Jump to content

Browar BlackEar


Belze
 Share

Recommended Posts

Browar domowy BlackEar startuje!

 

Pierwszy pomysł warzenia piwa wpadł mi do głowy jakieś 10 lat temu, gdy na którymś spotkaniu browarbizu jako 18letni młokos dostałem do spróbowania piwa domowego jednego z forumowiczów. To było to! Musiało minąć jednak wiele lat zanim pomysł wcieliłem w życie :)

 

Pierwsze 2 warki z brewkitów miałem już za sobą. Próbę piwka z zacieru też (co okazało się bardzo pouczające - za mały garnek, brak filtratora, zbyt duże nachmielenie). Numerację warek zaczynam więc od “4”.

Po skompletowaniu sprzętu postanowiłem zacząć na poważnie.

 

Filtrator z BA, w planach dodziurkowanie. Chłodnica z browarbizu.

Przy modyfikowaniu receptur/obliczaniu ilości potrzebnych składników posiłkuję się programem “BrewPal” na iphone.

 

Nazwa browaru domowego “Czarny Kłos” pochodzi od mojego nazwiska - Kłosowski :)

 

Uwarzyć chciałbym bardzo dużo, zobaczymy ile zapału będę miał. Napewno często będą to style Amerykańskie (intensywnie aromatyczne chmiele) i Belgijskie (lekki Wit i mocne Tripple).

Na początku AIPA z delikatnie zmodyfikowanego przepisu Staśka(link) i zaraz później Wit.

W związku z czym, że przygotowałem się do dokumentacji internetowej przez 2-3msc, doszły kolejne piwa, które opiszę od razu :)

 

Zaczynamy!

Link to comment
Share on other sites

WARKA #4 “God Bless America” - AIPA wg przepisu Staśka (14 °Blg)

Data uwarzenia: 10.08.2013

 

 

PLAN

 

Styl: AIPA

IBU: 56

EBC: 20

ABV: 5.8%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 3,9 kg Pilzeński

- 1,6 kg Pale Ale

- 0,5 kg Monachijski

- 0.44 kg CaraPils

- 0,33 kg Crystal 20L

- 0,22 kg Special B 400L

 

Chmiel:

- 100g Amarillo

- 75g Cascade

- 75g Citra

 

Drożdże:

- Safale US-05

 

Inne:

- 5g Irish Moss

- 3g Gips Piwowarski

 

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 22,9 litry

 

Podgrzanie do 68°:

- 3g gipsu

- 3,9 kg Pilzeński

- 1,6kg Pale Ale

- 0,5kg Monachijski

15’ 62°

30’ 68°:

- 0,44kg CaraPils

- 0,33kg Crystal

15’ Mash Out:

- 0,22kg Special B

Mash Hopping:

25g Amarillo

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Ilość wody do podbicia: 4 litry

 

FWH:

25g Cascade

 

Ilość wody do wysładzania: 11,18 litra

 

GOTOWANIE

 

60’ 25g Amarillo

30’ 25g Amarillo

15’ 25g Cascade + 3g Irish Moss

5’ 25g Citra

0’ 25g Citra

 

Objętość brzeczki po gotowaniu 27 litry

Gęstość ok. 14,5 Blg

Wydajność ok 60% ?

 

FERMENTACJA

 

Drożdze Safale US-05 po rehydratacji zadane w temp. 22°

Fermentacja w temp. 24-25 ( lato :( )

 

Po 13 dniach, pomiar gęstości wskazuje 2 Blg.

Po 15 dniach zlane na cichą.

 

Chmielenie na zimno w muślinowych woreczkach:

- 25g Citra

- 25g Amarillo

- 25g Cascade

 

KOMENTARZ

 

Pierwsze poważne piwo z zacieru i od razu dość głęboka woda. Całość razem z filtracją przebiegło jednak bardzo sprawnie. Po 24h ruszyła burzliwa, po ok 9-10 dniach uspokoiła się. Przy zlewaniu na cichą, spróbowane - smakuje wybornie, od razu człowiek się cieszy :)

Po leżakowaniu piwo smakuje przednio. Jedyną wadą może być wyczuwalny DMS, na początku delikatnie, po 2 msc już bardziej. Warzenie w domu latem jest jednak wyzwaniem.

