Jump to content
Sign in to follow this  
hofjan

Goryczkowanie

Recommended Posts

Dyskusja ma to do siebie, że przeważnie jest na temat. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie temat: "Goryczkowanie piwa". Nie - chmielenie piwa, ale właśnie goryczkowanie ( przy okazji chyba wprowadziłem niechcący nowy termin piwowarski - goryczkowanie). Goryczkę do piwa można wprowadzać nie tylko poprzez chmielenie, ale również przez dodatki typu kolendra, curacao, że o słodach palonych nie wspomnę. Gdzieś czytałem, że amerykanie (nie wiem, czy starożytni) "goryczkowali" piwo pędami sosny. Myślę, że przez ostatnie kilkaset lat pomysłowość piwowarów zaowocowała innymi, niestandardowymi metodami. Czy Uczeni w Piwie Mężowie (i Niewiasta) zgłębiali ten temat?

 

 

edit elroy: wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1334

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczkowano piwo ziołami przez długie lata, ale moment w którym zaczęto stosować chmiel był kamieniem milowym postepu.

Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

w użyciu było coś co nazywało się gruit i była to mieszanka ziół (niektórych o działaniu psychoaktywnym - czyli było dwa w jednym :-) goryczka i odlot. na gruit składały się m.in.: woskownica europejska, bylica pospolita, krwawnik pospolity, bagno pospolite i właśnie wrzos, o ktorym wpominał coder.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Gruit

 

a tu przepis na piwo "gruitowane": http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm

 

tutaj abstrakt ciekawego artykułu o historii przypraw w piwie: http://www.springerlink.com/content/kg462g294t137781/, moze ktos z kolegów z uczelni przyrodniczych ma dostęp do baz artykułów i mógłby zdobyć pdf?

Edited by yemu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie oznacza to, ze nie warto eksperymentować. Np. jest piwo komercyjne goryczkowane wrzosem (Fraoh?)

Warzone w szkocji :) Jeszcze poluje na to piwo z pompy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kuchni rosyjskiej widziałem przepis na piwo gdzie jednym ze składników był młode pędy sosny. Nie pamiętam czy się je gotowało, ale napewno należało wywar z nich, który leżakował około 4 miesięcy, dodawać do piwa przed fermentacją, 1-2 butelki na 30 l wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem okazję pić domowe piwo warzone z dodatkiem młodych pędów świerku. Pamiętam, że posiadało wyraźny żywiczny smak. Piana była.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...