Jump to content

Browar Biebrzański Strumyk


br.an.tr
 Share

Recommended Posts

Opowiem wam legendę. Dawno temu jak świat pogrążał się w ciemności. A w ludzkich sercach nie było światła i nadziei. To wtedy aniołowie spoglądając na to łzami w oczach i pomogli nam. Połączyli wielko moc piwa i niezwykłych melodii trance. I zesłali deszcz butelek z złotym trunkiem. To wtedy po wypiciu niezwykłego napoju. Wszystko się zmieniło ciemność przegrała a w ludzkich sercach zagościło radość i wolność. Z tej legendy powstaje BROWAR ANIELSKI TRANCE. Tam się waży piwo i płynie muzyka trance.

 

Z teko miejsca chciałem podziękować wszystkim piwowarom i piwowarkom za pomoc, rady. Szczególności: Kamilo, josefik, ściana, lopez, BialY, Maryush

 

 

Zło nigdy nie śpi. Po latach spokoju. Zło nadal knuje jak zniszczyć świat. Aby to dokonać muszą zniszczyć browar aniołów. To uderzają pełno mocą w nich. Niestety im się udaje zniszczyć browar. Ale ostatniego dnia walki wysyłają jednego z aniołów z beczką piwa na ziemie. Aby znalazł piwowara i jego nauczyć warzyć ich piwo. W czasie podróży został ciężko ranny. Beczka została rozbita. Szczątki beczki i umierającego anioła znajduje chłopiec w okolicy Biebrzy . Ostatnim gestem anioła było pokazanie kropli piwa która cudem się uratowała. To wtedy chłopiec spróbował to zobaczył przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. I wtedy zrozumiał ze musi uwarzyć takie same piwo aby ocalić świat. Zabrał szczątki beczki do siebie i zmienił nazwę browaru na BROWAR BIEBRZAŃSKI STRUMYK. I zaczęła walka z czasem. Czy jemu się uda czy zło dopadnie jego pierwszego. To już inna opowieść.

 

 

Czekam na ciekawe sugestie, porady w sprawie sprzętu i przepisów.

 

Jak macie jakieś pytania to pytajcie.

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Głównym założeniem było przy powstawaniu browaru aby można było robić mniejsze warki i w przyszłości duże. Sprzęt był przenośny. Opierał się na systemie grawitacyjnym truj stopniowym.
Sprzęt:
Sterownik Pamel REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRM+:
- sterownik działa bez zarzutu (zrobiłem na nim 11 warek).
- w firmie zależy na zadowolenie klienta. Chciałem aby przerobili jego na siłę, fazy, 400v zrobili bez problemu. Sondę dla mnie wydłużyli z 3-4cm do 10cm i kabel do sądy też dali dłuższy 6m.
- ale trzeba było uzbroić w cierpliwość. Realizacja zamówienia trwała długo.
- sterownik jest zamocowany na desce aby można jego zdjąć na zimę i zabrać w cieplejsze miejsce.
- do tego sterownika też można podłączyć grzałki na 230v.

Naczynia:
- do zacierania i chmielenia wybrałem kega 50l (Din ten węższy). Do wyboru miałem też garnek 50l lub keg Euro 50l ale one mają większą średnice i mogło być problemy przy mniejszych warkach młóto do wysładzania jest cięższe i przy zacieraniu część grzałek mogą być powyżej zacieru.
- do podgrzewania wody do wysładzania Kociołek z Lidla v2 - wersja LCD. Działa bez zarzutu.
Dane techniczne
Zasilanie 220-240v 50Hz
Moc: 1.800W
Pojemność ok.27l
Klasa ochronności: 1
Grzałki w kegu:
- moc 2x 1750w= 3,5kw.
- zrobione na 230v
- po rozłożeniu jednej grzałki ma długość 1690mm.
- grubość 8,5milimetra.
- 4,3W/cm2
- dalsze szczegóły, projekt jest w tym poście.
- R165 w projekcie jest jakby za duże (musiałem doginać grzałki) do średnicy kega 36cm. Mi się wydaje że powinno być R160
Do filtracji zacieru:
- padło na fałszywe dno średnica 30cm położone na dnie kega.
- dalsze szczegóły, projekt jest w tym poście.
Mieszanie:
- mieszadło zrobione z silnika od wycieraczek samochodu BMW model e34 dwu biegowy. Jeden bieg używam do mieszania a szybszy do zasypu. 

