Skocz do zawartości

rozlew i refermentacja scouta owsianego


lampen139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam następujące pytanie: w weekend będę butelkował scouta owsianego (7 dni burzliwej, 7 dni cichej). Zawsze sypie cukier do butelek ale tym razem chciałbym wsypać bezpośrednio do zbiornika przed rozlewem. Zastanawiam się jak to zrobić gdyż podczas cichej na dnie również osadzają się drożdże więc jeśli dodam cukier i wszystko zamieszam to podniesie się osad. Czy wtedy mam czekać aż znów opadnie? Czy nie wygazuje to piwa? Moze jest jakiś sposób mieszania:)? Ile cukru najlepiej dodać do scouta? Z góry dziękuję za rady:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady.

Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek.

Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/

 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady.

Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek.

Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/...-refermentacji/

 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout.

Dzięki za odpowiedź...no i oczywiście że stout:))))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej i wlej do pojemnika z którego zmierzasz butelkować np. z kranikiem.

Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej

Po co? Myślisz, że 200ml gorącej wody ubije Ci wszystkie drożdże w 20L zimnego piwa? Ja rozpuszczam w litrze, co by syrop był rzadszy i się łatwiej mieszał i nie patrzę na temperaturę a problemów nie ma.

Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać.

Trzeba mocno zamieszać. Polecam do tego metalową łyżkę cedzakową z długą rączką wygrzewaną nad płomieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.