Jump to content

Zapach podczas zacierania i chmielenia


pampi
 Share

Recommended Posts

Powoli kompletuje sprzęt i za tydzień zabieram się za pierwszą warkę z procesem zacierania. Kolega powiedział, że jego kolega powiedział itd. że strasznie śmierdzi podczas tego procesu. Ponoć tak, że na całej klatce schodowej w boku jest odczuwany zapach.

 

Jak to jest naprawdę?

Link to comment
Share on other sites

Powoli kompletuje sprzęt i za tydzień zabieram się za pierwszą warkę z procesem zacierania. Kolega powiedział, że jego kolega powiedział itd. że strasznie śmierdzi podczas tego procesu. Ponoć tak, że na całej klatce schodowej w boku jest odczuwany zapach.

 

Jak to jest naprawdę?

 

potwierdzam śmierdzi jak cholera, szczególnie dla żon, narzeczonych, dziewczyn, teściowych ... moja żonka czuje zapach wchodząc do klatki a mieszkamy na 3 piętrze.

Druga sprawa to sąsiedzi, jeżeli mieszkasz w bloku. Będą myśleli że robisz bimber. Trudno im wytłumaczyć ale mi się udało częstując piwkiem i nieukrywaniem się taszcząc butelki i kegi z piwnicy czy samochodu. Wcześniej uchodziłem za bimbrownika :cool:

Link to comment
Share on other sites

Z czego Wy to piwo robicie??? U mnie lekko pachnie słodem, a jest to zapach całkiem przyjemny - taki chlebowy, kojarzy mi się ze wsią i wakacjami u Babci. Na klatce schodowej już nic nie czuć. Podczas chmielenia zapach jest bardziej intensywny, ale przyjemny. Moja Żona i Córka przychodzą do kuchni i wdychają, szczególnie od czasu jak się dowiedziały, że chmiel ma właściwości bakteriobójcze :) Już parę przeziębień udało mi się wyleczyć inhalacjami :P

Link to comment
Share on other sites

Zapach przeszkadza, ciekawe. Awantury nie przeszkadzają, itd. Postaraj się o dobry okap kuchenny z wyciągiem i po problemie. Mnie bardziej ten zapach przypomina parzenie ziarna w parniku dla zwierząt a nie bimber. Pamiętam jak dawno temu na osiedlowym żłobku przypalało się mleko, ależ to był smutny zapach...

Link to comment
Share on other sites

Generalnie rozmawiamy o odorach, jednym przeszkadzają drugim nie, wszystko zależy od tego czy masz wyciąg .Stężenie odoru i jego wyczuwalność jest odwrotnie proporcjonalne to tego czy :

-masz poparcie rodziny w tym co robisz (albo chociaż cichą akceptację)

-czy akurat ktoś z rodziny nie szuka powodu żeby się do czegoś przyczepić

-czy w domu masz jakieś zaległe rzeczy do zrobienia które mógłbyś zrobić w czasie, który poświęcasz na warzenie piwa .

 

Odór jest, zwłaszcza w procesie chmielenia, ja np. na czas chmielenia zamykam drzwi w kuchni. Tak naprawdę większym problemem jest kondensacja pary wodnej.

 

Co prawda w tamtym tygodniu, jak robiłem AIPA, spotkany na klatce sąsiad chciał dzwonić na Pogotowie Gazowe, bo myślał że się gaz ulatnia :) .

 

Generalnie, nie ma się co oszukiwać, odór jest ale nie jest nieprzyjemny, po prostu charakterystyczny i tyle.

 

Pozdrawiam Piotr

Link to comment
Share on other sites

Taak mi żona też narzekała co do zacierania bo nie lubi takiego zapachu zboża ale zmieniła zdanie mówiąc ' no może nie przyjemnie ale wiem co z tego będzie dalej' :P Więc teraz lubi :) Dla mnie zacieranie pachnie zbożem, mąką a chmielenie jak zielona herbata więc osobiście nie rozumiem co wam śmierdzi :P Duchota własnie od zaparowania to rozumiem wzmaga nieprzyjemne odczucie. A też warze w bloku i jedynie co słyszę od sąsiadów to " oj coś gotowaliście sąsiedzie, będzie tak dobre jak ostatnio co mi dałeś?"

Link to comment
Share on other sites

Ja warzę jak nikogo nie ma w domu, ale jak kobita przyjdzie później to mówi, że "śmierdzi paszą" ;)

Mnie osobiście zapachy podczas zacierania i warzenia nie przeszkadzają, natomiast podczas fermentacji w pomieszczeniu z fermentorem zapach bywa mało przyjemny :/

Link to comment
Share on other sites

A dla mnie zagadką jest, dlaczego warzenie piwa w domach nikomu nie przeszkadza i nikt nie powie, że coś śmierdzi. Czemu mieszkańcy blokowisk mają inne odczucia? Warzymy raczej taka samo. Podejrzewam, że psycholog miałby tu wiele do powiedzenia.

Link to comment
Share on other sites

Jacenty, czy mieszkałeś w bloku/mieszkaniu kiedykolwiek? Nie potrzeba psychologa, wystarczy węch :)

Przez 20 lat byłem blokersem, mam więc porównanie. Widzę różnicę zachowań w tych dwóch środowiskach. I nie chodzi wcale o rzeczywiste odczucia, po prostu ludzie w blokach mają zupełnie inne podejście do życia, wartości niż mieszkańcy domów jednorodzinnych. Co dla jednych jest zaletą, dla drugich może być wadą.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj zrobić coś w granicy działki co nie spodoba się sąsiadowi to zobaczysz cz rzeczywiście sie różnią :)

Edited by piter
Link to comment
Share on other sites

Przez 20 lat byłem blokersem, mam więc porównanie. Widzę różnicę zachowań w tych dwóch środowiskach. I nie chodzi wcale o rzeczywiste odczucia, po prostu ludzie w blokach mają zupełnie inne podejście do życia, wartości niż mieszkańcy domów jednorodzinnych. Co dla jednych jest zaletą, dla drugich może być wadą.

Różnica w zachowaniu bywa, a w zapachu ( i odgłosach - ale to abstrachując od piwowarstwa ;) ) jest na pewno.

Dużo zależy od tego jaki blok i w jakiej okolicy dom stoi ;)

Coś o tym wiem, mieszkałem 15 lat w bloku, potem 6 lat w domu, potem 7 lat ponownie w bloku i teraz 3 rok w domu, także jestem na bieżąco :)

 

Jak mieszkasz w bloku to wiesz u kogo dzisiaj jest ryba,a u kogo schabowy czy bigos ;) w domu takie wrażenia nie występują (no chyba, że ktoś opróżnia szambo do ogródka albo hoduje trzodę ;) )

Link to comment
Share on other sites

mieszkam w własnym domku, więc tylko żonka narzeka, lecz wtedy schodzę do piwniczki do chłodni wyciągam pszeniczniaka i po problemie. Jedyny problem to ten żeby go nie brakło

Link to comment
Share on other sites

Ja przedwczoraj popełniłem pierwsze warzenie z zacieraniem i nawet żonka nie narzekała. Dla mnie natomiast zapachy przy calym procesie zupełnie nie przeszkadzały, a nawet były bardzo przyjemne. Naczytałem się, że chmielenie daje nieprzyjemny zapach, ale wg mnie jest wręcz odwrotnie ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.