Jump to content

rozlew i refermentacja scouta owsianego


lampen139
 Share

Recommended Posts

Witam!

Mam następujące pytanie: w weekend będę butelkował scouta owsianego (7 dni burzliwej, 7 dni cichej). Zawsze sypie cukier do butelek ale tym razem chciałbym wsypać bezpośrednio do zbiornika przed rozlewem. Zastanawiam się jak to zrobić gdyż podczas cichej na dnie również osadzają się drożdże więc jeśli dodam cukier i wszystko zamieszam to podniesie się osad. Czy wtedy mam czekać aż znów opadnie? Czy nie wygazuje to piwa? Moze jest jakiś sposób mieszania:)? Ile cukru najlepiej dodać do scouta? Z góry dziękuję za rady:)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady.

Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek.

Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/

 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli rozlewasz z tego samego zbiornika, w którym prowadzisz cichą to dodawanie tam cukru jest bez sensu bo trzeba pomieszać, co podniesie wszystkie osady.

Najlepiej jakbyś miał pojemnik do rozlewu inny niż do cichej, wtedy do zbiornika rozlewowego dodajesz syropu cukrowego, dekantujesz do niego piwo z cichej, miesza się od razu i luuuu do butelek.

Dobry kalkulator tyczący się refermatnacji: http://www.piwo.org/...-refermentacji/

 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak SCOUT owsiany, raczej stout.

Dzięki za odpowiedź...no i oczywiście że stout:))))

Link to comment
Share on other sites

Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej i wlej do pojemnika z którego zmierzasz butelkować np. z kranikiem.

Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać.

Link to comment
Share on other sites

Rozpuść 150 g glukozy/cukru w 150 - 200 ml wrzątku, wystudź do temp. pokojowej

Po co? Myślisz, że 200ml gorącej wody ubije Ci wszystkie drożdże w 20L zimnego piwa? Ja rozpuszczam w litrze, co by syrop był rzadszy i się łatwiej mieszał i nie patrzę na temperaturę a problemów nie ma.

Przelej piwko do tego samego pojemnika, można LEKKO zamieszać.

Trzeba mocno zamieszać. Polecam do tego metalową łyżkę cedzakową z długą rączką wygrzewaną nad płomieniem.

Link to comment
Share on other sites

Możesz też odpowiednią ilość syropu wlać strzykawką do butelek, ja na 20L dałem 120g jaki efekt nie wiem bo jeszcze się nie nagazowało

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.