Jump to content

Octan etylu, smak rozpouszczalnikowy - STOUT


ja2
 Share

Recommended Posts

W sierpniu uwarzyłem Dry Stouta i niestety z powodu wysokich temp., temperatura fermentacji uciekła mi do ok. 23-26 st. C.

Jako skutek podwyższonej temperatury upatruję wystąpienie niepożądanych wad piwa w smaku i aromacie - powstałym octanie etylu.

 

Od zabutelkowania jest już ponad 1,5 miesiąca, lecz w smaku i zapachu nadal występują nuty rozpuszczalnika i acetonu.

 

Moje pytanie;

 

- czy z czasem (i ewentualnie po jakim czasie) mogę liczyć na to, że niepożądane aromaty i smaki dezaktywują się w jakimś stopniu lub całkiem?

 

Czy po prostu już tak zostanie?

Link to comment
Share on other sites

Nawet nie podobno tylko tak jest ;) Niestety nie zmaleje ci on w piwie, a z czasem nawet jak piwo będzie się układało może wyjść na wierzch, gdy inne aromaty piwa zmaleją.

Link to comment
Share on other sites

W sierpniu uwarzyłem Dry Stouta i niestety z powodu wysokich temp., temperatura fermentacji uciekła mi do ok. 23-26 st. C.

 

Fermentacja to najważniejszy etap całego procesu warzenia piwa i jej należy poświęcić najwięcej uwagi, zwłaszcza pilnować temperatury, która odgrywa kluczową rolę w pierwszym etapie fermentacji, wystarczy tego zaniedbać i już cały nasz poświęcony czas niweczy trwała wada w postaci rozpuszczalnika. Obecność octanu etylu, może również wynikać z kiepskiej formy drożdży lub ich za małej ilości, dlatego też ważną rolę odgrywa również odpowiednie napowietrzenie brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Nawet nie podobno tylko tak jest ;) Niestety nie zmaleje ci on w piwie, a z czasem nawet jak piwo będzie się układało może wyjść na wierzch, gdy inne aromaty piwa zmaleją.

True, po prawie 4 miesiącach w warce, która fermentowała w temperaturze 23-24 stopnie, nic się nie poprawiło :ble: ale niektórym smakowało chyba dlatego, że szybko po uderza :monster:

poszło w kanał, szkoda miejsca i zdrowia ;]

Link to comment
Share on other sites

ale niektórym smakowało chyba dlatego, że szybko po uderza :monster:

 

poszło w kanał, szkoda miejsca i zdrowia ;]

 

 

 

a było trzeba tym "niektórym" sprezentować, dobry uczynek spełniony i ochrona środowiska :D
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.