Jump to content

DEIPA i BIPA


Krzyko
 Share

Recommended Posts

Mam takie dwa zestawy:

DEIPA 17o Blg, 200 g chmieli,

Black IPA 18o Blg, 165 g chmieli

i do tego jedną paczkę Danstar Nottingham.

Które z tych piw radzicie uwarzyć pierwsze, a które drugie z wykorzystaniem gęstwy?

Link to comment
Share on other sites

starter z suchych? pierwsze slysze.suchych jest na tyle duzo w opakowaniu ze wystarczy je rehydratyzowac, natomiast nie warto na tak mocne piwo je dzielic na pol

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zrobiłem na tych Danstarach DEIPA, czyli wybrałem opcję zasugerowaną przez antonio.

Jak wspomniałem powyżej mam zamiar wykorzystać gęstwę po tym piwie do BIPA (Cascadian Dark Ale). DEIPA będzie chmielony na zimno i chciałbym chmiel w granulacie wsypać na cichą bez żadnych pończoch czy woreczków. I teraz mam kolejną wątpliwość. Czy to nie zaszkodzi gęstwie? Można ją wypłukać z pozostałości chmielin? A może wcale one nie zaszkodzą, skoro BIPA też będzie chmielony na zimno?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.