Link to comment
Share on other sites

WARKA #5 “Wit Stwosz” - Belgijski Wit (10 °Blg)

Data uwarzenia: 24.08.2013

 

 

PLAN

 

Styl: WIT

IBU: ?

EBC: ?

ABV: 3.9%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 2,1 kg Pilzneński

- 1,5 kg Pszeniczny

- 0,2 kg Pale Ale

- 0,1 kg Melanoidowy

- 0,1 kg Zakwaszający

- 0,4 kg Płatki jęczmienne

- 0,4 kg Płatki owsiane

- 1kg kasza manna

Chmiel:

- Cascade 23g

- Hallertauer 30g

Drożdże:

- Wyeast Forbidden Fruit

Inne:

- Skórka pomarańczy Curacao 20g

- Kolendra indyjska 20g

 

 

ZACIERANIE

 

Kleikowanie 72st. kaszy i płatków.

 

Ilość wody do zacierania: 28 litrów

 

Podgrzanie do 54°:

- Zasyp słodów

30’ 54°

- Zasyp płatków skleikowanych

1h' 64°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Ciężko. Źle wyliczyłem i za dużo wody na gotowanie a za mało na wysładzanie.

Podbicie 2l, wysładzanie 3 l.

 

GOTOWANIE

 

60’ 23g Cascade

15’ 10g Curacao + 10g kolendry

10’ 30g Hallertauer

5’ 10g Curacao + 10g kolendry

 

Objętość brzeczki po gotowaniu 22 litry

Gęstość ok. 10 Blg

 

FERMENTACJA

 

3 tygodnie burzliwa. Przy rozlewie 2,5blg

 

KOMENTARZ

 

Dziwne piwo. Ma wyczuwalny profil owocowy, natomiast jest jednocześnie zbyt kwaśne i bardzo źle zbalansowane. Pomarańcza curacao jest za bardzo wyczuwalna, miejscami przykrywa delikatność profilu drożdżowego. Nie jestem zadowolony.

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #6 “Czarny Drań” - Dry Stout (12 °Blg)

Data uwarzenia: 2-3.10.2013

 

 

PLAN

 

Styl: DRY STOUT

IBU: 30

EBC: ?

ABV: 4,9%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 4,3 kg Pale Ale

- 0,29 kg Pszenica-Czekolada

- 0,18 kg Jęczmień palony

- 1,1 kg Płatki jęczmienne

Chmiel:

- EKG 68g

Inne:

- Irish Moss 8g

Drożdże:

- Wyeast Irish Ale

 

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 15,24 l.

 

1h w 68°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

21,74 litry w 77°

 

GOTOWANIE

 

60° - EKG 68g

10° - Irish Moss 5g

 

FERMENTACJA

 

Blg początkowe - 12.

 

Drożdze Wyeast Irish Moss zadane w temp 20°

Fermentacja w temp. 24°

 

Po ponad 2 tygodniach, pomiar gęstości wskazuje 2,5 Blg.

 

KOMENTARZ

 

Po 2 tygodniach leżakowania sprawia wrażenie fajnego piwka. Znów kwaskowość, może trochę za mocno (skąd to się bierze?), wyraźna nuta palonego słodu, wyraźna słodowość. Niestety lekki DMS (zbyt mała temp gotowania) i wychodzące fenole; nie zmienia to faktu że bardzo pijalne.

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #7 “Rudy Rydz” - Irish Red Ale (13 °Blg)

Data uwarzenia: 30.10.2013

 

 

PLAN

 

Styl: IRISH RED ALE

IBU: 28

EBC: 13

ABV: 4.6%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 4,5 kg Pilzeński

- 0,45 kg CaraRed

- 0,45 kg Monachijski

- 0,27 kg CaraAmber

- 0,22 kg Pale Ale

- 0,022 kg CaraMunich

- 0,013 kg CaraAroma

 

Chmiel:

- 25g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny)

- 30g Challenger

 

Drożdże:

- Gęstwa Wyeast Irish Ale

 

Inne:

- 5g Irish Moss

 

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 18,5 l.