- do silniczka dołączyłem chłodzenie aby się nie grzał (bez chłodzenia nie był gorący dało utrzymać jego w rękach. A by wydłużyć jego żywotność dorobiłem chłodzenie i przesmarowałem cześć ruchome w środku śilniczka)  
- zasilenie mieszadła zrobione z zasilacza komputerowego. Zamocowanego na desce aby był przenośny.
- dalsze szczegóły, projekt jest w mojej galerii.
- mieszadło ma wygląd trzech łopat. Które są pochylone.
Wysładzanie:
- Deszczownica zrobiona z alu/pex 16 , trójnika, wężyk igelitowy. Podłączone jest to do kociołka gdzie zamontowałem kran na ½ a przed nim płynowskaz na którym jest parę skal. Aby wiedzieć ile wody się spuszcza. On jest zrobiony z wężyka igelitowego który jest podtrzymywany przez pręt.
Chłodzenie brzeczki:
- chłodnica z rury nierdzewnej karbowanej.
- ja polecam owijać rurkę o coś okrągłego wychodzi równiej. Ja nakręcałem rurkę o stary ganek bez uszy (rączek) średnica 24 cm.. Przy skręcaniu trzeba na bieżąco skręcać drutem. Rurka sprężynuje. Końcówki do podłączania takie zrobiłem ponieważ u mnie niema nigdzie w domu przewodów ogrodowych.
Wymiary chłodnicy wysokość 16 cm średnica zewnętrzna około 27cm. Rurka DN 12 - 316L
Wentylacja
działa bez zarzutu.
Zrobione z:
- wentylatora łazienkowego zostały obcięte boki wyrzynarko.
- redukcja do rury pcv 110. Przy wkładaniu wentylatora pękło to musiałem drutem miedzianym ścisnąć. Przed zakładaniem trzeba było nagrzać palnikiem redukcje.
- rura pcv 110.
- rura aluminiowa 120cm.
- kolanko.
- odpływ 110 pionowy.
- nakrywka zrobiona jest z aluminium.
Izolacja:
-zrobiona jest z kari maty podwójnej warstwy. Jedna jest skierowana sreberkiem do naczyń a druga warstwa na zewnątrz. Te dwie warstwy od środka połączyłem taśmo dwu stronną. A na zewnątrz taśmo aluminiową. Tylko trzeba pamiętać że pierwszą przyklejamy taśmę na środku owijamy naczynie i przyklejamy taśmy na końcach.
Kapslownica stołowa
Została zrobiona z stojaka, statyw do wiertarki. W niej musiałem wymienić bolec na nim jest sprężyna która odbija rączkę do góry. Wymieniłem na śrubę utwardzono. Na razie zakapslowałem około 80 butelek i nic się nie wygięło. Do zaciskania kapsli użyłem kapslownicy młotkowej. przymocowałem ją poprzez wykręcenie dziury na wylot i nagwintowanie i ścisnąłem podkładkami. Rączkę zrobiłem z rurki tylko ona jest cała lana bo nie pękła przy zgniataniu w imadle. Zwykła rurka popękała. 
Śrutownik z makaroniarki
Zrobiony z maszynki do makaronu. Napęd z silniczka od wycieraczek. Więcej informacji http://www.piwo.org/topic/16423-srutownik-z-makaroniarki/

Ogólne:
- przy chmieleniu muszę odkręcić sondę i wkręcić zaślepkę. To wtedy wejdzie chłodnica.
- filtracja na FD przebiega bez problemu.
- wysładzanie działa dobrze. Tylko szybciej woda ubywa z płynowskazu nisz z kociołka. Raz do czasu trzeba zamykać zawór aby wiedzieć ile wody poszło.


