Jump to content

Drożdze do Schwarzbiera...


Kamill
 Share

Recommended Posts

Mam dylemat , planuję zrobić 30-35 litrów Schwarzbiera i mam trzy różne rodzaje drożdźów do wyboru :

DROŻDŻE Saflager W-34/70- Fermentis

DROŻDŻE Saflager S-23- Fermentis

DROŻDŻE dolnej fermentacji - Biowin w tym przypadku dwie paczki

 

na ilość 35 litrów domniemuję, że jest ciut za mało po jednej paczce, ale powinny dać radę, najwyżej trochę się pomęczą dłużej.

 

Macie jakieś propozycje które użyć...

Link to comment
Share on other sites

W-34/70, jak masz tylko jedną paczkę to może rozdziel na dwa fermentory i do jednego W-34/70 a do drugiego S-23 albo Biowin, wtedy sam ocenisz różnice pomiędzy drożdżami.

Link to comment
Share on other sites

jeszcze tylko tak kombinuję , żeby gęstwę z drożdzy później wykorzystać do portera bałtyckiego i w przepisach na portera zamieszczonych na wiki są drożdze s-23 a w 34 nie znalazłem...

Link to comment
Share on other sites

To tak jak Ci kolega powyżej radził - podziel brzeczkę na dwa fermentatory, do jednej daj W34, do drugiej S23, po fermentacji z pierwszej gęstwy zrób koźlaka a z drugiej porter bałtycki.

Link to comment
Share on other sites

Zwycięzca z Cieszyna 2012 był na W-34/70 ;)

Polecam podzielić i zadać oba, do porteru też podzielisz i będziesz miał dwa różne portery :)

Link to comment
Share on other sites

Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki.

Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki.

 

chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze:

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ...

Link to comment
Share on other sites

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

Link to comment
Share on other sites

móglby

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

to mógłbym i zadać do tych 10 litrów a potem dodać 30 litrów i miałbym w sumie 40 l, ... garnek duży mam , słody mam... ale obawy też mam czy to wypali...

Link to comment
Share on other sites

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle?

Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki.

 

chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze:

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ...

To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle?

Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki.

 

chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze:

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ...

To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę.

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy

Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l.

A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle?

Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki.

 

chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze:

do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ...

To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę.

 

Tylko skąd dwa dni wcześniej wezmę brzeczkę o tej gęstości , zamierzałem warzyć i przed schłodzeniem garnka brzeczki (która będzie chłodzić się przez całą noc) zamierzałem odebrać cześć i tam zadać droźdze, ale że jak sądze przez noc się nie namnożą i pewnie nie ma innego rozwiązania na szybki starter, to odpuszczam robienie startera i dam dwie paczki drożdży lub ograniczę ilość brzeczki..

Link to comment
Share on other sites

A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle?

Za dużo w jakim sensie? Tych drożdży będzie mniej więcej tyle jakby do mieszkania 60m2 chciał upachć 1000 osób.

Efekt odwrotny od zamierzonego. Nie bedą się namnażać. Leszcz o tym gdzieś pisał.

Drożdże jeśli mają miejsce i warunki to mnożą się do pewnej zajętości nastawu, a nie w nieskończoność.

Link to comment
Share on other sites

i jak zadać te drożdźe w tym ekstrakcie do zrobienia (nigdy ekstraktu słodowego w ręce nie miałem:-)

Ekstrakt, czy to suchy czy płynny, to po najprościej rzecz biorąc bardziej lub mniej odparowana brzeczka - po prostu odwróć proces.

Link to comment
Share on other sites

Leszcz o tym gdzieś pisał.

Drożdże jeśli mają miejsce i warunki to mnożą się do pewnej zajętości nastawu, a nie w nieskończoność.

Ale chyba nie miał na myśli jednej saszetki drożdży suchych, w której jest około 70 miliardów komórek (wg danych producenta). W tym M4 zmieści się jeszcze sporo lokatorów (oby nie dzikich ;) )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.