Jump to content

jakie drożdże zadać?


psh0
 Share

Recommended Posts

witam

właśnie warze sobie kolejną warkę i mam dylemat jakie drożdże zadać?

zasyp:

4 kg słodu poznańskiego

1 kg słodu monachijskiego typ I

0.5 kg czekoladowy jasny

0.5 kg pszenicy nieskładowane

zacieranie w temp. 63 C w 20 l wody

 

jakie drożdże zadać aby piwo było wytrawne ale bez aromatów alkoholowych mamy do wyboru us-05, s-04, ostateczności s-33

 

Link to comment
Share on other sites

S-04 są super jeśli chodzi o flokulację. Pięknie się zbijają na dnie i można w łatwy sposób klarowne piwko uzyskać. Czego nie można powiedzieć o US-05.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc zadałem drożdże s-04 i piwko już bulga. Mam jeszcze jedno pytanie, nie robiłem wcześniej wytrawnego piwa i zastanawiam się czy dwa tygodnie fermentacji burzliwej i dwa tygodnie cichej będą optymalne? dodam że wyszło mi 15 blg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.