Wnioski:
- wcześniej miałem inne mieszadło to na nim się przypalało i wizualnie słabiej zacier się mieszał. Po przerobieniu mieszadła na trzy łopaty widać poprawy w mieszaniu.
- FD mogło być trochę większe


Dalsze zmiany:
- budowa śrutownika

FD_30_1x30.pdf

FD_30_1x30.rar

post-6567-0-55637900-1402340615_thumb.jpg

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

2013

Warka 1 Polskie Ale
Warka 2 Polskie Ale
Warka 3 Polskie Ale vr2
Warka 4 Kolsch 11Blg zestaw twojbrowar z modyfikacją
Warka 5 Altbier 12Blg zestaw twojbrowar
Warka 6 Grodziskie 8Blg zestaw twojbrowar

2014

Warka 7 Jndia Pale Ale z puchy
Warka 8 American Cascade Pale Ale zestaw twojbrowar
Warka 9 American Amber Ale zestaw twojbrowar
Warka 10 Zbożowa Czwórka zestaw Piwoszarnia
Warka 11 American Chocolate Stout zestaw Piwoszarnia

Warka 12 Belgian I.P.A zestaw twojbrowar
Warka 13 Belgian Amber Abbey zestaw twojbrowar
Warka 14 Żytnie zestaw twojbrowar
Warka 15 Belgian christmas beer zestaw twojbrowar
Warka 16 Pszeniczne zestaw twojbrowar
Warka 17 Polska IPA
Warka 18 Mild Ale zestaw twojbrowar
Warka 19 Sweet Stout zestaw twojbrowar
Warka 20 Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam)
Warka 21 Red irish Ale (Piwoszarnia)

                                                                                 2015

Warka 22

Warka 23 Pils (TB)

Warka 24 Oktoberfest Bier (TB)

Warka 25 Stout Owsiany Wędzony (Piwoszarnia)

Warka 26 Oktawia APA single hop

Warka 27 RIS (Piwoszarnia)

Warka 28 Wood Aged Beer (Piwoszarnia)

Warka 29 Bourbon Scotch Ale (Piwoszarnia)

Warka 30 Grodziskie v2

Warka 31 Witbier

Warka 32 Belgian Pale Ale

Warka 33 Belgian Pale IPA

Warka 34 Stout czekoladowy

Warka 35 Dzikie

Warka 36 Świąteczne

Warka 37 Hefe-Weizen

Warka 38 Hefe-Weizen herbatnikowy

Warka 39 Weizenbock

 

Nie które zestawy modyfikuje poprzez dodanie więcej wody nisz jest napisane w recepturze lub dodanie jeszcze słodów.

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Warka 1 Polskie Ale

2013.10.8

Składniki:

- 5kg Pilzneński Strzegom

Chmiele

-30g Marynka

-70g Lubelski

Drożdże

-Safale US-05 suche

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

55C zasyp

52C 10min

62C 30min

72C 30min

76C 2min

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 16Blg

Woda w temperaturze 68 - 72C

4l+4l+4l+4l+4l+2l

Wyszło 29l 10Blg

Chmielenie

Gotowanie 70min

30g Marynka 60min

30g Lubelski po 30min

20g Lubelski po 45min

20g Lubelski po wyłączeniu gotowania

Po gotowaniu wyszło 17l 13Blg

Fermentacja

Drożdże zadałem w 20C

Burzliwa 22C

Zeszło do 1-2Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.10.21. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Uwagi:

- zacier się przypalił do grzałek. Zajęło grzałek 40%

- nie trafiłem dobrze w temperaturę zacierania. Muszę inaczej ustawić opcje sterownika.

- przy chmieleniu dużo odparowało. Za mocno gotowałem. Zmniejszyć moc przy gotowaniu.

