Skocz do zawartości

Wyeast 4766 Cider - czy ktoś robił cydr na tych drożdżach?


maku13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Właśnie mam zamiar zrobić cydr na drożdżach jak w tytule.

Ponieważ saszetka ma 10 miesięcy, postanowiłem zrobić starter.

Drożdże typu Activator, teoretycznie do użycia po 3 godz. od aktywacji.

Starter - sok jabłkowy "Dar ogrodu", lekko rozcieńczony do 10 blg.

Po ok. 10 godzinach od aktywacji, saszetkę, lekko napuchniętą, wlałem do startera.

Mija dzisiaj 48h mieszania na mieszadełku magnetycznym i oznaki fermentacji bardzo niewielkie.

Odlałem nieco startera, blg spadło tylko do 8, ale smak i zapach bardzo ładny.

Nie wiem, czy już wlewać starter do fermentora w którym będzie 20l soku jabłkowego 15 blg.

Czy może jeszcze poczekać. Jakieś oporne te drożdże ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym sezonie próbowałem. Saszetka przed rozcięciem napęczniała na "maxa". Bardzo silne drożdże, wystartowały błyskawicznie, fermentacja przebiegała o okolicach 16-18 stopni C. Fermentowałem świeżo wyciśnięty moszcz, 15 blg. Szczep daje bardzo mocne, świeże, rześkie jabłkowe (co oczywiste) aromaty. Inne drożdże, które wtedy testowałem (suche, niestety nie pamiętam producenta) nie mogą się równać. W tym roku powtórzę i podam więcej szczegółów (cukier resztkowy, alkohol, itp.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.