 

20’ 52°

40’ 66°

30'

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Podbicie: 4l

Ilość wody do wysładzania: 14,5 litra

 

GOTOWANIE

 

60’ - 25g Marynka

30’ - 19g Challenger

10’ - 11g Challenger + 5g Irish Moss

 

FERMENTACJA

 

Blg początkowe - 12.

 

Drożdże z powodów technicznych zadane noc po schłodzeniu. Temp 20°

 

Zadane gęstwą z poprzedniego piwa - Wyeast Irish Ale. Wystartowało po kilku h, bardzo intensywnie.

 

KOMENTARZ

 

Niestety kwasek. Pijalne, ale jest to definitywnie spieprzone piwo.

Po nim wywalam wąż do przelewania; a dezynfekcje fermentorów i rurek robię z użyciem ClO2.

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #8 “Merry Christmas (I)” - Świąteczne (16-17 °Blg)

Data uwarzenia: 02.11.2013

 

 

PLAN

 

Styl: ŚWIĄTECZNE

IBU: 20

EBC: 43

ABV: ponad 7%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 4 kg Pszenica (Strzegom)

- 2,5 kg Pilsneński (Strzegom)

- 0,4 kg Barwiący (Strzegom)

- 0,1 kg Pszenica Czekolada

 

Chmiel:

- 30g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny)

 

Drożdże:

- Safbrew WB-06

 

Inne:

- 5g Cynamon laska

- 4g Goździki

- 4g Kardamon ziarno

- 3g Imbir świeży

- 3g Gałka muszkatałowa

- 1g Ziele Angielskie

- 100g Miód Gryczany

 

ZACIERANIE

 

( DO UZUPEŁNIENIA )

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

( DO UZUPEŁNIENIA )

 

GOTOWANIE

 

60’ 30g Marynka

 

FERMENTACJA

 

Rehydratacja drożdży.

 

Wstawione na ok. 7 dni na burzliwą

 

 

KOMENTARZ

 

Kwas. Kanał :(

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #9 “Napruty Mnich” - Belgijski Tripel (19,5 °Blg)

Data uwarzenia: 23.11.2013

 

 

PLAN

 

Styl: TRIPEL KLASZTORNY

IBU: 30

EBC: 17

ABV: ok. 8,6%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 6,9 kg Pilzneński (Strzegom)

- 0,5 kg Monachijski II

- 0,1 kg Zakwaszający

 

Chmiel:

- 45g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny)

- 30g Lublin

- 15g Saaz

 

Drożdże:

- Wyeast Belgium Abbey

 

Inne:

- 1kg cukru belgijskiego w krysztale

 

ZACIERANIE

 

61° - 26,5 l wody

 

60 min 64-66°

15 min 71-72°

5min 76-77°

 

wygrzew 78°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Do 40 litrów

 

GOTOWANIE

 

90min

 

65' 45g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny)

35' 30g Lublin

15' 30g Cascade

10' cukier kandyzowany + glukoza

5' 15g Saaz

 

FERMENTACJA

 

Po 7 dniach burzliwej 9 BLG

Po 14 dniach BLG 2,5 - zlane na cichą

 

Po 21 dniach cichej zlane do butelek, ok 30 litrów; 170g cukru na refermentację

 

KOMENTARZ

 

( DO UZUPEŁNIENIA )

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

WARKA #10 “Jasny Kłos” - Hefeweizen (ok 12 °Blg)

Data uwarzenia: 01.12.2013

 

 

PLAN

 

Styl: Hefeweizen

IBU: 15

EBC: 8

ABV: ok. 4,5%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 2,7 kg Pszeniczny

- 1,6 kg Pilzneński

- 0,1 kg Crystal 160EBC

 

Chmiel:

- 30g Halletauer Mittelfruh (4,6% alfa)

 

Drożdże:

- Starter drożdżowy - Wyeast #3068 - Weihenstephan Weizen

 

ZACIERANIE

 

47° - 11,36 l wody

 

15 min 45°

15 min 55°

40 min 62°

40 min 72°

 

wygrzew 77°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Do 25,25 litrów

 

GOTOWANIE

 

60min

 

60' 30g Hallertauer Mittenfruh

 

FERMENTACJA

 

Po 7 dniach ok 3BLG, zlane do butelek.

