Jump to content

Warunki fementacji poszczególnych stylów piwa


pampi
 Share

Recommended Posts

Szukam na wiki i forum i nie mogę znaleźć konkretnej informacji na temat warunków jakie musiałbym spełnić kupując zestaw surowców. Na stronach sklepów internetowych również nie ma tych informacji tylko w instrukcjach, które są przesyłane dopiero wraz z surowcami.

 

Jedne sklepu sprzedają kompletne zestawy. Inne bez drożdży i sugerują kilka w tym dolnej i górnej fermentacji.

 

Przymierzam się do drugiej warki ale nie wiem czy spełnię warunki dotyczące fermentacji.

 

Mogę zrobić np. Lagera czy Pilsa z drożdżami górnej fermentacji i fermentować w temperaturach 17-22 stopnie?

Jak wygląda sprawa z piwami pszenicznymi, STOUT-ami, Ale, Marcowe???

 

Wątpliwości dotyczą temperatur fermentacji i refermentacji.

 

Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem.

Edited by pampi
Link to comment
Share on other sites

Wiki prawdę Ci powie ;)http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

 

Pils na drożdżach górnej fermentacji fermentowany w podanych przez Ciebie temperaturach nie będzie pilsem, lecz jakimś ejlem. W 17-tu stopniach możesz śmiało fermentować pszeniczniaka czy wspomnianego stouta. Na marcowe to już zbyt wysoka temperatura. Marcowe fermentujesz w zakresach przewidzianych dla dolnej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Na początek możesz przyjąć, że tam gdzie pojawia się określenie dolna fermentacja temperatura fermentacji powinna wynosić 8-12C, a tam gdzie górna powyżej 18C.

Link to comment
Share on other sites

Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem.

 

Zatem służę uprzejmie, oprócz tego, że kolega ciafu1 podał ci link, to jeszcze możesz przejrzeć http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP gdzie masz opisaną charakterystykę konkretnych stylów, w tym rodzaj fermentacji danego piwa. Jak już wiesz, czy dolna czy górna, to masz dodatkowo http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce i opisanych całkiem sporo szczepów drożdży, z których w wielu jest wyszczególnione, do jakich konkretnie piw nadają się najlepiej.

 

Na wiki jest naprawdę sporo informacji.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.