Jump to content

Fermentor 32 l kontra kiszona kapusta.


Recommended Posts

Kapusta kupiona poszatkowana, 4 kg marchwi szatkowane na domowej szatkownicy, 1 kg jabłek, 18 g soli na 1 kg kapusty, czosnek - jedna główka, koper - sporo wiechecia :)

:okey: (+)

 

Chyba spróbuję twój przepis. Od jakiegoś czasu testuje dietę pro-biotyczną (z powodzeniem) i kapusta kiszona będzie dobrym dodatkiem do niej. Mam też kilka starszych fermentorów, które mógłbym na to poświęcić. Jak długo tą kapustę trzymasz w wodzie i w jakiej temp?

Link to post
Share on other sites

Chyba spróbuję twój przepis. Od jakiegoś czasu testuje dietę pro-biotyczną (z powodzeniem) i kapusta kiszona będzie dobrym dodatkiem do niej. Mam też kilka starszych fermentorów, które mógłbym na to poświęcić. Jak długo tą kapustę trzymasz w wodzie i w jakiej temp?

 

Sam nigdy nie kisiłem kapusty ale od zawsze u mnie w domu zajmowali się tym rodzice. Ich praktyka jest taka, że podczas ugniatania kapusty ( trzymanej w plastikowym worku który z kolei znajduje się w wyparzonej beczce kamionkowej ) odbierają nadmiar soku. Po skończonym udeptywaniu trzyma się kapuchę ok tygodnia w cieple w temp. pokojowej aż się zakwasi. Kapusta pęcznieje więc może być tak, że trzeba trochę wody dolać. Następnie przygniata się worek z kapustą wyparzonym kamieniem i przenosi do piwnicy do chłodu. Tak to wygląda u mnie. Tylko Scooby musisz się pośpieszyć bo staropolska "prawda ludowa" głosi, że kapusta kiszona po Wszystkich Świętych nie wychodzi dobra :P

Link to post
Share on other sites

Kisiłem kapustę, że tak powiem "zawodowo". W beczkach 160l. Nigdy nic nie było dolewane. Nie wiem co prawda jak kisi się kapuste w fermentorze, bo plastik dość cienki i ciężko z ubijaniem. W dużej beczce kapuste układa się warstwami posypując każdą warstwę solą. Nastepnie depta aby puściła sok. Potem kolejna warstwa i tak aż do pełnej beczki. Na wierzch sypie się głąby (głęby) kapuściane i kładzie całe liście. To po to aby była jak najmniejsza warstwa powietrza. Zamykamy beczkę i to wszystko.

Link to post
Share on other sites

Cześć.

Praktyka mówi że wierzchnia warstwa kapusty ma być pod warstwa płynu gdyz ten działa ochonnie na kapuste. Dlatego zawsze się stosowało obciazenia kapusty :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.