Jump to content

Old Ale po mojemu


panta_rei
 Share

Recommended Posts

Nadszedł czas na większe wyzwania, chcę uwarzyć coś w rodzaju Old Ale, nie koniecznie w stylu, ale za to do dłuższego poleżenia- minimum rok na początek.

Ma wyjść 16-18°Blg, wyraźnie słodowe, treściwe, odfermentowanie... nie za wysokie, goryczka 25 IBU.

 

Zasyp na 25 l

 

słód pale ale 5,0 kg

słód pilzneński 0,5 kg

słód karmelowy czerwony 0,5 kg

Carahell 0,2 kg

Carapils 0,2 kg

słód melanoidynowy 0,2 kg

słód karmelowy ciemny 0,3 kg

słód czekoladowy jasny 0,3 kg

płatki owsiane 0,4 kg

Ewentualna korekta ekstraktu cukrem trzcinowym ~0,5 kg

 

Chmielone będzie chyba Galaxy, ewentualnie mam jeszcze Willamatte, no i polskie naturalnie ;-)

Galaxy 20 g - 60 min

Galaxy 30 g - 10 min

 

Fermentacja Danstar Nottingham

 

Karmelowych w sumie sporo, ale karmelowe smaki nie przeszkadzają mi i uważam, że w dłuższej perspektywie da dobre rezultaty, mam nadzieję, że bardzo się nie pomylę ;-) Niestety żadnego palonego nie posiadam a chętnie bym dołożył ze 100g. Może zaszaleje i uprażę coś na patelni, może pszenicę niesłodowaną?

 

Ok, proszę o uwagi do mojego planu, co by tu jeszcze spieprzyć?

Edited by panta_rei
Link to comment
Share on other sites

Z płatków bym zrezygnował i te pół kilo cukru dał tak czy inaczej, żeby nie było za ciężkie.

 

Ja planuję coś takiego:

 

pale 5.4kg

karmelowy 50 ebc 0.4kg

czekoladowy 900 ebc 0.1kg

inwert No.3 0.35kg

 

Ok. 17°Blg, nachmielone pod 40 ibu z fuggle, challengera i goldings (co się pozbiera). Będzie się układać z pół roku, a pewnie i tak poleży do przyszłej jesieni, więc goryczka pewnie złagodnieje. Liczę, że mi odfermentuje gdzieś do 4°Blg i będzie nieco ponad 7% alkoholu. Kolor będzie około miedzianego.

Link to comment
Share on other sites

I cukier trzcinowy dark muscovado-przy okazji troszkę dobarwi. Nie mam wielkiego przekonania do Nottingham'ów w tej kwestii, może Windsor'y wydobyły by bardziej nuty old school? Myślę że w tym stylu chmiel jest tematem drugorzędnym i z czasem zniknie i się cofnie, natomiast nie zaszkodzi dodatek przypraw typu: kolendra, kardamon, imbir, zielone pomarańcze.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.