Jump to content

Pils Bohemski , ciemny kolor dlaczego?


Kamill
 Share

Recommended Posts

zrobiłem pilsa bohemskiego zbliżónego do tego przepisu (za udostępnienie dziękuję)

 

http://www.wiki.piwo.org/Pilzner_Bohemski_%28Wy%C5%82udzkie_Pe%C5%82ne%29,_Czes%C5%82aw_Dzie%C5%82ak_%28Dagome%29

 

w skaładzie lekko zmodyfikowałem jedynie proporcje i dodałem drożdze te:

http://www.sklep.piwowin.pl/BREWGO_01_Biowin-615.html

 

2 paczki na 45 litrów piwa.

 

Brzeczkę pozostawiłem na 3 tyg na burzliwej w temp 12 -15 C, dzisiaj przelewałem na cichą i wszystko w porządku oprócz koloru , który wychodzi taki ciemniejszy niż na pilsa przystało? takie EBC w granicach 20-25

 

dlaczego tak jest , moje hipotezy:

a) złe drożdze?

b) zbyt wysoka temp. fermentacji burzliwej ? (zgodnie z instrukcją opakowania temp odpowiednia, miejsce fermentacji piwnica)

c) zbyt długa burzliwa?

d) zakażanie ? ( femrentowane w dwóch pojemnikach i w każdym ten sam kolor)

e) wszystko ok , kolor po cichej wróci do pilsowego?

Link to comment
Share on other sites

dokładny skład to :

8 kg pilzneńskiego

0,5 carapils

0,2 zakwaszający

 

kolor

http://pl.wikipedia.org/wiki/EBC_%28barwa_piwa%29

ocenione w piwnicy w naczyniu białe i zółte wiadro fermentacyjne , lampa 100Wat ,

żaden słód nie miał powyżej 10 EBC w tym pilzneński - zdecydowanie główny słód ma około 4 EBC i ten kolor mnie dziwi, bo jak robiłem ostatnio FAHa podobny zasyp to kolor wyszedł jak trzeba...

Link to comment
Share on other sites

A słodów nie pomyliłeś ?

A słodów nie pomyliłeś ?

ha dobry trop , ale:

nic na stanie nie miałem żeby pomylić, a w zamówieniu ze sklepu wszytko się zgadzało (10 kg pilzneńskiego , 0,5 kg carpilis, 0,5 zakwaszającego plus drożdze x 2 ) , ale pyt czy w sklepie nie pomylili ... bo faktycznie kolor wygląda na pale ale..

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie oceniaj koloru w fermentorze. Objętość, a właściwie wysokość słupa cieczy robi swoje. Tak jak pisał Olo w szklance kolor będzie dużo jaśniejszy.

Link to comment
Share on other sites

sorry za OT

 

Sposób użycia:

- zawartość saszetki wsyp do 100 ml wody o temperaturze ok. 30ºC i wymieszaj

- po 10 minutach wlej do wcześniej przygotowanej brzeczki

 

waga netto: 7 g

 

zawsze było że nie mieszaj

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.