Jump to content

osuszacz powietrza/pochłaniacz wilgoci podczas chmielenia


crosis
 Share

Recommended Posts

Czołem,

 

na dworze coraz chłodniej, czyli sezon warzelny już się zaczął. Pojawia się jednak problem - mam kuchnię jaką mam, co znaczy, że podczas chmielenia wyciąg nie daje rady odciągnąć pary - osadza się na wszystkich powierzchniach kuchni, szczególnie, że mam uchylone okno - zderzenie ciepłego i zimnego powietrza daje ciekawy efekt.

 

Niestety, skutek jest taki, że jeszcze przez chwilę po chmieleniu w całym mieszkaniu czuć, że to chmielenie było. I LP kręci lekko nosem.

 

Zastanawiam się, czy ktoś z Was używał może jakiego pochłaniacza wilgoci albo osuszacza, i ewentualnie jaka powinna być jego wydajność ;)

 

Znalazłem dwa:

300 ml / dzień

10 l / dzień

 

Jakieś sugestie? ;)

Edited by crosis
Link to comment
Share on other sites

Ja rozważyłbym na początek inną opcję - kawałek rury wentylacyjnej i wentylator kanałowy. Wylot rury umieściłbym za oknem, bądź - jeśli jest taka możliwość - w kanale wentylacyjnym. Wlot jak najbliżej gara. Tak, żeby parę jak najszybciej wyrzucać na zewnątrz. Wydaje mi się, że w ten sposób osiągnie się lepszy efekt w usuwaniu wilgoci i zapachu.

Nie jestem też pewien, czy osuszacz usunie zapach po chmieleniu. Ale spróbować nie zawadzi. Jak coś, to mogę pożyczyć. Nie wiem, jaką ma wydajność, ale co najmniej kilka litrów na dzień. W instrukcji było napisane coś o wielkości pomieszczenia rzędu 40 m2. Do "odchmielania" nigdy go nie używałem.

Link to comment
Share on other sites

Na razie wygrywa yarro :) przetestuję i zobaczę - odezwę się na PW.

 

Ciekawostką jest to, że na temat o osuszaniu odpowiada Doktor-Osuszanie, i jest to dokładnie pierwszy post :P

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wentylator kanarowy o wymiarze 12cm i wydajności 165 m3/h i do tego rura wentylacyjna giętka o długości 4m i grubości 12cm. Ten wentylator zamocuje na końcu rury a na początku zrobię jakby pokrywkę z dziurą na rurę.

I mam pytanie

Czy wystarczy taki wentylator i rura do odbierania oparów w kegu 50l a w przyszłości z gara 70l ?

Link to comment
Share on other sites

będzie ok, tylko zadbaj żeby nie było na niej za wielu zakrętów :)

No i pamiętaj o tym, że żeby powietrze wyciągać trzeba je także dostarczać, a 165m3/h to już nie mało.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli masz taką możliwość dorzuć jeszcze do instalacji regulator obrotów wentylatora na 240V - będziesz mógł regulować wydajność, bo być może nie zawsze będzie potrzebna pełna moc. Swego czasu widziałem je w Castoramie za jakieś 40zł. Mam takie dwa (jeden reguluje prędkość obrotową mieszadła mag.) i jestem z nich bardzo zadowolony

post-5473-0-44773400-1383067400_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Odkopię wątek, bo jestem na etapie szukania wentylatora do wyciągu.

 

 

 

Wentylator kanarowy o wymiarze 12cm i wydajności 165 m3/h i do tego rura wentylacyjna giętka o długości 4m i grubości 12cm. Ten wentylator zamocuje na końcu rury a na początku zrobię jakby pokrywkę z dziurą na rurę. I mam pytanie Czy wystarczy taki wentylator i rura do odbierania oparów w kegu 50l a w przyszłości z gara 70l ?
 

 

br.an.tr czy skonstruowałeś ten wyciąg i czy ten wentylator daje radę? Ogólnie jak się sprawdza?

Link to comment
Share on other sites

Teraz mam inny wyciąg. A wcześniej miałem tak zrobione na samym końcu wentylator  165 m3/h (tylko nie jestem pewny czy taka była wydajność wentylatora czy nie 150 m3h) ,  rura pcv 4m (110), rura spiro wentylacyjna aluminiowa ok 1metr (120), kolanko pcv, odpływ 110 pionowy mocowany do pokrywki. Ten system sprawdzał się parę zajebiście ciągnęło. Używałem bez regulatora obrotów wentylatora. 

Teraz mam tak samo tylko rurę pcv mam krótszą bo sprzęt warzelny w innym miejscu stoi.  

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Dzięki.

U mnie tylko kwestia właśnie wydajności wentylatora, czy taki dawał radę.

Jeszcze pytanie czy pokrywka bezpośrednio na garze, czy jeśli będzie wyżej to też zaciągało?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.