wyjdzie orzeźwiający, wytrawne piwo, któremu niesłodowana pszenica doda ładnej pełni. 100 gr skórki i 45 g kolendry absolutnie zdominuje to piwo, więc nie radziłbym dawać aż tyle.

 

Ogólnie bardzo fajna receptura :)

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu).

 

To jest kwestia długości oplotu. Jak zastosować metrowy filtrator do kociołka lidlowskiego albo fermentora samo błoto moźna przefiltrować.

 

Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też.

A po co? Technologicznie nie ma potrzeby bo pszenica sama sie skleikuje w procesie zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu).

 

To jest kwestia długości oplotu. Jak zastosować metrowy filtrator do kociołka lidlowskiego albo fermentora to samo błoto moźna przefiltrować.

 

Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też.

A po co? Technologicznie nie ma potrzeby bo pszenica sama sie skleikuje w procesie zacierania.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Fido, zgaduję, że kolega przy 9 warkach raczej nie ma niesamowitego doświadczenia z takimi zasypami, dlatego zasugerowałem zmianę. Mi oplot 0,8 potrafił sprawiać problemy.

 

W sumie zawsze dobrym rozwiązaniem jest stosowanie niesłodowanego owsa, który jest prawie samą łuską. Odkąd to robię - zero problemów z filtracją.

 

Co do kleikowania, zawsze podpierałem się wiedzą innych, którzy jednak kleikują (artykuły dori z piwowara oraz z tego forum). Test przeprowadził też coder, wszystko się zatarło, ale wyszła mało fermentowalna brzeczka. Jak wiele osób, słody wrzucam na przerwę białkową, a w osobnym garku na szybko kleikuję pszenicę. Taka quasi dekokcja. Efekty mam dobre, wysiłek żaden.

Link to comment
Share on other sites

Ano czytałem, czytałem. Ale tego owsa absolutnie nie kleikuje, jego 50-100 g na warkę służy tylko poprawie filtracji, a nigdy z tą odrobiną skrobi nie miałem problemów. Natomiast wpływ na filtrację takie 2 garście mają po prostu niesamowity :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam a więc dziś robiłem Wita :) poszło bardzo fajnie i gładko :) powiem wam ze super, gdyby nie te skórki pomarańczy które zatykały mi kranik :)

Wyszło 22litry 15 Blg :) tak ze spoko

Polecam

Jak to kolega stwierdził ze przy wicie to zawsze jakieś chocki klocki :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.