 

 

 

Warka 2 Polskie Ale

2013.10.9

Składniki:

- 5kg Pilzneński Strzegom

Chmiele

-30g Marynka

-70g Lubelski

Drożdże

-Safale US-05 suche

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

55C zasyp

52C 10min

62C 30min

72C 30min

76C 2min

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 17 Blg

Woda w temperaturze 68 - 72C

5l+5l+5l+5l na końcu leciało 2Blg

Wyszło 31l 10Blg

Chmielenie

Gotowanie 70min

30g Marynka 60min

30g Lubelski po 30min

20g Lubelski po 45min

20g Lubelski po wyłączeniu gotowania

Po gotowaniu wyszło 21l 12Blg

Fermentacja

Drożdże zadałem w 18C

Burzliwa 22C

Zeszło 1-2Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.10.23. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Uwagi:

- zacier się przypalił do grzałek. Zajęło grzałek 40%. Trzeba Przerobić mieszadło i zmniejszenie mocy grzałek z 50% do 40% mocy maksymalnej na sterowniku.

- dobrze trafiłem w temperaturę zacierania.

 

Warka 3 Polskie Ale vr2

2013.10.25

Składniki:

- 5kg Pilzneński Strzegom

- 0,5kg karmelowy jasny 30 EBC

Chmiele

-30g Marynka

-70g Lubelski

Drożdże

-Safale US-05 suche

Zacieranie:

woda do zasypu 19l

55C zasyp

52C 10min

62C 30min

72C 30min

76C 2min

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 18 Blg

Woda w temperaturze 74C

5l+5l+5l+5l na końcu leciało 5Blg

Wyszło 30l 11Blg dolałem wody 2l i końcowy wynik 32l 10Blg

Chmielenie

Gotowanie 70min

30g Marynka 60min

30g Lubelski po 30min

20g Lubelski po 45min

20g Lubelski po wyłączeniu gotowania

Po gotowaniu wyszło 22l 12Blg

Fermentacja

Drożdże zadałem w 24C

Burzliwa 20C

Uwagi:

- nic nie przypaliło się tylko w paru miejscach na grzałkach letko czerwone pokazało się. Gdzieś 5% grzałki. Zapach przy zacieraniu się wydawał że coś się przypaliło albo to było tylko złudzenie. Jakby zmiana mieszadła pomogło i zmniejszenie mocy maksymalnej do 40%.

- nie trafiłem dobrze w temperaturę zacierania. Muszę inaczej ustawić opcje sterownika.

 

Warka 4 Kolsch 11Blg zestaw twojbrowar z modyfikacją

2013.10.26

Składniki:

- 3,75kg Pilzneński

- 0,75kg Pszeniczny

- 0,25kg Caramel Pils

Chmiele

-13g Magnum

-30g H. Hersbrucker

Drożdże

-Safbrew S-33 suche

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

65C zasyp

63C 45min

72C 25min

77C 10min

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 17 Blg

Woda w temperaturze 77C

5l+5l+5l+5l+2l na końcu leciało 3Blg

Wyszło 32l 9Blg

Chmielenie

Gotowanie 60min

13g Magnum od początku gotowania

30g H. Hersbrucker po 45min

Po gotowaniu wyszło 22l 11Blg

Fermentacja

Drożdże zadałem w 19C

Burzliwa 22

Uwagi:

- przy zacieraniu pominąłem fazę białkową (52C 10min)

- nic nie przypaliło się tylko w paru miejscach na grzałkach letko czerwone pokazało się. Gdzieś 5% grzałki. Zapach przy zacieraniu się wydawał że coś się przypaliło albo to było tylko złudzenie. Jakby zmiana mieszadła pomogło i zmniejszenie mocy maksymalnej do 40%.

- temperaturę dobrze trafiłem przy zacieraniu.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko fajnie tylko mi jakoś arytmetyka w tych wpisach jakoś się nie zgadza :(

w odniesieniu do ilości i gęstości brzeczki przed i po gotowaniu.

