Jump to content

Browar Domowy OCHLAPUS


marcin.acid
 Share

Recommended Posts

Browar Domowy Ochlapus

 

Cześć Wiaruchna !!! Dla tych co gwary poznańskiej nie znają to wyjaśniam - Ochlapus to taki nałojony pener

;)

 

Po pierwsze! Dzięki wszystkim którzy udzielają się na piwo.org pozyskałem wiele informacji które wykorzystałem nie tylko przy warzeniu, ale także przy "budowaniu" sprzętu ułatwiającego pracę, za co dziękuje ! Być może i moje "wypociny" komuś się kiedyś przydadzą, dlatego stwierdziłem że nie ma co się ukrywać w piwnicy i trzeba wyjść do ludzi.

 

Po drugie. W miarę możliwości będę się starał uzupełniać temat o receptury. Na początek spis warek oraz posiadanego sprzętu. Jeżeli kogoś zainteresuję to zapraszam również na https://www.facebook.com/Ochlapus gdzie znajdziecie trochę więcej informacji, a także zdjęcia.

 

 

SPIS WAREK

  1. Brewkit (wypite)
  2. Brewkit (wypite)
  3. Brewkit (wypite)
  4. Marcowe (wypite)
  5. Grodziskie (wypite)
  6. Dunkel Weizen (wypite)
  7. Irish Red Ale (w butelkach)
  8. Malinowe (w butelkach)
  9. Świąteczne (w butelkach)
  10. Pszeniczne (wypite)
  11. AIPA (fermentacja cicha)
  12. American Amber Ale (w butelkach)
  13. Pilsner Bohenski (w butelkach)
  14. BELGIAN TRIPEL (w butelkach)
  15. LAGER WIEDEŃSKI (fermentacja cicha)

POSIADANY SPRZĘT

  • garnek elektryczny z filtratorem z opłoty
  • garnek emaliowany 35l
  • garnek emaliowany 20l
  • mieszadło elektryczne
  • chłodnica zanurzeniowa
  • dwa fermentatory
  • fermentator z kranikiem + zaworek grawitacyjny do rozlewu
  • kapslownica stołowa
  • termometry, areometr, miarki, waga
  • wężyki, rurki itp.

post-6435-0-19227200-1382011540_thumb.jpgpost-6435-0-79302300-1382013471_thumb.jpgpost-6435-0-17707000-1382013474_thumb.jpgpost-6435-0-86199200-1382013452_thumb.jpgpost-6435-0-21130600-1382013473_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

#4 Marcowe

ekstrakt: 13°Blg alkohol: 5,0%

 

słody:

- pilzneński Weyermann 3,2 kg,

- monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg,

- Carapils 0,3 kg,

- Caramunich Typ I 0,2 kg

 

zacieranie (06-04-2013):

- 53 C - 15 minut

- 62 C - 30 minut

- 72 C - 15 minut

 

Chmielenie:

- 65 minut

- Spalt Select (30 g) i Hersbrucker (10g) na 60 minut

- Hersbrucker (20 g) na 15 minut

 

Fermentacja:

- drożdże - Saflager W 34/70 11,5 g

- Fermentacja burzliwa - 10 dni w temp. 10 C

- Fermentacja cicha - 4 tygodnie w temp. 2-4 C

 

Butelkowanie (19-05-2013):

- 180 g suchego ekstraktu słodowego na 20 l piwa

- leżakowanie 4-6 tygodni w temp. 2-4 C

 

 

Pierwsze warzenie z procesem zacierania - zestaw surowców z BA - czas pracy około 8 godz. Trochę błędów było ale efekt końcowy był zadowalający.

post-6435-0-48596900-1382297681_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

#5 Grodziskie

ekstrakt: 8°Blg alkohol: 2,3%

 

słody:

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1 kg,

- słód wędzony Weyermann 1,5 kg,

 

zacieranie (01-06-2013):

- 5 litrów wody - temperatura 38 C - 35 minut

- dodane 2 litry wody (72 stopni) - temperatura 52 C - 20 minut

- dodane 3 litry wody (62 stopni) - temperatura 70 C - 30 minut

- dodane 2 litry wody (75 stopni) - temperatura 75 C - 30 minut

 

Filtracja i wysładzanie

wysładzane w 3 etapach wodą o temp. 72 C

- I 6 litrów

- II 4 litry

- III 3 litry

 

Chmielenie:

- 90 minut

- Lubelski 30 g na 60 minut

- Lubelski 30 g na 70 minut

 

Fermentacja:

- drożdże - Safbrew S-33 10 g,

- Fermentacja burzliwa - 5 dni w temp. 18-22 C

- Fermentacja cicha - 7 dni w temp. 18-22 C

 

Butelkowanie (15-06-2013):

- 150 g suchego ekstraktu słodowego na 20 l piwa

- leżakowanie 3 tygodnie w temp. 18-22 C

post-6435-0-67299200-1382473692_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#6 Dunkelweizen (Pszeniczne Ciemne)

ekstrakt: 12°Blg alkohol: 4%

 

słody:

- słód pilzneński Weyermann 1,3 kg,

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9 kg,

- słód monachijski Typ II Weyermann 0,6 kg,

- słód Carawheat® 0,2 kg,

- słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg,

 

