Jump to content

Belgian Dubbel/Floreffe Prima Melior - Klon


kishar
 Share

Recommended Posts

Jako, że posmakowało mi to piwko postanowiłem uwarzyć jego klona.

Pogrzebałem trochę w necie i udało mi się znaleźć trochę informacji na temat składu surowcowego.

Przepis na 20 litrów piwa.

5 kg słodu pilzneńskiego.

0,5 kg karmelowego ciemnego 200-400 EBC

0,5 kg pszenicznego

0,2 kg czekoladowego ciemnego

30-40 g chmielu Hallertau

do tego przyprawy w postaci 20 g curacao, 20 g kolendry oraz 20 g anyżu gwiaździstego - proporcje przypraw są moim pomysłem najbardziej zastanawiam się nad anyżem nigdy go nie stosowałem i jest kwestia czy nie jest go może za dużo.

Zacieranie :

55 °C - 30 min.

64 °C - 90 min.

78 °C - filtracja

Gotowanie 60 minut

Na początku 15 g chmielu, reszta w 10 minucie.

Co do przypraw zamierzam dodać je na 10 minut przed końcem gotowania.

Jeżeli macie jakieś pomysły czy uwagi to piszcie.

Link to comment
Share on other sites

Połowa badianu jeśli już, albo 15g pospolitego, na stronach piszą, że piwo zawiera właśnie pospolity, o kolendrze też była wzmianka, ale o pomarańczy już nie.

Link to comment
Share on other sites

Trochę słaby???

A drożdże zamierzam użyć Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series.

A co do anyżu to niestety nie wiem czy jest on pospolity czy też jakiś inny gatunek.

Link to comment
Share on other sites

A co do anyżu to niestety nie wiem czy jest on pospolity czy też jakiś inny gatunek.

Napisałeś, że gwiaździsty, więc badian, nie pospolity. Badianu użyj 10g maks. Są trzy rodzaj anyżu-anyż pospolity-Pimpinella anisum, anyż gwiazdkowaty/gwiaździsty/badian-Illicium verum (właśnie w charakterystycznych gwiazdkach) i też w gwiazdkach, ale nie dla ludzi anyż japoński Illicium japonicum/anisatum/religiosum. Wg tego, co jest w necie, Ciebie powinien li tylko interesować anyż pospolity (najlepiej egipski, turecki, libański, hiszpański, syryjski). Anyż możesz z powodzeniem zastępować badianem, ale dlatego trzeba go dawać mniej; to samo tyczy się koprów-włoskiego, prowansalskiego i florenckiego. Lukrecja imituje anyż, ale nie daje takich właściwości, poza tym to inna bajka.

 

Do Dubbla mu brakuje też cukru trzcinowego (demarara) i kandyzowanego. Stąd będzie też większe blg.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

proponuje zapoznac sie ze sprawdzonymi recepturami na dubla z wiki. z mniejszym zasypem do osiagniecia zadany baling.

 

Też proponuje wtedy zobaczysz, że w każdej z nich jest po 05kg cukru. :)

 

 

Jak się źle liczy to i nie wychodzi, niepełnosprawność liczeniowa, rzecz nabyta, koniec, fiume, kropka, kwita.

 

A wpadło ci go głowy, że ktoś może znać swoją warzelnię i wie z jakiej ilości słodu jaki wychodzi mu ekstrakt. Niczego nie liczę, nie przeliczam i nie używam kalkulatorów. :)

Link to comment
Share on other sites

A co ma do tego warzelnia? Ty masz mieć we krwi ile Ci wyjdzie raczej, Prezes ma rację-po 500g cukru albo nic, bez podbicia stąd czy zowąd co nie są duble tylko jakieś wasze buble, aipy srajpy i inne pseudopiwa.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Dubbel zgody: 21 litrów, blg 16,5, z 4,5 kg słodu podstawowego (i karmelowe) + 250 g cukru

dubbel staśka: 25 litrów, blg 16, z 4,65 kg słodu podstawowego (i karmelowe) + 500 g cukru

 

dubbel kishara: 20 litrów, blg 16,5, z 5 kg słodu podstawowego (z pszenicznym 5,5 kg).

 

Dla mnie jest to realne. A jak doda cukru 250 g to spokojnie te 16,5 przekroczy.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Piwo właśnie się filtruje i zamierzam dodać jednak tak ze 400 g cukru trzcinowego no i 10 g badianu. I zobaczymy ile osiągnie blg ale stawiałbym że 17 będzie.

Link to comment
Share on other sites

A wpadło ci go głowy, że ktoś może znać swoją warzelnię i wie z jakiej ilości słodu jaki wychodzi mu ekstrakt. Niczego nie liczę, nie przeliczam i nie używam kalkulatorów. :)

Właśnie to samo chciałem napisać :okey:

Link to comment
Share on other sites

A co ma do tego warzelnia? Ty masz mieć we krwi ile Ci wyjdzie raczej, Prezes ma rację-po 500g cukru albo nic, bez podbicia stąd czy zowąd co nie są duble tylko jakieś wasze buble, aipy srajpy i inne pseudopiwa.

 

 

bełkot, sorry. Piłeś, nie pisz.

Link to comment
Share on other sites

Zmierz i zrelacjonuj. 17 może być. Chętnie skosztuję, lepiej doradzać niż przeszkadzać.

 

A więc tak piwa wyszło mi prawie 22 litry i ma ono akurat 17 blg więc jestem zadowolony z rezultatu,a i tak jak pisałem dałem 400 g cukru trzcinowego. Jak będzie taka możliwość to na pewno znajdzie się jakaś butelka do zdegustowania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.