Jump to content

temperatura kleikowania skrobi pszenicznej?


lampen139
 Share

Recommended Posts

Witam!

jak w temacie chciałbym zapytać o temp. Mam ziarno pszenicy i chciałbym je skleikować. z info które uzyskałem wiem że temp. kleikowania pszenicy jest niższa niż jęczmienia...ale ile? jak rozumiem ziarno muszę najpierw rozdrobnic?

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej ześrutować/rozdrobnić. Ponieważ nie ma ono łuski to sposób jest dowolny, byle drobno. Ja mam gniotownik i przepuszczam je kilka razy to otrzymuje mieszaninę płatków, drobin i mąki.

Link to comment
Share on other sites

no tak ale nie mam płatków ani mąki tylko całe ziarna prosto od rolnika:) mam je rozgnieść, zmielić, potraktować blenderem??

Bardzo ważne jest (zwłaszcza przy pszenicy) dokładne jej ześrutowanie. Nie musisz jej osobno kleikować, bo temperatury kleikowania dla pszenicy to 65-67°. Czyli zacierając pszenicę jednocześnie ją kleikujesz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.