Jump to content

3 kg pilzeński + 2,5kg monachijski , co wyjdzie?


Kamill
 Share

Recommended Posts

mam do dyspozycji 3 kg pilzneńskiego oraz 5 kg monachijskiego oraz słód zakwaszający ,

zamierzam zrobić 25-30 litrów piwa i z receptur które znalazłem na tych słowach będę mógł zrobić piwo podobne do Belgian Triple np według tego przepisu:

http://www.wiki.piwo...och_(damian_ia4

 

z tym że zamierzam zmanipulować recepturę na taką:

3kg pilzneński

2,5 kg monachijski

0,15 kg zakwaszający

 

30 g marynka na 60 min

10 g lubelski na 10 min

 

+ 0,5 kg cukru pod koniec gotowania,

gęstwa drożdzowa z

Nothingam Dynastar po piwie FAH

 

barwa wychodzi mi z kalkulatorów około 12 EBC

IBU niecałe 20

BLG początkowe około 11 , nie wliczając cukru (które zapewne podwyższą BLG ale nie wiem i ile )

zrobię 10 dni burzliwej i 2 tyg cichej

 

wyjdzie coś z tego?

Edited by elroy
Link poprawiony
Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze link nie działa - chyba coś źle wkleiłeś, bo tak w ogóle przepis jest.

A po drugie moim zdaniem za słabe na Tripel. Dorzuć jeszcze z kilogram słodu i 0,5 kg cukru (czyli razem cukru 1 kg) tak, żeby dostać coś w okolicach 20 Blg, bo minimum stylu to 18. Jak możesz, to zamień Marnkę na coś lepszego - chociażby Żatecki, albo EKG. Burzliwej Ci wyjdzie pewno ze 2 tygodnie, cichej tyle samo, a potem leżakowanie.

Oczywiście możesz zrobić tak jak napisałeś, ale wtedy to raczej Dubbel będzie.

Link to comment
Share on other sites

karmelizować w jaki sposob, kiedy dolac/dosypac? bittera lubie ale teraz chce zrobic piwko mniej goryczkowe a ono z tego co pamietam jest mocno chmielone no i chyba na slodach pale ale. bittera zrobie wiosna - przyda sie na letnie dni...

Link to comment
Share on other sites

krzysiek9999 moge dorzucic tego monachijskiego kilo bo mam ale we wszystkich przepisach jest znaczna przewaga proporcji pilznenskiego nad monachijskim a jak dorzuce to bedzie 3kg pilznenskiego do 3.5 monacha i nie wiem czy styl triple sie przez to nie zgubi....

Link to comment
Share on other sites

Się zgubi, bo Tripel jest oparty na pilzneńskim, ale jakie masz inne wyjście? Dlatego też nie pisałem o karmelizowaniu cukru, tylko żebyś dodał białego, bo smaki słodowe i kolor będzie z tego monachijskiego. A tak na marginesie, to ja do swojego dodałem cukru brązowego i też dał fajny kolorek i aromat.

Link to comment
Share on other sites

wyjdzie coś z tego?

Coś wyjdzie, ale na pewno nie Belgian Tripel, ani żaden inny belg. Powód prosty - brak odpowiednich drożdży i tego raczej nie przeskoczysz. Z tego co masz próbowałbym zrobić coś zbliżonego do alta. Fermentację przeprowadziłbym w niskiej temperaturze, te drożdże radzą sobie praktycznie w temperaturach lagerowych.

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi o to abyś z tego cukru zrobił karmel. Poszukaj wśród postów Zgody . Opisał tam poszczególne fazy karmelizowania cukru i jakie dają one efekty zarówno smakowe jak i zapachowe. Dodanie skarmelizowanego cukru zamiast białego da o wiele lepsze efekty.

Link to comment
Share on other sites

Olo33 tylko, że ja nie mam możliwości robić w niskich temp. (balkon w bloku odpada), gościnnie u babci zrobiłem 40 litrów pilsa czeskiego i do piwnicy (tu też się obawiam bo to było tydzień temu i temp w piwnicy była + 16C).

Co to znaczy ten ALT (nie chodzi o ALE?)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.