Skocz do zawartości

Belgian Dubbel/Speciality Ale - weryfikacja receptury


Udo Grubbe

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o weryfikację receptury stworzonej z surowców którymi dysponuję.

 

Boil Size: 28,19 l

Post Boil Volume: 25,69 l

Batch Size (fermenter): 23,00 l

Bottling Volume: 21,00 l

Estimated OG: 16,021 Plato

Estimated Color: 24,9 EBC

Estimated IBU: 18,4 IBUs

Brewhouse Efficiency: 72,00 %

Est Mash Efficiency: 77,7 %

Boil Time: 60 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amt Name Type # %/IBU

4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 1 63,5 %

1,00 kg Cara Blond 20 (Castle Malting) (20,0 EBC Grain 2 14,1 %

1,00 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Grain 3 14,1 %

0,26 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 4 3,7 %

0,04 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 5 0,6 %

0,04 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) Grain 6 0,6 %

0,25 kg Cukier biały (2,0 EBC) Sugar 7 3,5 %

 

12,00 g Hallertau Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 m Hop 8 16,0 IBUs

3,00 Items Orange Peel, Sweet (Boil 15,0 mins) Spice 9 -

15,00 g Fuggle [4,50 %] - Boil 10,0 min Hop 10 2,3 IBUs

 

1,0 pkg Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) [12 Yeast 13 -

-

 

 

Mash Schedule: Single Infusion, Full Body

Total Grain Weight: 7,09 kg

----------------------------

Name Description Step Temperature Step Time

Mash In Add 17,84 l of water at 77,9 C 68,9 C 45 min

Mash Out Add 7,14 l of water at 95,7 C 75,6 C 10 min

 

Sparge: Fly sparge with 10,06 l water at 75,6 C

 

Notes:

------

skórka z 3 szt. pomarańczy - added during boil, boiled 15,0 m

cukier - added during boil, boiled 15,0 m

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.