Skocz do zawartości

Serek a'la zgliwiały :)


bielok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Dziś zrobiłem szybki serek do smarowania kanpek .......... składniki:

- 250 g sera białego

- 1 żółtko

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej

- łyzeczka soli (do smaku)

- 100 ml mleko

- łyżka margaryny

 

skladniki.jpg

 

 

dodajemy składniki prócz margaryny, serek rozgrabniamy tak aby nam zostało jak najmniej grudek, można widlcem, można blenderem ręcznym do mniej więcej takiej konsystencji:

 

rozdrobnione.jpg

 

 

nastepnie przykrywamy, zostawiamy w spokoju na 3 h i idziemy czytać www.piwo.org :)

Po trzech godzinach serek zmnienia kolor:

 

przed_podgrzaniem.jpg

 

 

Dajemy wszystko na laźnię wodną wraz z łyżką margaryny i podgrzewamy do 60 °C , wszystkie grudki sie rozpuszczą, a serek bedzie się lał z łyżki:

 

lyzka.jpg

 

 

a następnie przelewany do salaterki i wychładzamy :)

salaterka.jpg

 

 

dodatki wwg własnych smaków: zioła prowansalskie, szynka, kminek - u mnie wersja czysta bo rodzina nie przepada za dodatkami ....

 

 

linki do artykułów źródłowych:

http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=23444#23444

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.