 

29l/10blg 17l/13blg

31l/10blg 21l/12blg

32l/10blg 22l/12blg

32l/9blg 22l/11blg

 

1. bardzo dużo wody odparowujesz=dużo energii zużywa się

2. z podanych zestawień jakoś wynika, że u Ciebie albo cukier też odparowuje ;) , albo dużo z chmielinami brzeczki Ci zostaje?

Link to comment
Share on other sites

W pierwszej warki to dużo odparowało to w następnych warkach zmniejszyłem moc gotowania. Chmielin trochę zostaje gdzieś około 2-3 l i podczas gotowania chmielu zbieram szum z góry.

Link to comment
Share on other sites

zmniejszyłem moc gotowania. Chmielin trochę zostaje gdzieś około 2-3 l i podczas gotowania chmielu zbieram szum z góry

Woda wodą (i tak odparowanie za duże, normalnie jest to ok. 4-5%), ale bardziej chodziło mi o to, że cukry Ci gdzieś znikają. :(

 

Skoro miałeś 29l brzeczki 10blg to było tam 2,9 kg cukrów. (cukry nie parują)

Więc w Twoje otrzymane 17l brzeczki nastawnej powinno mieć ok. 14,5-17 blg.

 

Masz więc gdzieś straty, a to nie dobrze. Może nie zbieraj tych szumowin zwłaszcza, że w nich jest również część chmielu (jeśli chmielisz peletem).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Warka 5 Altbier

2013.11.22

Składniki:

- 3,25kg Monachijski

- 1,75kg Wiedeński

- 38g Barwiący

Chmiele

-69g Perle

-25g H.Hersbrucker

Drożdże

-Safale S-33 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 18,5l

67C zasyp

63C 40min

72C 20min

77C 10min wsypałem słód barwiący

 

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 18Blg

Woda w temperaturze 77 C

5l+5l+5l+6L na końcu leciało 3Blg

Wyszło 31l 10Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

69g Perle- od początku gotowania

25g H.Hersbrucker- po 20 min od początku gotowania

Po gotowaniu wyszło 24l 12Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 18C

Burzliwa 18-20C

Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.12.13. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

 

 

Warka 6 Grodziskie

2013.11.23

Składniki:

- 1,7kg Wędzony Bestmalz

- 1 kg Pszeniczny

- 0,5kg Pilzneński

Chmiele

-63g Lomik

Drożdże

-Safale S-33 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

67C zasyp

63C 35min

72C 30min

77C 10min

 

WYSŁADZANIE:

Na początku leciało 12Blg

Woda w temperaturze 77 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2Blg

Wyszło 32l 7Blg

Chmielenie

Gotowanie 60min

38g Lomik- od początku gotowania

25g Lomik- po 40 min od początku gotowania

Po gotowaniu wyszło 24l 8Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 18C

Burzliwa 18-20C

Zeszło do 2 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.12.13. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...

Warka 7 Jndia Pale Ale

2014.01.16

Składniki:

- Jndia Pale Ale

- Glukoza krystaliczna 1,3kg

- cukier 400g

Chmiel lubelski

 

Warka 8 American Cascade Pale Ale 12blg

2014.03.27

Składniki:

- 2,5kg Pale Ale

- 1,25kg Wiedeński

- 0.38kg Crystal 150

Chmiele

-158g Cascade

Drożdże

-Safale US-05 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 19l

74C zasyp

68C 70min

78C 5min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 17Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+6L na końcu leciało 4Blg

Wyszło 30l 10Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Cascade 50g po 10min

Cascade 12g po 40min

Cascada 12g po 55min

Cascade 30g po 60min

Cascade 12g po 65min

Cascade 12g po 69min

Po gotowaniu wyszło 24l 12Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 21C

Burzliwa 17-19C

Zeszło do 2,5 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.04.11. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

 

Uwagi:

Piwo wyszło strasznie mętne.

