Jump to content

Zacieranie na anglika


Maszat
 Share

Recommended Posts

Witam :). W tamtym miesiącu zrobiłem fajną ściąganą izolacje do fermentora temperaturę ładnie trzyma bo spadek 2'' w ciągu 2 h :) jednak jest pewien problem. Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l. Dodam że stosuję regułę 2,5 l wody na 1 kg słodu więc zacieram na gęsto ale po dodaniu takiej ilości wody moje wysładzanie trwa bardzo krótko i w związku z tym są straty cukru. Czy możecie coś polecić ? a może tak właśnie powinno to wyglądać ?, myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić.

Zastanawiałem się czy po tej 2 h przerwie po prostu tego nie zlać bez podgrzewania a dopiero wysładzać wodą ok 75 -78 st ?

Pozdrawiam :).

Link to comment
Share on other sites

Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l.

 

Mash out tak naprawdę nie jest obowiązkowy i można go pominąć, aczkolwiek przy piwach, w których spodziewamy się utrudnionej filtracji ułatwia ją poprzez zmniejszenie lepkości zacieru, może też polepszyć wydajność. Potrzebną ilość wrzątku do podniesienia temperatury X do Y możesz obliczyć z toolkitu dostępnego w plikowni.

 

myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić.

 

Myślę, że grzałkę możesz zastosować, jeśli będziesz mieszał przy podgrzewaniu nic nie powinno Ci się przypalić.

Link to comment
Share on other sites

myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić.

 

Myślę, że grzałkę możesz zastosować, jeśli będziesz mieszał przy podgrzewaniu nic nie powinno Ci się przypalić.

 

To właściwie przekreśla cały zysk z zacierania na lenia.

 

Proponuję jednak sobie obliczyć ilość potrzebnej wody, nie ma z tym najmniejszych problemów.

Link to comment
Share on other sites

Ja często nie robię wygrzewu. Jak już to przy piwach z dużą ilością pszenicy lub surowców niesłodowanych w zasypie aby nie zatkać filtracji. Filtruję szybko tylko, że mi nie zależy na % wydajności.

Link to comment
Share on other sites

Witam :). W tamtym miesiącu zrobiłem fajną ściąganą izolacje do fermentora temperaturę ładnie trzyma bo spadek 2'' w ciągu 2 h :) jednak jest pewien problem. Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l. Dodam że stosuję regułę 2,5 l wody na 1 kg słodu więc zacieram na gęsto ale po dodaniu takiej ilości wody moje wysładzanie trwa bardzo krótko i w związku z tym są straty cukru. Czy możecie coś polecić ? a może tak właśnie powinno to wyglądać ?, myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić.

Zastanawiałem się czy po tej 2 h przerwie po prostu tego nie zlać bez podgrzewania a dopiero wysładzać wodą ok 75 -78 st ?

Pozdrawiam :).

Nie musisz robić mash-out po prostu wymieszaj dobrze zacier, odlej przednią brzeczkę szybko, dolej tyle wody ile ci brakuje do brzeczki przed gotowaniem. Ta woda jest w temp ok 83°C I to jest twój mashout. Pomieszaj to dobrze przez 5 min, odlej brzeczkę.

Gotowe.

To się nazywa "batch sparging". W ten sposób robisz wysładzanie i mash-out razem.

Jeszcze kilka uwag: nie potrzebujesz zacierać przez 2h, 1h wystarczy I to jest z zapasem. Przy "batch sparge" nie musisz "wysładzać powoli", brzeczkę się przelewa szybko, tylko trzeba dobrze pomieszać przed przelewaniem.

Dobrze jest też w połowie zacierania (30 min) dolać troche wrzątku I dobrze zamieszać przez kilka minut. Ja dodaję ok 2L wrzątku na zacier do 40L warki. Nie robisz to po to aby podnieść znacznie temp, ale po to aby odrobić straty temp przez pierwsze 30 min, a także aby nie stracić temperatury przy mieszaniu. Takie dodatkowe mieszanie w połowie podniesie ci nieco wydajność.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.