Jump to content

2014.02.22 - Biela Vrana


crosis
 Share

Recommended Posts

http://www.kdd.6f.sk...4-podla-bjcp-2/

 

Kategorie:

Bock ( Maibock/Helles Bock, Traditional Bock, Doppelbock a Eisbock) /BJCP 5. /

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) /BJCP 8.C /

American Brown Ale /BJCP 10. C /

Weizen / Weissbier /BJCP 15. A /

Braggot – špeciálna kategória / BJCP 26.B /

Edited by crosis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

czy są jakieś wytyczne co do Braggot?

jakie parametry - gęstość, nagazowanie, nachmielenie?

 

W sumie, mam przyjemnego trójniaka 40blg na brzeczce piwnej, ale czy to będzie się łapało w tej kategorii?

Link to comment
Share on other sites

Original Gravity Range: 8,759-37,633 Plato

 

Czyli prawie się łapie, sprawdź może coś się pomyliłeś w pomiarach :)

 

Name: Braggot

Category: Other Mead

Style Guide: BJCP 2008

Style Number: 26 B

Type: Mead

 

Color Range: 5,9-31,5 EBC

Original Gravity Range: 8,759-37,633 Plato

Final Gravtity Range: 2,310-12,333 Plato

Bitterness Range: 0,0-50,0 IBU

Alcohol by Volume Range: 3,50-18,00 %

Carbonation Range: 1,8-2,8 vols

 

Profile: Flavor and aroma should reflect a mix of beer and mead flavoring. Pale to dark colored. Bitterness should balance with

honey character. Should have some head retention if carbonated.

 

Notes: http://www.bjcp.org/...style26.html#1b Mead made with a mix of honey and malt. Alternatively may be made by mixing mead

with ale. Hopped varieties (optional) should have a evident hop flavor.

Ingredients: Made from > 1/3 malt and <= 2/3 honey (though this may vary) Hops optional for bitterness. May be lightly to

heavily carbonated. Styles using ingredients other than honey and malt should be entered in open mead category.

Edited by sziszi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trochę dłuższy opis stylu można znaleźć na http://www.bjcp.org/2008styles/style26.php

Dla mnie pewną zagadką są następujące wymagania:

...A light to moderate head with some retention is expected... ma być pianka a ta bez gazu raczej nie powstanie

...Carbonation will vary as described in the standard description. A still braggot will usually have some level of carbonation (like a cask bitter) since a completely flat beer is unappetizing. However, just as an aged barleywine may be still, some braggots can be totally still... i lepiej, aby było trochę nagazowane, choć są braggoty bez CO2.

 

I tu mój dylemat. Mam w piwnicy odpowiadający opisowi produkt ale całkowicie (no prawie, bo lekkie psyknięcie po otwarciu jest) bez gazu. Czy to dyskwalifikuje go w konkursie lub znacznie ogranicza szanse na sukces? Proszę o opinię doświadczonych konkursowiczów lub sędziów, bo szkoda mi wysyłać dobrze odleżałe i smaczne, moim zdaniem, trunki niespełniające podstawowych wymagań konkursowych.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak sędziowie na to będą patrzeć ale opis stylu

Carbonation Range: 1,8-2,8 vols

sugeruję nagazowanie i to nawet nie koniecznie małe :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Z załączeniu znajdziecie pełny regulamin w języku słowackim, skrócony w języku polskim (sami dokonali tłumaczenia, więc jest trochę błędów, ale myślę, że całość jest zrozumiała) oraz formularz zgłoszeniowy.

W razie pytań postaram się pomóc, jestem w kontakcie z organizatorami.

Biela vrana prihlášky 2014 PL 1a1-1.doc

Biela vrana 2014 štatút 15102013-1.doc

Biela vrana 2014 PL štatút-1.doc

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"odpowiedniej ogłoszonej kategorii na maksymalnie 2 próbky piwa i nie ogranicza uczestnictwo w ogłoszonych kategoriach."

 

Na to by wychodziło

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Z tego co słyszałem to Polacy znów zdominowali konkurs.

Tym razem Jejski zliczył pudło w kategorii Pszeniczne - GRATULACJE :)

Wena ma II miejsce w Koźlaku, I jak się nie mylę też osoba z Chorzowa, która wygrała GCH. Gratulacje :)

 

Czekamy jednak na pełne wyniki z niecierpliwością. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.