Skocz do zawartości

Warunki fementacji poszczególnych stylów piwa


pampi

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam na wiki i forum i nie mogę znaleźć konkretnej informacji na temat warunków jakie musiałbym spełnić kupując zestaw surowców. Na stronach sklepów internetowych również nie ma tych informacji tylko w instrukcjach, które są przesyłane dopiero wraz z surowcami.

 

Jedne sklepu sprzedają kompletne zestawy. Inne bez drożdży i sugerują kilka w tym dolnej i górnej fermentacji.

 

Przymierzam się do drugiej warki ale nie wiem czy spełnię warunki dotyczące fermentacji.

 

Mogę zrobić np. Lagera czy Pilsa z drożdżami górnej fermentacji i fermentować w temperaturach 17-22 stopnie?

Jak wygląda sprawa z piwami pszenicznymi, STOUT-ami, Ale, Marcowe???

 

Wątpliwości dotyczą temperatur fermentacji i refermentacji.

 

Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem.

Edytowane przez pampi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiki prawdę Ci powie ;)http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

 

Pils na drożdżach górnej fermentacji fermentowany w podanych przez Ciebie temperaturach nie będzie pilsem, lecz jakimś ejlem. W 17-tu stopniach możesz śmiało fermentować pszeniczniaka czy wspomnianego stouta. Na marcowe to już zbyt wysoka temperatura. Marcowe fermentujesz w zakresach przewidzianych dla dolnej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem.

 

Zatem służę uprzejmie, oprócz tego, że kolega ciafu1 podał ci link, to jeszcze możesz przejrzeć http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP gdzie masz opisaną charakterystykę konkretnych stylów, w tym rodzaj fermentacji danego piwa. Jak już wiesz, czy dolna czy górna, to masz dodatkowo http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce i opisanych całkiem sporo szczepów drożdży, z których w wielu jest wyszczególnione, do jakich konkretnie piw nadają się najlepiej.

 

Na wiki jest naprawdę sporo informacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.