Jump to content

Nieściągająca, niezalegająca goryczka


hopek
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak osiągnąć możliwie jak najmniej ściągającą, niezalegającą goryczkę. Marzy mi się uwarzyć piwo, które walnie goryczką jak młotem, ale nie będzie zalegać, po to abym chciał wypić kolejny i kolejny łyk. Do tej pory moje piwka chmielone raczej solidnie miały uczucią zalegania, i ściągania. Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem. Czy ściąganie i zaleganie zależy od rodzaju chmielu, zawartości alfakwasów, zawartości olejków aromatycznych? Może jednak od sposobu chmielenia? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami co zrobić, aby w piwie było czuć intensywnie chmiel, ale aby nie zalegał i nie ściągał.

Link to comment
Share on other sites

Poziom goryczki, jej rodzaj i jakość w piwie zależy od wielu rzeczy. Np. gatunku chmielu, zawartości kohumulonu, ph, parametrów wody, poziomu polifenoli, odfermentowania, użytych słodów, szczepu drożdży, poziomu alkoholu, obecności drożdży w zawiesinie, obecności zakażenia, ba, nawet temperatura podania piwa i chmielenie na smak ma wpływ na percepcję goryczki.

Link to comment
Share on other sites

@Dagome - jesteś w stanie podać linki gdzie można więcej na ten temat poczytać? Bo chyba nie jest tak, że do tego wszystkiego trzeba dojść samemu metodą eksperymentów? :(

Link to comment
Share on other sites

Wg London and Country Brewer gotuje się chmiel przez 30 minut, a później bez chmielu samą brzeczkę, współcześnie waha się to między 60-90 minut.

Ciekawe :) A wiesz jak pozbywali się chmielu po tych 30 minutach? Mieli coś na wzór tych siateczek? hm
Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak osiągnąć możliwie jak najmniej ściągającą, niezalegającą goryczkę. Marzy mi się uwarzyć piwo, które walnie goryczką jak młotem, ale nie będzie zalegać, po to abym chciał wypić kolejny i kolejny łyk. Do tej pory moje piwka chmielone raczej solidnie miały uczucią zalegania, i ściągania. Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem. Czy ściąganie i zaleganie zależy od rodzaju chmielu, zawartości alfakwasów, zawartości olejków aromatycznych? Może jednak od sposobu chmielenia? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami co zrobić, aby w piwie było czuć intensywnie chmiel, ale aby nie zalegał i nie ściągał.

 

następne piwo wyklaruj żelatyną, pomoże ale nie w 100%

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@Dagome - jesteś w stanie podać linki gdzie można więcej na ten temat poczytać? Bo chyba nie jest tak, że do tego wszystkiego trzeba dojść samemu metodą eksperymentów? :(

W większości sensownej literatury o warzeniu piwa są większe lub mniejsze strzępki informacji o goryczce. Sporo jest w "For the love of hops", Stana Hieronumusa, ale bardziej w kontekście goryczki chmielowej.

 

Eksperymenty są wskazane. Tym bardziej, że często człowiek jak coś przeczyta, spłynie to po nim i tak będzie robił po swojemu. A jak spiep... parę warek - wtedy dotrze ;)

Link to comment
Share on other sites

Goryczka w największej mierze zależy czy chmiel jest gotowany wspólcześnie czy wg przepisów z XVIII-ego wieku.

Powinieneś sobie uzmysłowić, że współcześnie nie dysponujemy ani XVIII wiecznymi słodami, ani chmielem. W XXI wieku korzystamy z zupełnie innych odmian chmielu, ówczesne odmiany jęczmienia od dawna nie istnieją, słód jest inaczej wytwarzany i ma zupełnie inne parametry. Dostosowywanie współczesnych przepisów do warunków jakie panowały 300 lat temu nie ma sensu.

 

a know-how nikt się nie chce podzielić?

 

Know-how jest w literaturze. Weź sobie jakąś sensowną książkę o piwowarstwie i poczytaj. A jeżeli masz jakieś konkretne pytanie, to pisz - postaram się odpowiedzieć.

Link to comment
Share on other sites

Czy używam chmieli polskich, czy amerykańskich mam ten problem.

 

Polecam w takim razie użyć niemieckich, np. Perle. Daje wyraźną ale nie gryzącą, zaokrągloną goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

Polecam chmielenie brzeczki przedniej skraca czas gotowania a goryczka jest naprawdę przyjemna.

Ją robię zazwyczaj częściowe chmielenie brzeczki przedniej na goryczke dalej gotuje chmiel ok 30 min na smak i aromat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.