Jump to content

Pomyłka w czasie zacierania


AG1929
 Share

Recommended Posts

Zacierałem jednotemperaturowo w 67 stopniach. Po godzinie i negatywnej próbie jodowej, zamiast podgrzać do 78 stopni, przełożyłem zacier do filtracji. Po kilku minutach dostrzegłem pomyłkę i przełożyłem ponownie wszystko do gara w celu podgrzania. Reszta poszła już wg planu. Fermentacja ruszyła po kilkunastu godzinach, ale zastanawia mnie, czy pojawią się jakieś niepożądane smaki przez różnice temperatury, która powstała przy niepotrzebnym przekładaniu zacieru...

Link to comment
Share on other sites

Orientuje się, po co podgrzewam zacier. Chodzi mi o to, że przekładając do filtracji i ponownie do gara,temperatura zacieru spadła i stąd moje obawy...

Link to comment
Share on other sites

Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków.

Jeszcze raz napiszę. Przekładając do filtracji zacier o temperaturze 67 stopni i przetrzymaniu go tam kilka minut, jego temperatura spadła ( nie sprawdziłem do ilu spadła ). Potem zauważyłem błąd i przełożyłem znowu do gara w celu podgrzania. Chodzi mi o ten spadek temperatury i czy w tym czasie, z zacieranego słodu nie uwolniły się jakieś niepożądane związki....

Edited by AG1929
Link to comment
Share on other sites

Nie powinno się nic stać. Zacieranie zakończyłeś, a bez podgrzania do 78°C naraziłbyś się co najwyżej na problemy w filtracją. Powiedzmy, że "groźne" może być przesadne wysładzanie do wartości bliskich 1-2°Blg, wtedy faktycznie możesz wzbogacić brzeczkę o dodatkowej, niepożądane składniki

Link to comment
Share on other sites

Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków.

Jeszcze raz napiszę. Przekładając do filtracji zacier o temperaturze 67 stopni i przetrzymaniu go tam kilka minut, jego temperatura spadła ( nie sprawdziłem do ilu spadła ). Potem zauważyłem błąd i przełożyłem znowu do gara w celu podgrzania. Chodzi mi o ten spadek temperatury i czy w tym czasie, z zacieranego słodu nie uwolniły się jakieś niepożądane związki....

Moim zdanien nic złego się nie stanie. Kilkukrotnie musiałem z wiadra do filtracji przekładać z powrotem do gara, bo temp. spadła i filtracja utknęła na twardo. Sytuacja myślę dośc podobna, także nie przejmowałbym się zbytnio takim spadkiem.

Link to comment
Share on other sites

Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków.

Też olewam 78c , przecie i tak po filtracji idzie do gotowania , a stosując filtr rurkowy i tak nie mam problemów z gęstością i filtracją .

Ale to nie jest tematem pytania...

Link to comment
Share on other sites

Zacierałem jednotemperaturowo w 67 stopniach. Po godzinie i negatywnej próbie jodowej, zamiast podgrzać do 78 stopni, przełożyłem zacier do filtracji.

IMHO to jest pierwotna przyczyna zapytania , dla tego odniosłem się , ale skoro uważasz że nie w temat .... no cóż człowiek bywa omylnym , mam nadzieje że wielkiej krzywdy nie zrobiłem ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.