Jump to content

Marcowe wędzone


Krzyko
 Share

Recommended Posts

bo to nie łatwa odpowiedź i każdy powie co innego... ja na przykład lagery fermentuje 2 tygodnie, 3 dni klarowania z żelatyną i do butelek, po tygodniu jest gaz i wtedy próbuje pierwszy raz, czyli próbuje piwo po ok. 3-4 tygodniach, lager zwykle ma sporo siarki w aromacie i smaku (ale to nie przeszkadza ludziom z poza branży) niemniej jeszcze 2-3 tygodnie lagerowania w -2 do +5 st dopiero czyni z lagera dobre piwo, ewentualny diacetyl i siarka znikają.

Link to comment
Share on other sites

Jak lagery tyle tygodni ile °Blg, w temperaturze poniżej 10°C.

 

edit:

Oczywiście pierwszą degustację można zrobić wcześniej np po 3-4 tygodniach żeby zobaczyć czy się np nagazowało itp.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

lagery tyle tygodni ile °Blg

No to jak ma 14o Blg, to lagerować 14 tygodni??

Tak

powinno się tyle lagerować... jednak popatrzcie chociażby na browary restauracyjne i rzemieślnicze, lager tam trafiają do sprzedaży po 5-6 tygodniach od uwarzenia, Ja także uważam, że to wystarczy. Nawet jak mnie ciśnie czas bo robię imprezę to przy sztucznym gazowaniu jasny lager trafia u mnie na stół po 3 tygodniach... mi trochę przeszkadza siarka, ale gościom nie przeszkadza nic...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.