 

KOMENTARZ

 

Zgodne z oryginalnym piwem warzonym na tych drożdżach; trochę chyba niedofermentowane (warka B), więc z obawy przed wybuchami szybko wypite. Gęstwa zebrana, trzeba będzie niedługo powtórzyć :)

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

WARKA #11 “Hamerykaniec” - American Pale Ale (13 °Blg)

Data uwarzenia: 14.12.2013

 

 

PLAN

 

Styl: American Pale Ale

IBU: 34

EBC: 9

ABV: ok. 5,1%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 3,3 kg Pilzneński

- 0,8 kg Pale Ale

- 0,5 kg Monachijski typ II

- 50g CaraMunich typ II

 

Chmiel:

- 25g Cascade

- 25g Citra

 

Drożdże:

- Gęstwa - Wyeast #1056 - American Ale

 

ZACIERANIE

 

Zasyp 68° ok 11L wody

 

Temp 65°

60' Pils, Pale Ale

45' Monachijski

15' Mashout + CaraMunich

 

wygrzew 77°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Ok. 21l Wody

 

GOTOWANIE

 

60min

 

60' 25g Cascade

15' 15g Citra

5' 10g Citra

 

FERMENTACJA

 

10 dni burzliwa

Po 10 dniach 1(!)blg

116 g na ok 18litrów

Refermentacja 3 dni, w 22°

 

KOMENTARZ

 

Wypite testowo po refermentacji. Goryczka zbyt duża jak na to co chciałem uzyskać natomiast aromatu za mało. Nie zmienia to faktu, że bardzo pijalne.

 

Po 3 tygodniach jest nieźle. Recenzje zbiera pozytywne, ale nie do końca jestem z niego zadowolony. Za mało aromatów z chmielu; słodowość nie ułożona.

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #12 “Poświąteczne” - Belgian Special Ale (15 °Blg)

Data uwarzenia: 22.12.2013

 

 

PLAN

 

Styl: Belgian Speciality Ale

IBU: 15

EBC: 21

ABV: ok. 5%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 3,4 kg Pilzneński

- 2 kg Wiedeński

- 0,2 kg Pszeniczny Czekoladowy

- 0,15kg Zakwaszający

 

Chmiel:

- 50g Saaz

 

Dodatki:

- Skórka z 2 grejpfrutów

- Skórka z 1 cytryny

- Skórka z 1 limonki

- 20g kolendra

- 50g miód gryczany

 

Drożdże:

- Gęstwa - Wyeast #1214 - Belgian Abbey

 

ZACIERANIE

 

Ok 15L wody

 

52° - 10 min - Pils + Wiedeński

63° - 40 min

72° - 30 min

79° - 20 min - Czekoladowy + Zakwaszający

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Do ok 30l Wody - 11-12Blg

 

Po filtracji wyszło ok 30l 11,5Blg

 

GOTOWANIE

 

60min

 

60' 30g Saaz

20' 20g Saaz + dodatki

5' 10g Citra

 

FERMENTACJA

 

14 dni burzliwa

Zlane na cichą

 

KOMENTARZ

 

Po cichej zlane do butelek; nic nie wskazywało że mogą być problemy. Po 1,5tygodnia leżakowania, spróbowałem. Niestety czuć wpływ drożdży dzikich. Sądziłem że już się pozbyłem tego problemu; będę musiał przyjrzeć się procesowi - w którym miejscu może być coś nie tak. Dodatkowo muszę pomyśleć nad napowietrzaniem; im szybciej drożdże wystartują, tym mniejsze ryzyko że dzikie przejmą środowisko..

