Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

Serek a'la zgliwiały :)

Recommended Posts

Witam.

 

Dziś zrobiłem szybki serek do smarowania kanpek .......... składniki:

- 250 g sera białego

- 1 żółtko

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej

- łyzeczka soli (do smaku)

- 100 ml mleko

- łyżka margaryny

 

skladniki.jpg

 

 

dodajemy składniki prócz margaryny, serek rozgrabniamy tak aby nam zostało jak najmniej grudek, można widlcem, można blenderem ręcznym do mniej więcej takiej konsystencji:

 

rozdrobnione.jpg

 

 

nastepnie przykrywamy, zostawiamy w spokoju na 3 h i idziemy czytać www.piwo.org :)

Po trzech godzinach serek zmnienia kolor:

 

przed_podgrzaniem.jpg

 

 

Dajemy wszystko na laźnię wodną wraz z łyżką margaryny i podgrzewamy do 60 °C , wszystkie grudki sie rozpuszczą, a serek bedzie się lał z łyżki:

 

lyzka.jpg

 

 

a następnie przelewany do salaterki i wychładzamy :)

salaterka.jpg

 

 

dodatki wwg własnych smaków: zioła prowansalskie, szynka, kminek - u mnie wersja czysta bo rodzina nie przepada za dodatkami ....

 

 

linki do artykułów źródłowych:

http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=23444#23444

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje gratulacje. Ja się przymierzam już do serka od dłuższego czasu, ale zawsze trafi się coś innego. W zeszłym tygodniu kiełbasa jałowcowa. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.