Jump to content

Jaki najciekawszy przepis na IPA AIPA PIPA itp z dostepnych skladnikow ? + lekkie jasne


Marcin K.
 Share

Recommended Posts

Witam Forumowiczów.

 

Wiem ze to bedzie milionowy temat w stylu co z tego uwarzyć, ale nie znajduje lepszego miejsca aby o to zapytac jak forum.

 

Chcialbym popełnić piwko jak w temacie.

Do dyspozycji mam wczorajsze zamowienie z HB (wybaczcie ze skopiowalem ale z telefonu klikam)

 

2 x Drożdże górnej fermentacji Danstar Nottingham

1 x Drożdże górnej fermentacji Mauribrew Ale 514

1 x Drożdże dolnej fermentacji Saflager S-23

1 x Drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor

1 x Ekstrakt słodowy w proszku Bruntal jasny 1kg

2 x Glukoza (dextrose) - 1kg

1 x Chmiel aromatyczny Galaxy 100g

1 x Chmiel aromatyczny Amarillo 100g

W domu :

Marynka, lubelski, fuggles

A za godzinke jade odebrać 10kg pilznenskiego i po 1kg karmelowego jasnego, ciemnego.. w piwnicy jest z pół kg pszenicy i palony barwiacy.

 

Pomysłów mam kilka .

 

Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA i pozniej a'la lagera lekkiego na gestwie. Do dyspozycji mam temperatury z zakresu ok 14-17 " piwnica i ew 20-22 w domu ale to ostateczność (LP by mnie pogoniła).

 

Ostatnie tego typu piwko z wiki to był FAH na lubelskim i marynie. Przyzwoite bardzo.

 

W necie jest tyle przepisów że w glowie sie miesza i ciezko cokolwiek wybrać. Co wam najbardziej smakuje ? Jak chmielic posiadanymi chmielami ? W ile Blg celowac przy IPA AIPA a ile w ala lagerze ? FAH mial początkowe 13^blg i zona marudzila ze po szklance za wesoła była :) . Podejrzewam tez ze balingomierz ma spore odchylenie ale tym sie akurat nie przejmuje ;)

Edited by Marcin K.
Link to comment
Share on other sites

Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA i pozniej a'la lagera lekkiego na gestwie

IPA robi się na innych drożdżach niż lagery.

 

Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA
FAH mial początkowe 13^blg i zona marudzila ze po szklance za wesoła była
W ile Blg celowac przy IPA AIPA

To może zamiast IPA zrób APA?

IPA z definicji jest mocniejsza i mocniej nachmielona niż zwykłe Pale Ale.

Jakiś punkt zaczepienia musisz dać, dlatego zacząłbym od ustalenia ile IPA ma mieć Blg (albo ile alkoholu).

Link to comment
Share on other sites

To moze doprcyzuje. Absolunie nie przeszkadza mi duze blg poczatkowe jak i zawartosc alkoholu. Chcialbym aby IPA AIPA oddawala charakter stylu i była porzadnie nachmielona. Tutaj zastanawiam sie ktorych chmieli uzyc. Jezeli chodzi o gust LP to mysle ze max 11-12blg z umiarkowana goryczką i aromatem chmelowym dobrze zaznaczonym ale bez nadmiernej goryczki (chyba ze karmel przykryje). Tutaj nie ma wymogu lagera (typowo lagerowych drozdzy i lezakowania) przez co napisalem "ala lager" czyli APA średnio chmielona ale dobra, średnio wytrawna prawdopodobnie dodam tutaj karmelowych słodów.

 

Myślę ze zrobie oba piwa na raz ze startera (po to ekstrakt zamowilem)

 

Więc może ktoś pdrzuci sprawdzony przepis.

 

Dziekuje za zaangażowanie w wątek

Edited by Marcin K.
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

 

AIPA 16blg

Pils - 5,7kg

karmelowy jasny - 0,3kg

 

60' - Marynka 30g

30' - Amarillo 25g

15' - Galaxy 25g

0' - Amarillo 25g

na cichą po 25g Galaxy i Amarillo

 

Zacieranie na wytrawnie, drożdże Danstar Nottingham

 

APA 11,5blg

Pils - 4kg

Karmelowy jasny - 0,3kg

 

60' - Marynka 20g

15' - Galaxy 25g

0' - Amarillo 25g

na cichą 25g Galaxy

 

Zacierane też na wytrawnie

 

Słody z Optimy?

Link to comment
Share on other sites

Dzieki wielkie Sebek. Tak bylem dzisiaj w optimie, nawet jakies certyfikaty powystawiali na slody, Jak znajde chwile to jutro wrzuce skan, moze ktoś rozszyfruje parametry bo ja wyczytalem tylko tyle ze myszy nie było w badaniu laboratoryjnym ;)

 

Chmiele galaxy i amarillo zaskoczyly mnie aromatem. Nie myslalem ze cytrusy grejfruty mogą byc tak wyrazne w zapachu, az grzechem by bylo na cichej nie sypnac.

 

Co do przepisow dzieki wielkie, myslalem o podobnym zasypie lecz zastanawiam sie nad iloscuami karmelowych, co by takie bardziej pelne wyszło.

Tylko o chmieleniu musze sie douczyc jeszcze i stad pytania o sprawdzone przepisy.

 

Odwiedzilem piwnice a tam dzis w dzien 12'C przy otwwartym okienku wiec warunki lagerowe tak jakby. Jednak bede trzymal ok 17' z lenistwa i ciekawosci o smak Nottingham'ów

Edited by Marcin K.
Link to comment
Share on other sites

A jak bym zatarł "na lenia" tą APA ?

Zależy ile karmelowego dasz. Karmelowy zwiększa odczucie słodyczy. Ja bym zacierał 60' w 67C.

Te certyfikaty z Optimi przydadzą Ci się do wprowadzenia surowca do BrewTargeta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.