 

zacieranie (01-06-2013):

- 48 C - 15 minut

- 53 C - 10 minut

- 63 C - 30 minut

- 72 C - 10 minut

- 75 C - 5 - 10 minut (dodanie słodu czekoladowego)

 

 

Filtracja i wysładzanie

wysładzane 12 l wody o temp. 76 C

 

Chmielenie:

80 min

- 20g na 70 min

- 10g na 30 min

- 10g na 5 min

 

Fermentacja:

- drożdże - WB-06 11,5 g,

- Fermentacja burzliwa - 7 dni w temp. 18-22 C

- Fermentacja cicha - 14 dni w temp. 18-22 C

 

Butelkowanie:

- 150 g suchego ekstraktu słodowego na 20 l piwa

- leżakowanie 3 tygodnie w temp. 18-22 C

 

post-6435-0-64344100-1384376830_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

#7 Irish Red Ale

ekstrakt: 12°Blg alkohol: 5%

 

słody:

- słód Pale Ale 2,7 kg

- słód Monachijski typ I 0,8 kg

- słód Carared 0,5 kg

- palony jęczmień 0,05 kg

 

 

zacieranie (10-08-2013):

- 67 C - 60 minut

- 72 C - 5 minut

- podgrzanie do 76 C

 

 

Filtracja i wysładzanie

wysładzane 12 l wody o temp. 80 C

 

Chmielenie:

60 min

- 20 g Marynki na 55 minut

- 30 g Lubelskiego na 30 minut

 

Fermentacja:

- drożdże - S-04 11,5 g,

- Fermentacja burzliwa - 7 dni w temp. 18-22 C

- Fermentacja cicha - 21 dni w temp. 18-22 C

 

Butelkowanie (06-09-2013):

- 150 g suchego ekstraktu słodowego na 20 l piwa

- leżakowanie 3 tygodnie w temp. 18-22 C

 

Piwo kompletnie się nie nagazowało nawet po miesiącu od zabutelkowania. Znalazłem na forum kilka rad które poskutkowały. A więc przeniosłem piwo z piwnicy w której jest temperatura w granicach 16-18 C do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (pow. 20 C). Po jednym dniu takiego leżakowania wstrząsnąłem każdą butelką i zostawiłem na okres około tygodnia.

 

post-6435-0-93002500-1385043152_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

#8 Malinowe

ekstrakt: 13°Blg alkohol: 5%

 

słody:

- słód Pilzneński 0,5 kg

- słów Monachijski 25 EBC 1 kg

- słód Amber 0.25 kg

- słód Cara 50 EBC 0.35 kg

- słód Aroma 100 EBC 0.15 kg

- słód Crystal 150 EBC 0.25 kg

 

 

zacieranie (7-09-2013):

- 62 C - 5 minut

- 72 C - 70 minut

 

 

Filtracja i wysładzanie

wysładzane 12 l wody o temp. 76 C

 

Chmielenie:

60 min

- 25 g Marynki na 60 minut

 

Fermentacja :

- drożdże - S-04 11,5 g

- dodano Syropu malinowego Herbapol 1000 ml

- Fermentacja burzliwa - 7 dni w temp. 18-22 C

- Fermentacja cicha - 21 dni w temp. 18-22 C

 

Butelkowanie (06-09-2013):

- 5 ml syropu malinowego na butelkę 0,5 l

- 4 g na butelkę 0,5 l

- leżakowanie 2 tygodnie w temp. 18-22 C

 

Receptura zaczerpnięta z tematu na forum:

http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/

 

post-6435-0-54855500-1385732144_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

#9 - Bożonarodzeniowe

 

NAZWA STYLU: Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B)

DATA WARZENIA: 29 Sep 2013

WIELKOŚĆ PARTII: 20,00 l

ALKOHOL: 7,0 %

GORYCZKA: 39,7 IBUs

 

 

ZACIERANIE

3,00 kg Pilzneński (3,2 EBC)

1,00 kg Monachijski typ I (12,0 EBC)

0,80 kg Barwiący (black) (1300,0 EBC)

0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC)

0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

0,20 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC)

0,12 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) Słód 7 2,1 %

 

Kroki Zacierania

- 64,0 C 30 min

- 72,0 C 25 min

- 78,0 C 5 min

 

Wysładzanie

14l w temp 75,6 C

 

CHMIELENIE

30,00 g Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min

15,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 9 3,2 IBUs

 

FERMENTACJA

1,0 pkg Windsor Yeast (Lallemand #-)

 

FERMENTACJA BURZLIWA 7 dni w temp. 17 C

FERMENTACJA CIHCA 14 dni w temp. 17 C

 

BUTELKOWANIE

20-10-2013 - butelkowanie z dodatkiem 170 g Glukozy na 20L

 

 

Piwo złapało infekcję tlenowcem podczas fermentacji cichej. Zaryzykowałem i zabutelkowałem. W początkowej fazie nie było żadnych objaw zakażenia, jednak im bliżej świąt tym bardzie dało się odczuć kwaśniejszy posmak.

 

post-6435-0-53338500-1393858216_thumb.jpgpost-6435-0-22229800-1393858047_thumb.jpgpost-6435-0-09062200-1393858240_thumb.jpg

Edited by marcin.acid
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.