Jump to content

Proste swiąteczne


Tom Kos
 Share

Recommended Posts

Myśle nad pierwszym własnym piwem, jako,ze idą swięta to padło na jakieś swiąteczne "niby ale" na porcyjkę około 20l

 

Słody

Pale Ale 4kg

Monachijski 1 kg

Carafa na kolor 250g

 

zacieranie

62st 45min

72st 15min

 

Chimiel(granulat)

goryczka 30g marynki

Aromat fugles 50g

 

do gotowanie na koniec po 5-10 g gozdzików ,cynamonu i imbiru -tu mam problem bo nie wiem czy to nie za mało lub za dużo, no i nie wiem czy wystarczy rozetrzeć w moździerzu czy lepiej zmielić

 

drożdze s04

 

Jak by to wyszło wg was?

Link to comment
Share on other sites

Według mnie 1 kg karmelowego się nie ułoży do świąt. Dawałem 0,4 Kg do ESB na ostatnie 15 minut i jak dla mnie to max.

Co do imbiru to polecam świeży starty bez skórki. 30 g na 20L - ładny aromat i umiarkowana goryczka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.