Skocz do zawartości

Chmiel do tripla/dubla/belgijskich


ponury fermentaThor

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie chmiele polecilibyście do tripla, albo ogólnie belgijskich? Z tego co przeglądam receptury, większość pozostaje przy polskich chmielach. Belgijskie piwa są dość bogate w smaki i aromaty, w większości kształtowane jak rozumiem przez drożdże. A co z chmielami? Mają mniejsze znaczenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam czeskiego Saaza, słoweński Styrian Goldings, angielskie East Kent Goldings, Challenger lub niemieckie chmiele aromatyczne Spalt Select, Hallertauer. Z tego co czytam to te właśnie chmiele są najczęściej wykorzystywane w belgijskich browarach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuję :)

 

Ale jak rozumiem znaczenie chmielu jest mniej istotne niż droższy w przypadku belgijskich?

Zdecydowanie tak - od biedy piwo belgijskie ujdzie na Marynce i Lubelskim, ale bez drożdży dedykowanych nie pojedziesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.