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #13 “---” - Simcoe Single Hop Imperial AIPA (18 °Blg)

Data uwarzenia: 31.12.2013 / 01.01.2014

 

 

PLAN

 

Styl: Simcoe Single Hop AIPA

IBU: 59

EBC: 11

ABV: ok. 8,5%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 10,485 kg Pilzneński

- 0,5 kg CaraPils

- 0,3 kg Crystal 160L

- 40g CaraAroma (Resztki ;p)

 

Chmiel:

- 300g Simcoe 12,6ak (2012)

 

Dodatki:

- 8g Gips piwowarski

- 20ml Biersol

 

Drożdże:

- Gęstwa z warki #11 - Wyeast #1056 - American Ale - ok 200ml

 

ZACIERANIE

 

Ok 29,5l wody ok 72°

 

Temp zacierania 65,5° - 1h

Na mashout 78° (ostatnie 15min) wrzucona CaraAroma

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Do ok 45 litrów - 15-16Blg

 

Po filtracji wyszło ok 48l 18Blg

Mam chyba większą wydajność niż ustawiłem w programie BrewPal. Więcej niż 47-48litrów nie dało się, w garnku pod kurek.

Całe szczęście zmieściłem się w widełkach stylu.

 

GOTOWANIE

 

90min

 

90' - 50g Simcoe

15' - 50g Simcoe + BierSol

5' - 60g Simcoe

0' Flameout - 70g Simcoe

 

Dry hopping (4-5dni) - 70g

 

FERMENTACJA

 

Po gotowaniu wyszło ok 40l, do fermentacji poszło więc ok 36-38l (nie mam skali na nowym fermentorze). Brzeczka schłodzona do 14,5-15°. Drożdże zadane w temp ok 15-16° (nie mierzyłem, ale sądzę że max 1° może podnieść przelanie z rurki do fermentora).

 

Pierwszy raz brzeczka nie będzie fermentowała w mieszkaniu (temp 22-23°), tylko w piwnicy/garażu (11,5-12°). Fermentor opatuliłem kocami z polaru, mam nadzieję, że temp fermentacji będzie o kilka stopni wyższa niż otoczenie i dobije do tych 15stopni - dolnej granicy fermentacji tych drożdzy. Niestety - nie mam na tym fermentorze naklejonego termometru, więc ciężko kontrolować temperaturę. Jeśli ruszy, po 2-3 dniach zdejmę koce. Planuję 7-14dni fermentacji i 2 tygodnie cichej do której dorzucę jeszcze 70g Simcoe na aromat.

 

Edycja 3.01.2014: Po ok. 30 godzinach od zadania, fermentacja nie wystartowała - przyniosłem go więc do mieszkania. W piwnicy ciemno jak diabli i nie dużo widziałem, w domu zorientowałem się, że coś tam powoli plumka; niestety fermentor ma gruby plastik i piany jako takiej jeszcze nie widać.

Po kilku godzinach/max jutro rano - jak już będzie dziarsko działać - przeniosę spowrotem na dół. Niewiem czy takim postępowaniem nie wkurzę drożdży. Miejmy nadzieję że nie, bo na tym piwie bardzo mi zależy :)

 

Edycja 4.01.2014: Czy dziarsko to niewiem, ale śmignęło w domu, przeniosłem na dół, otuliłem kocami. BLG sprawdzę po 7-10dniach od zadania, narazie niech sobie pracuje.

 

Edycja 15.01.2014: Powrót do domu. Niestety po prawie 2 tygodniach temp w garażu zaczęła spadać i drożdże usnęły. W domu ustawiłem pod oknem i je rozszczelniłem. Żona marudzi że zimno, ale w okolicach fermentora temp utrzymuje się w granicach 18,5-19 stopni. Potrzymam tydzień, zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Edycja 29.01.2014: 2 dni temu sprawdzane BLG - 4, dziś sprawdzane - 3. Fermentacja jednak ostro zwolniła, piana praktycznie opadła (pozostały "wysepki"). Postanowiłem zlać na cichą (wyszło ok 38l) + chmielenie na zimno 70g Simcoe. Plan to 4-5 dni i butelkowanie, ale wszystko zależy od tego jak długo jeszcze sobie na tej cichej dofermentuje. Jeśli zejdzie niżej to wyjdzie bardzo mocne (już teraz ma ok. 8%) - co ciekawe, w smaku w ogóle tego nie czuć; alkoholu praktycznie nie ma, goryczka silna, przykryta mocną słodowością, nie zalegająca. Może to się w procesie refermentacji i leżakowania zmienić, ale ma duży potencjał.

