Jump to content

Wyeast 4766 Cider - czy ktoś robił cydr na tych drożdżach?


maku13
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Właśnie mam zamiar zrobić cydr na drożdżach jak w tytule.

Ponieważ saszetka ma 10 miesięcy, postanowiłem zrobić starter.

Drożdże typu Activator, teoretycznie do użycia po 3 godz. od aktywacji.

Starter - sok jabłkowy "Dar ogrodu", lekko rozcieńczony do 10 blg.

Po ok. 10 godzinach od aktywacji, saszetkę, lekko napuchniętą, wlałem do startera.

Mija dzisiaj 48h mieszania na mieszadełku magnetycznym i oznaki fermentacji bardzo niewielkie.

Odlałem nieco startera, blg spadło tylko do 8, ale smak i zapach bardzo ładny.

Nie wiem, czy już wlewać starter do fermentora w którym będzie 20l soku jabłkowego 15 blg.

Czy może jeszcze poczekać. Jakieś oporne te drożdże ;)

Link to comment
Share on other sites

W zeszłym sezonie próbowałem. Saszetka przed rozcięciem napęczniała na "maxa". Bardzo silne drożdże, wystartowały błyskawicznie, fermentacja przebiegała o okolicach 16-18 stopni C. Fermentowałem świeżo wyciśnięty moszcz, 15 blg. Szczep daje bardzo mocne, świeże, rześkie jabłkowe (co oczywiste) aromaty. Inne drożdże, które wtedy testowałem (suche, niestety nie pamiętam producenta) nie mogą się równać. W tym roku powtórzę i podam więcej szczegółów (cukier resztkowy, alkohol, itp.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.