Skocz do zawartości

Marcowe wędzone


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

bo to nie łatwa odpowiedź i każdy powie co innego... ja na przykład lagery fermentuje 2 tygodnie, 3 dni klarowania z żelatyną i do butelek, po tygodniu jest gaz i wtedy próbuje pierwszy raz, czyli próbuje piwo po ok. 3-4 tygodniach, lager zwykle ma sporo siarki w aromacie i smaku (ale to nie przeszkadza ludziom z poza branży) niemniej jeszcze 2-3 tygodnie lagerowania w -2 do +5 st dopiero czyni z lagera dobre piwo, ewentualny diacetyl i siarka znikają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak lagery tyle tygodni ile °Blg, w temperaturze poniżej 10°C.

 

edit:

Oczywiście pierwszą degustację można zrobić wcześniej np po 3-4 tygodniach żeby zobaczyć czy się np nagazowało itp.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lagery tyle tygodni ile °Blg

No to jak ma 14o Blg, to lagerować 14 tygodni??

Tak

powinno się tyle lagerować... jednak popatrzcie chociażby na browary restauracyjne i rzemieślnicze, lager tam trafiają do sprzedaży po 5-6 tygodniach od uwarzenia, Ja także uważam, że to wystarczy. Nawet jak mnie ciśnie czas bo robię imprezę to przy sztucznym gazowaniu jasny lager trafia u mnie na stół po 3 tygodniach... mi trochę przeszkadza siarka, ale gościom nie przeszkadza nic...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.