 

 

Warka 9 American Amber Ale 12blg

2014.03.27

Składniki:

- 3,75kg Pale Ale

- 1 kg Wiedeński

- 0.4kg Crystal 150

Chmiele

-25g Cascade

-20g Bravo

-62g Wilamette

Drożdże

-Safale US-05 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 19l

75C zasyp

68C 70min

78C 5min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 16Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+6L na końcu leciało 3Blg

Wyszło 31l 9Blg

Chmielenie

Gotowanie 70min

Bravo 20g po 10min

Wilamette 31g po 60min

Wilamette 31g po 69min

Cascade 25g po 69min

Po gotowaniu wyszło 24l 10Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 21C

Burzliwa 17-19C

Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.04.12. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Uwagi:

Piwo wyszło strasznie mętne.

 

Do warki 8 i 9 jest coś nie tak. W sprawie blg jest za niskie. Mi się wydaje że w sklepie się pomylili i dali zestaw na 20l piwa a nie na 25l (Później zobaczyłem na paczce że jest napisane na 20l a instrukcje warzenia dostałem na 25l). Ale nie jestem pewny ponieważ nie zważyłem surowców.

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dodano:

-nową legendę

-zmiany w opisie sprzętu post drugi

-dodano nowe zdjęcia do galerii a nie potrzebne usunięto.

- została zmieniona nazwa browaru na Browar Biebrzański Strumyk

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Edytuj swój pierwszy post i kliknij "użyj pełnego edytora" , tam możesz zmienić nazwę tematu.

 

Sprzęcik fajny , ale muszę podzielić moim pierwszym skojarzeniem. Te srebrne odblaskowe pianki ( karimaty ) i cała instalacja skojarzyły mi się z takim dość znanym filmem z Jerzym Stuhrem :D

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Warka 10 Zbożowa Czwórka 14 Blg

2014.05.10

Składniki:

- 2,5 kg Wiedeński

- 1 kg Monachijski Strzegom

- 1 kg Pszeniczny Jasny Strzegom

- 0,75 kg Orkiszowy Weyermann

- 0,75 kg Żytni Weyermann

Chmiele

-25g Aramis

-25g Cluster

Drożdże

-Safale s 04 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 19l

56C 5min zasyp

52c 10min

63c 40min

72c 25min

78c 5min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 17Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg

Wyszło 30l 10Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

Cluster po 30mn

Aramis przed końcem 8min

Po gotowaniu wyszło 22l 11Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 22C

Burzliwa 17c

Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.05.27. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

 

Warka 11 American Chocolate Stout 16 Blg

2014.05.12

Składniki:

- 4,5kg Pilzneński Strzegom

- 0,5kg Czekoladowy Ciemny Strzegom

-0,5kg Kamerowy 600 Strzegom

- 0,2kg Palony jęczmień Strzegom

- 0,1kg Barwiący Strzegom

Chmiele

-25g Aramis

-25g Cluster szyszka

- 25g Willamette

Drożdże

-Safale us -05 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 19l

56C 5min zasyp

52c 10min

63c 40min

72c 25min

78c 5min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 17Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 4Blg

Wyszło 31l 11Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

Aramis po 30min

Willamette przed 10 min końcem

Cluster przed 8 min końcem

Po gotowaniu wyszło 23l 12Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 21C

Burzliwa 17c

Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.05.29. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 12 Belgian I.P.A 15 blg

2014.06.21

Składniki:

- Pale Ale 3,1kg

- Pilzneński 3 kg

- Cara blond 0,25 kg

Chmiele

-20g Apollo

-55g Cascade

-70g Amarillo

Dodatki

- Cukier kandyzowany 200g

Drożdże

-Safbrew t-58 suche

 

Zacieranie:

woda do zasypu 22l

74C 6min zasyp

68C 70min

78C 5min

 

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 19Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 5Blg

Wyszło 32l 12Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 65min

Apollo 20g po 5min

Cascade 20g po 35min

Cascade 20g po 45min

Amarillo 20g po 45min

Amarillo 25g i Cukier kandyzowany 200g po 55min

Po gotowaniu wyszło 26l 15Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 18C

Burzliwa 20c

Przelanie na fermentacje cichą 5.06.2014

Chmielenie na Zimno

Amarillo 25g

Cascade 15g

 

Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek 2014.06.10. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.