Jump to content
Sign in to follow this  
Marek

Coopers Draught bez dodatków

Recommended Posts

tytułem wstępu: http://www.piwo.org/forum/t1328-dodawanie-wody-w-trakcie-fermentacji.html

 

tak więc dziś przelałem na cichą fermentację, posmakowałem i do 10,5 litra przelanej brzeczki dodałem 2,5 litra wody z biedronki :) po tym zabiegu smak jest ok, zbliżony do John Smith (nie wiem czy tak to się piszę ale coś takiego piłem w angielskim pubie :)

 

wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:

Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg.

A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg.

To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2' date='5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:[/quote']

Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg.

A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg.

To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. :)

wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem :)

dzięki za podpowiedź. no i muszę poczytać o tym °Blg żebym wiedział jak to opanować w razie czego:D

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem :)

To nie ma znaczenia kiedy dodałeś wody: czy przy warzeniu, czy przy przelewaniu na cichą, czy przy butelkowaniu. :) Ważne, że dodanie wody zmniejszyło procentową ilość cukrów (czyli właśnie °Blg).

Tak więc przyjmij, że nastawiłeś ok 13,5litra 9°Blg, a nie 11litrów 11°Blg.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

po siedmiu dniach cichej dziś przelewam do butelek :D

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

rozlane i zakapslowane. z przyjętego 2,5 °Blg po 7 dniach cichej zostało 1,5 °Blg.

 

teraz 2 tygodnie refermentacji w ciemni i temperaturze 19-20-21 (zależy od pogody) a potem do większego chłodu w piwnicy (na wieki;) ).

 

do refermentacji użyłem pozostałego z poprzedniego warzenia suchego ekstraktu słodowego WES. następnym razem spróbuję z cukrem (refermentację).

 

najgorsze jest to czekanie na wyniki.... w tzw. między czasie warzyłbym kolejne warki ale gdzie ja to mam niby trzymać na Boga! :) już i tak mam 3 kraty piwa :) jak tak dalej pójdzie to całą piwnice zawale piwem :)

 

śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

może niektórzy spodziewają się "żywca" albo innego cuda a tu wychodzi coś innego i załamka :P

 

:/

Share this post


Link to post
Share on other sites
śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur, piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :P[/quote']

lol :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dotarłem do najnowszych instrukcji i piszą, że zawsze można część produkcji eksportować do jakiegoś innego piwowara :P a co z pozostałą resztą ... właśnie czytam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :)[/quote']

Ja mogę dopisać reszte instrukcji...

Gotowe butelki należy wysłać pod adres: Arkadiusz Makarenko 2/1 ... Edinburgh :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie :) piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie :) piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) :)

Producent podaje 420 IBU w jednej puszcze, co jest wartością dość znaczną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś otworzyłem 2ga butelkę i wyczułem lekki kwaśny posmak. ciekawe bo 1 czerwca było po prostu gorzko i tyle. czy piwo może być zainfekowane mimo, że jest klarowne, z gazem i bez kożuszka? piwo próbowałem na kacu i po 3 klinach w postaci specjali więc ratuję się nadzieją, że smak mam mocno zmienieony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie daaawno wypite.... :tort: Tu opisany Lager jest pewnie podobny, choć moim zdaniem (nie piłem) Draught powinien być lepszy.

Jako surowca do fermentacji sugeruję użycie ekstraktu słodowego w syropie (np WES) w ilości 1,5 lub 1,7(lepiej) kg bądź suchego ekstraktu słodowego 1 kg lub jego mieszanki z glukozą (500g/500g). Ekstrakt słodowy poprawi pianę i zwiększy treściwość piwa. Zwykły cukier, glukoza lub "patenty" w stylu "cukier piwowarski" (mieszanka glukozy z maltodekstrynami) dadzą lżejsze piwo ze słabiutką pianą i posmakami "szampańsko/jabłkowymi". Oczywiście nawet stosując ekstrakt nie unikniesz jakiś "dodatkowych" posmaków ale piwo będzie zdecydowanie lepsze. Sam jestem ciekaw smaku Draughta. Powinien być bardziej goryczkowy od Lagera.

Do dzieła !

O moich doświadczeniach z puszką Coopers Lager piszę np TU i TU.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.