 

KOMENTARZ

 

(DO UZUPEŁNIENIA)

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

WARKA #14 “---” - Classic American Pilsener (13 °Blg)

Data uwarzenia: 18.01.2014 / 19.01.2014

 

Z przepisu: http://www.homebrewe...erican-pilsner/

 

Pierwszy dolniak :D

 

PLAN

 

Styl: Classic American Pilsener

IBU: 35

EBC: 2-3

ABV: ok. 4,5%

 

SKŁAD

 

Zasyp:

- 4,08 kg Pilzneński

- 0,2 kg Zakwaszający

- 0,9 kg Kasza Kukurydziana (zastępstwo za płatki)

 

Chmiel:

- 100g Sterling 4,5ak (2012)

 

Dodatki:

- 5g Irlandzki Mech

 

Drożdże:

- Wyeast #2056 - American Lager

 

ZACIERANIE

 

Ok 20l wody - 68°

 

75 min, infuzyjnie 66°

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

Do ok 28 litrów - 11-12Blg

 

Po filtracji wyszło ok 28l 9,5Blg

Tym razem zawierzyłem przepisowi. Po wysładzaniu wyszło 9Blg - a nie zamierzone ok 11-11,5. Będzie cieńsze ;/

 

GOTOWANIE

 

60min

 

60' - 40g Sterling

30' - 15g Sterling

20' - 15g Sterling

0' Flameout - 30g Sterling

 

FERMENTACJA

 

Do fermentacji poszło 20 litrów, blg 11-11,5 :(

Drożdże zadane w temp. ok 12°, przeniesone do garażu - gdzie panuje temp. ok 10°

 

KOMENTARZ

 

Edycja 21.01.2014: No i nie ruszyła fermentacja. Minęło ok 36h i nadal piany nie ma, co2 sie nie uwalnia. Temp. otoczenia 8°, a brzeczki 9°. Po pracy wniosę na górę do domu i potrzymam parę godzin do startu. Co jest nie tak z tą fermentacją u mnie ?.

Edycja 22.01.2014: Wniosłem wczoraj do domu, a fermentacja ruszyła po prawie dobie od stania w cieple (teraz temp brzeczki wynosi 20°) - i powiem że szału z tą fermentacją nie ma, piany dużej nie widzę - bulka co mniej więcej minutę. Zostawię jeszcze na kilka h i zaniosę do piwnicy. Tam temp. spadła już do 8 stopni (mrozy), ale chyba brzeczka która wystartowała nie zahamuje..

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

WARKA #15 “---” - Wit Imperialny (14 °Blg)

Data uwarzenia: 24.01.2014 / 25.01.2014

 

PLAN

 

Styl: Imperial Witbier

IBU: 21

EBC: 5

ABV: ok. 6%

 

SKŁAD

 

(Do uzupełnienia)

 

ZACIERANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

GOTOWANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FERMENTACJA

 

(Do uzupełnienia)

 

KOMENTARZ

 

(Do uzupełnienia)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

WARKA #16 “Uwędzony” - Grodzisz (7 °Blg)

Data uwarzenia: 04.02.2014

 

PLAN

 

Styl: Grodziskie

IBU: 28

EBC: 2.5

ABV: ok. 2,5%

 

SKŁAD

 

(Do uzupełnienia)

 

ZACIERANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

GOTOWANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FERMENTACJA

 

(Do uzupełnienia)

 

KOMENTARZ

 

(Do uzupełnienia)

Link to comment
Share on other sites

WARKA #17 “Hamerykaniec #2” - Chinook Single Hop American India Pale Ale (15 °Blg)

Data uwarzenia: 09.02.2014

 

PLAN

 

Styl: American India Pale Ale

IBU: 40

EBC: 8

ABV: ok. 6,5%

 

SKŁAD

 

(Do uzupełnienia)

 

ZACIERANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

GOTOWANIE

 

(Do uzupełnienia)

 

FERMENTACJA

 

(Do uzupełnienia)

 

KOMENTARZ

 

(Do uzupełnienia)

Edited by Belze
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.